UDMR va numi urmatorul Avocat al Poporului. Cine ar putea s-o inlocuiasca pe Renate Weber

Miercuri, 16 Iunie 2021, ora 10:59
9836 citiri
UDMR va numi urmatorul Avocat al Poporului. Cine ar putea s-o inlocuiasca pe Renate Weber
UDMR a declarat la jumatatea lunii mai ca il sustine in functia de Avocat al Poporului pe fostul procuror Fábián Gyula FOTO Facebook / Kelemen Hunor

Formatiunea condusa de Kelemen Hunor va face urmatoarea numire pentru Avocatul Poporului, arata surse politice pentru Ziare.com. Anterior, un lider UDMR afirmase in presa maghiara ca in prezent partidul il sustine pentru aceasta functie pe fostul procuror Fábián Gyula.

Dupa ce PNL a dat conducerea interimara a Televiziunii Publice iar USR-PLUS cea a Radioului Public, coalitia de guvernare s-a inteles ca UDMR sa ofere urmatorul Avocat al Poporului, conform unor surse politice.

Liderul deputatilor UDMR, Csoma Botond, a declarat la jumatatea lunii mai pentru publicatia maghiara Maszol.ro ca formatiunea sa il sustine pe Fábián Gyula pentru functia de Avocat al Poporului. Fost procuror, cu experienta de peste 20 de ani in domeniu, Gyula este acuzat in presa locala ca este "amic" cu gruparile extremiste.

Csoma Botond a motivand ca Gyula este un "lider echilibrat", cu un "CV impecabil". Propunerea maghiarilor a avut o experienta de peste 20 de ani in procuratura, lucrand la Parchetele de pe langa Judecatoriile Targu-Secuiesc, Turda, Cluj-Napoca si Tribunalul Cluj. Din 1999 acesta este si cadru didactic. Anul trecut, Gyula a fost numit procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, insa cateva luni mai tarziu, in decembrie, iesea la pensie.

In materie de studii, Fabian Gyula este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si doctor in Drept International, bursier Herder al Universitatii din Viena si al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena.

Renate Weber ar putea fi demisa miercuri

Presedintele Camerei Deputatilor Ludovic Orban a anuntat ca plenul Parlamentului va vota miercuri, 16 iunie, un proiect de hotarare de revocare a Avocatului Poporului, Renate Weber.

Cu o zi in urma, Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului si CNA. Anterior, comisiile de specialitate au respins si ele rapoartele de activitate ale celor doua institutii.

Intr-un comunicat de presa, Avocatul Poporului sustine ca respingerea rapoartelor de activitate este un abuz si incalca dispozitiile constitutionale si legale.

Citește și:
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, fac o vizită în Japonia, unde vor avea mai multe întâlniri oficiale şi vor participa la funeraliile de stat ale...
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Comentarii
Poza aradulnou
aradulnou
rank 1
Si un ungur estemai bun decat o PIS-dista Roacata 🤣😂