Avocatul Poporului critica intentia Vioricai Dancila de a da OUG pe Codul Penal

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 28 August 2019, ora 12:21
5744 citiri
Avocatul Poporului critica intentia Vioricai Dancila de a da OUG pe Codul Penal
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Avocatul Poporului, Renate Weber, sustine ca modificarea Codului Penal trebuie facuta prin lege, nu prin ordonanta de urgenta, asa cum vrea premierul Viorica Dancila, deoarece romanii s-au pronuntat in acest sens in cadrul referendumului consultativ pe tema justitiei din 26 mai.

Asta dupa ce Guvernul a discutat in prima lectura, in sedinta de marti, noua ordonanta de urgenta de modificare a Codurilor Penale.

"Eu cred sincer ca nu va fi o OUG, adica eu am inteles ca a fost o discutie, dar o discutie pentru un proiect de act normativ, sa fie trimis in Parlament.

Pentru ca, intr-adevar, la referendum asa s-a votat. Este un referendum validat. Este adevarat ca el nu este obligatoriu, este o optiune, sa spunem asa, dupa aceea, dar asa este firesc," explica Weber.

"Eu sper in continuare ca nu va fi prin OUG, ci va fi printr-un act normativ. Mai ales ca o OUG nu mai are cum sa afecteze trecutul (modificarile legislative se aplica pentru viitor- n.red.) ", spune Weber.

Este o optiune politica

Renate Weber a mai spus ca nu Avocatul Poporului se pronunta pe optiunile privind cuantumul pedepselor, dar ca, in activitatea sa in cadrul societatii civile, a constatat de multe ori ca exista in Romania o optiune a politicienilor privind majorarea pedepselor.

"M-am ocupat foarte multi ani de zile de felul in care se face politica penala si am constatat ca de multe ori abordarea aceasta: hai sa marim pedepsele, sa incercam si asa a fost cea care i-a dominat pe oamenii politici, exista stenograme ale sedintelor Parlamentului in sensul acesta.

As vrea sa aiba o discutie mai serioasa, nu doar intre ei ca oameni politici, ci cu cei care stiu mai multa criminologie in tara aceasta, care stiu bine in ce masura majorarea unor pedepse ii impiedica pe unii sa savarseasca sau nu o infractiune, mai ales cand este vorba de infractiunile cu violenta", a afirmat Renate Weber.

Despre cazul de la Caracal

"Cazul Caracal nu a facut decat sa scoata la suprafata o chestiune care, din pacate, exista de multi ani in Romania, doar ca acum ea a devenit subiect de dezbatere publica", a afirmat Avocatul Poporului, potrivit News.ro.

Renate Weber a precizat ca isi propune ca, in cursul anul viitor, dar "cat mai repede", Avocatul Poporului sa aiba "un raport special privind transportul public exact din perspectiva sigurantei cetateanului". In acest context, Weber are sentimentul ca exista "o lipsa de comunicare intre diferite institutii" pe acest subiect.

Problema navetei elevilor

Avocatul Poporului a ridicat problema elevilor care fac naveta nu doar intre localitati ale aceluiasi judet, dar si a celor care merg la scoala in alt judet si carora microbuzele scolare nu le asigura transportul.

"Autobuzele astea scolare nu au voie sa iasa din judetul lor. Nu au voie este o formula cu care eu, personal, nu sunt de acord. Eu cred ca, daca s-ar face niste protocoale intre Consiliile Judetene dintr-un judet si altul plecand de la constatarile faptice si nu de la chestiuni teoretice, ar putea sa gaseasca solutii", a spus Renate Weber.

Renate Weber sustine, miercuri, o conferinta de presa in care isi prezinta primele actiuni facute in calitate de Avocat al Poporului si face mai multe precizari despre cazurile mediatizate: crimele de la Sapoca, Caracal, adoptia Sorinei, ridicarea masinilor din Capitala sau OUG privind cartelele preplatite.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile după ce Marius Voineag a delegat un șef contestat. Stelian Ion cere plecarea sa din fruntea Direcției Naționale Anticorupție
Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile după ce Marius Voineag a delegat un șef contestat. Stelian Ion cere plecarea sa din fruntea Direcției Naționale Anticorupție
Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc după ce procurorul-șef Marius Voineag l-a delegat la conducerea serviciului teritorial pe procurorul Mihai Stanciu, fostul șef al...
Piedone, găsit în conflict de interese de ANI. Primarul Sectorului 5 și-a numit ginerele în Comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale
Piedone, găsit în conflict de interese de ANI. Primarul Sectorului 5 și-a numit ginerele în Comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale
Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost găsit în conflict de interese administrativ de ANI, după ce și-a numit ginerele membru în Comisia pentru vânzarea spațiilor...
#Renate Weber Viorica Dancila, #coduri penale Renate Weber, #Avocatul poporului coduri penale , #avocatul poporului