Ziare.com

Avocatul Poporului cere ministrilor Educatiei si Sanatatii sa identifice procedura de predare online pentru profesorii cu boli cronice si de peste 60 de ani

Marti, 22 Septembrie 2020, ora 18:04

   

Avocatul Poporului cere ministrilor Educatiei si Sanatatii sa identifice procedura de predare online pentru profesorii cu boli cronice si de peste 60 de ani
Avocatul Poporului (AP) cere ministilor Educatiei si Sanatatii, Monica Anisie si Nelu Tataru, sa identifice procedura de predare online a profesorilor cu boli cronice si a celor de peste 60 de ani.

In cele doua solicitari postate, marti, pe site-ul institutiei, AP cere clarificarea mai multor aspecte: daca unitatea de invatamant este obligata sa angajeze sau sa continue derularea raporturilor de munca cu cadrul didactic care a prezentat adeverinta de la medicul curant, avand in vedere particularitatile desfasurarii activitatii de telemunca; ce documente/acte trebuie sa prezinte persoana de peste 60 de ani pentru a se putea incadra in vederea predarii online sau se aplica pentru toate cadrele didactice care au peste 60 de ani, fara nicio discriminare; cine asigura echipamentele, logistica si resursa umana necesare pentru cadrul didactic care preda online, in vederea desfasurarii in conditii corespunzatoare a orelor online.

AP solicita clarificari si referitor la cum se va incheia actul aditional la contractul individual de munca pentru cadrele didactice care predau on-line, avand in vedere ca Legea nr. 81/2018 prevede ca in anumite zile/perioade telesalariatul desfasoara activitatea la sediul angajatorului.

AP mentioneaza ca, in plus, cadrele didactice pot sesiza o posibila discriminare in ceea ce priveste salarizarea, avand in vedere ca, atat personalul care desfasoara activitatea on-line, cat si cei care o presteaza in cadrul unitatii de invatamant primesc acelasi salariu.

AP cere sa se clarifice daca se are in vedere acordarea unui beneficiu (sub forma unei indemnizatii) cadrelor didactice care isi desfasoara exclusiv activitatea prin prezenta fizica la unitatea scolara, in starea de alerta. "Acest aspect ar fi de natura a incuraja, pe de o parte, prezenta fizica a cadrelor didactice in unitatile de invatamant, iar pe de alta parte ar preveni un posibil absenteism al acestora, pe caz de boala sau chiar personal insuficient prin iesirea din activitatea didactica prin pensionare anticipata sau prin incetarea raporturilor de munca din alte motive", mentioneaza AP.

Conform solicitarilor adresate celor doi ministri, din cuprinsul unui articol publicat pe un site pe 9 septembrie rezulta ca unii dascali cu afectiuni cronice vor preda online, iar altii si-au luat concedii medicale.

Potrivit unui articol publicat pe 11 septembrie pe un alt site, ministrul Sanatatii a precizat ca profesorii care au boli cronice pot ei insisi opta pentru predarea on-line, iar pentru a o face au nevoie de o recomandare medicala de la medicul curant.

Pe 1 septembrie, in Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 5487/2020 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu SARS-CoV-2 in care in Anexa nr. 1 se stipuleaza la punctul 8 ca personalul cu risc (de exemplu, varstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitara) va reveni in scoli cu avizul medicului de medicina muncii, amintesc cele doua solicitari.

AP mentioneaza ca, din prevederi ale Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, rezulta ca medicul de medicina muncii emite un aviz in care se stabileste doar daca lucratorul este apt sau inapt de munca.

Legea nr. 81/2018 stabileste o serie de cerinte pentru ca activitatea de telemunca sa se poata desfasura in conditii corespunzatoare atat pentru angajator, cat si pentru angajat, precizeaza AP.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 17354 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Avocacata popoului cere sa....

.... Tot timpul cere....

Procedura de predare online a profesorilor cu boli cronice si de peste 60 de ani este aceeasi cu a procedura de predare online a profesorilor fara boli cronice si sub 60 de ani. Procedura este aceeasi!

Dar ce sa priceapa tolomaca!

 

Proa_sta asta mai are tupeul sa deschida gura ????

Sa se care la Kremlin, o asteapta Putin sa-i bage un vaccin Sputnik in vene. Sau sa-i indice o camera de unde poate zbura pe geam mai usor si de la inaltime mai mare.

Iar a iesit *** nebuna pe pasunea publica

Vacile nebune nu trebuie duse la abator, ci direct la incinerare

 

Dupa

ce a stat deoparte tragand pe nas "urmele lasate de virus", iar iese din cocina pretinzand niste explicatii pe care i le poate da un elev de liceu...Copiii ei or fi vazand cu ce se ocupa tuta?

 

pai sa ne dea si noua

ajutor,avocatu popoului,si sa dea lege ,sa luam si noi pensie speciala.Adica noi astia care am lucrat 5 ani cu un salar de 1500 de lei, sa avem si noi pensie speciala de 10000 de lei pe luna ca si noi facem parte din popor, si daia ne bucuram si noi ca avem avocatu nostru ,adica al poporului.Multumiri multe cu anticipatie pentru rezolvarea prompta,multumiri pentru adevaratul avocat al poporului!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor