Avocatul Poporului critica intentia Vioricai Dancila de a da OUG pe Codul Penal

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 28 August 2019, ora 12:21
5744 citiri
Avocatul Poporului critica intentia Vioricai Dancila de a da OUG pe Codul Penal
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Avocatul Poporului, Renate Weber, sustine ca modificarea Codului Penal trebuie facuta prin lege, nu prin ordonanta de urgenta, asa cum vrea premierul Viorica Dancila, deoarece romanii s-au pronuntat in acest sens in cadrul referendumului consultativ pe tema justitiei din 26 mai.

Asta dupa ce Guvernul a discutat in prima lectura, in sedinta de marti, noua ordonanta de urgenta de modificare a Codurilor Penale.

"Eu cred sincer ca nu va fi o OUG, adica eu am inteles ca a fost o discutie, dar o discutie pentru un proiect de act normativ, sa fie trimis in Parlament.

Pentru ca, intr-adevar, la referendum asa s-a votat. Este un referendum validat. Este adevarat ca el nu este obligatoriu, este o optiune, sa spunem asa, dupa aceea, dar asa este firesc," explica Weber.

"Eu sper in continuare ca nu va fi prin OUG, ci va fi printr-un act normativ. Mai ales ca o OUG nu mai are cum sa afecteze trecutul (modificarile legislative se aplica pentru viitor- n.red.) ", spune Weber.

Este o optiune politica

Renate Weber a mai spus ca nu Avocatul Poporului se pronunta pe optiunile privind cuantumul pedepselor, dar ca, in activitatea sa in cadrul societatii civile, a constatat de multe ori ca exista in Romania o optiune a politicienilor privind majorarea pedepselor.

"M-am ocupat foarte multi ani de zile de felul in care se face politica penala si am constatat ca de multe ori abordarea aceasta: hai sa marim pedepsele, sa incercam si asa a fost cea care i-a dominat pe oamenii politici, exista stenograme ale sedintelor Parlamentului in sensul acesta.

As vrea sa aiba o discutie mai serioasa, nu doar intre ei ca oameni politici, ci cu cei care stiu mai multa criminologie in tara aceasta, care stiu bine in ce masura majorarea unor pedepse ii impiedica pe unii sa savarseasca sau nu o infractiune, mai ales cand este vorba de infractiunile cu violenta", a afirmat Renate Weber.

Despre cazul de la Caracal

"Cazul Caracal nu a facut decat sa scoata la suprafata o chestiune care, din pacate, exista de multi ani in Romania, doar ca acum ea a devenit subiect de dezbatere publica", a afirmat Avocatul Poporului, potrivit News.ro.

Renate Weber a precizat ca isi propune ca, in cursul anul viitor, dar "cat mai repede", Avocatul Poporului sa aiba "un raport special privind transportul public exact din perspectiva sigurantei cetateanului". In acest context, Weber are sentimentul ca exista "o lipsa de comunicare intre diferite institutii" pe acest subiect.

Problema navetei elevilor

Avocatul Poporului a ridicat problema elevilor care fac naveta nu doar intre localitati ale aceluiasi judet, dar si a celor care merg la scoala in alt judet si carora microbuzele scolare nu le asigura transportul.

"Autobuzele astea scolare nu au voie sa iasa din judetul lor. Nu au voie este o formula cu care eu, personal, nu sunt de acord. Eu cred ca, daca s-ar face niste protocoale intre Consiliile Judetene dintr-un judet si altul plecand de la constatarile faptice si nu de la chestiuni teoretice, ar putea sa gaseasca solutii", a spus Renate Weber.

Renate Weber sustine, miercuri, o conferinta de presa in care isi prezinta primele actiuni facute in calitate de Avocat al Poporului si face mai multe precizari despre cazurile mediatizate: crimele de la Sapoca, Caracal, adoptia Sorinei, ridicarea masinilor din Capitala sau OUG privind cartelele preplatite.

Citește și:
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
#Renate Weber Viorica Dancila, #coduri penale Renate Weber, #Avocatul poporului coduri penale , #avocatul poporului