Avocatul Poporului cere ministrilor Educatiei si Sanatatii sa identifice procedura de predare online pentru profesorii cu boli cronice si de peste 60 de ani

Marti, 22 Septembrie 2020, ora 18:04
18273 citiri
Avocatul Poporului cere ministrilor Educatiei si Sanatatii sa identifice procedura de predare online pentru profesorii cu boli cronice si de peste 60 de ani
Foto: Facebook/ Renate Weber

Avocatul Poporului (AP) cere ministilor Educatiei si Sanatatii, Monica Anisie si Nelu Tataru, sa identifice procedura de predare online a profesorilor cu boli cronice si a celor de peste 60 de ani.

In cele doua solicitari postate, marti, pe site-ul institutiei, AP cere clarificarea mai multor aspecte: daca unitatea de invatamant este obligata sa angajeze sau sa continue derularea raporturilor de munca cu cadrul didactic care a prezentat adeverinta de la medicul curant, avand in vedere particularitatile desfasurarii activitatii de telemunca; ce documente/acte trebuie sa prezinte persoana de peste 60 de ani pentru a se putea incadra in vederea predarii online sau se aplica pentru toate cadrele didactice care au peste 60 de ani, fara nicio discriminare; cine asigura echipamentele, logistica si resursa umana necesare pentru cadrul didactic care preda online, in vederea desfasurarii in conditii corespunzatoare a orelor online.

AP solicita clarificari si referitor la cum se va incheia actul aditional la contractul individual de munca pentru cadrele didactice care predau on-line, avand in vedere ca Legea nr. 81/2018 prevede ca in anumite zile/perioade telesalariatul desfasoara activitatea la sediul angajatorului.

AP mentioneaza ca, in plus, cadrele didactice pot sesiza o posibila discriminare in ceea ce priveste salarizarea, avand in vedere ca, atat personalul care desfasoara activitatea on-line, cat si cei care o presteaza in cadrul unitatii de invatamant primesc acelasi salariu.

AP cere sa se clarifice daca se are in vedere acordarea unui beneficiu (sub forma unei indemnizatii) cadrelor didactice care isi desfasoara exclusiv activitatea prin prezenta fizica la unitatea scolara, in starea de alerta. "Acest aspect ar fi de natura a incuraja, pe de o parte, prezenta fizica a cadrelor didactice in unitatile de invatamant, iar pe de alta parte ar preveni un posibil absenteism al acestora, pe caz de boala sau chiar personal insuficient prin iesirea din activitatea didactica prin pensionare anticipata sau prin incetarea raporturilor de munca din alte motive", mentioneaza AP.

Conform solicitarilor adresate celor doi ministri, din cuprinsul unui articol publicat pe un site pe 9 septembrie rezulta ca unii dascali cu afectiuni cronice vor preda online, iar altii si-au luat concedii medicale.

Potrivit unui articol publicat pe 11 septembrie pe un alt site, ministrul Sanatatii a precizat ca profesorii care au boli cronice pot ei insisi opta pentru predarea on-line, iar pentru a o face au nevoie de o recomandare medicala de la medicul curant.

Pe 1 septembrie, in Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 5487/2020 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu SARS-CoV-2 in care in Anexa nr. 1 se stipuleaza la punctul 8 ca personalul cu risc (de exemplu, varstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitara) va reveni in scoli cu avizul medicului de medicina muncii, amintesc cele doua solicitari.

AP mentioneaza ca, din prevederi ale Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, rezulta ca medicul de medicina muncii emite un aviz in care se stabileste doar daca lucratorul este apt sau inapt de munca.

Legea nr. 81/2018 stabileste o serie de cerinte pentru ca activitatea de telemunca sa se poata desfasura in conditii corespunzatoare atat pentru angajator, cat si pentru angajat, precizeaza AP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Avocatul Poporului, #avocatul poporului ministri, #avocatul poporului profesori , #avocatul poporului