Cum se agata Renate Weber de sefia Avocatului Poporului. Mesajul dat dupa votul din parlament: "Respingerea rapoartelor de activitate incalca dispozitiile legale"

Marti, 15 Iunie 2021, ora 16:04

   

Cum se agata Renate Weber de sefia Avocatului Poporului. Mesajul dat dupa votul din parlament: "Respingerea rapoartelor de activitate incalca dispozitiile legale"
La cateva zeci de minute de votul plenului Camerei Deputatilor privind respingerea rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului, institutia mentionata a transmis un comunicat in care subliniaza ca o astfel de decizie ar incalca dispozitiile constitutionale si legale.

Votul a avut loc in cursul zilei de marti, 15 iunie.

"Conform Constitutiei si Legii de organizare a institutiei (Legea nr. 35/1997, republicata - lege organica):

- Avocatul Poporului este o autoritate publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica, in conditiile legii;

- Avocatul Poporului nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ;

- nimeni nu il poate obliga pe Avocatul Poporului sa se supuna instructiunilor sau dispozitiilor sale;

- in exercitarea atributiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autoritatilor publice", transmite Avocatul Poporului, intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii institutiei adauga ca au fost respinse rapoartele de activitate pe 25 mai a.c. de catre comisiile juridice ale Parlamentului, desi nu exista prevazuta o astfel de procedura in Constitutie sau in Legea 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului.

"Toate acestea sunt rezultatul pozitiei constitutionale aparte a institutiei si explica de ce, in fapt, Avocatul Poporului raspunde numai in fata Parlamentului, raspundere ce se materializeaza prin obligatia prezentarii de rapoarte anuale sau speciale. Prin acestea, Avocatul Poporului are ocazia sa evidentieze lipsurile si disfunctiile grave din administratie si sa faca recomandari privind modificarea legislatiei, sau sa propuna masuri de alta natura pentru ocrotirea drepturilor si libertatilor persoanelor. In data de 25 mai 2021, Avocatul Poporului a participat la sedinta comuna a Comisiilor juridice din cele doua Camere ale Parlamentului, in cadrul careia au fost dezbatute si respinse Rapoartele de activitate pentru anii 2018, 2019 si 2020 ale institutiei Avocatului Poporului, in pofida faptului ca nici Constitutia si nici Legea nr. 35/1997 nu prevad o astfel de procedura. Ca o garantie a independentei Avocatului Poporului, nici Constitutia, nici legea organica de organizare si functionare a institutiei nu au prevazut posibilitatea aprobarii/respingerii raportului anual prin votul Parlamentului, singura prevedere expresa fiind cea referitoare la prezentarea in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului (art. 60 din Constitutie)", mai arata sursa citata.

Potrivit procedurilor parlamentare, dezbaterea nu inseamna votarea raportului, dezbaterea si votarea fiind etape distincte ale procedurii parlamentare. Pe Ordinea de zi a sedintei comune a Camerei Deputatilor si Senatului din 15 iunie 2021, se afla Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018-2020, Avocatul Poporului nefiind invitat la sedinta Camerelor reunite pentru a prezenta aceste rapoarte, potrivit art. 60 din Constitutie.

Prin urmare, sursa mentionata precizeaza ca "este pentru prima data in istoria institutiei, din 1997 pana astazi, cand Parlamentul este sesizat cu o solicitare de respingere a rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului".

"Pana in prezent, nici raportul Curtii de Conturi si nici al Avocatului Poporului, institutii de rang constitutional, caracterizate de principiile autonomiei si independentei, nu au fost supuse aprobarii sau respingerii prin vot in Plenul Camerelor. Daca legiuitorul ar fi intentionat ca Parlamentul sa controleze Avocatul Poporului prin intermediul aprobarii/respingerii raportului de activitate ar fi reglementat expres aceasta forma de control parlamentar, cu precizarea necesitatii supunerii la vot a raportului, ulterior incheierii fazei dezbaterilor. Din competentele Avocatului Poporului, de a veghea la respectarea drepturilor si libertatilor de catre administratia publica centrala si locala, rezulta ca rolul rapoartelor Avocatului Poporului este acela de a constitui mijlocul prin care Parlamentul ia act de activitatea administratiei publice si de lacunele legislative identificate in urma activitatii desfasurate de Avocatul Poporului, astfel incat sa poata dispune masuri pentru imbunatatirea activitatii autoritatilor administratiei publice si a legislatiei", mai transmite comunicatul de presa al institutiei.

Conform sursei amintite, specialistii considera ca raporturile Avocatului Poporului cu Parlamentul se caracterizeaza in principal, prin:

"- dreptul Parlamentului de a numi Avocatul Poporului;

- drepturile Birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului de a numi adjunctii Avocatului Poporului;

- dreptul Parlamentului de a vota legea organica a institutiei;

- dreptul Parlamentului de a dezbate si de a lua act de rapoartele Avocatului Poporului".

"Pe cale de consecinta, in lipsa unei prevederi exprese a Constitutiei si a legii organice privind finalizarea dezbaterilor cu votul privind aprobarea sau respingerea, influenta Parlamentului asupra institutiei Avocatul Poporului este diferita fata de controlul parlamentar exercitat asupra altor tipuri de organisme aflate sub control parlamentar, in cazul carora legislatia stabileste expres posibilitatea respingerii/aprobarii raportului de activitate, cu consecinta directa a demiterii conducatorului. Asa cum a retinut Comisia de la Venetia in Avizul nr. 685/2012, CDL-AD (2012) 026, (...) Pentru a fi eficient in protectia drepturilor omului, Avocatul Poporului trebuie sa fie independent, inclusiv fata de Parlament, care alege titularul functiei", conchide sursa mentionata.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5243 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
silvia_h
rank 5
N-are pic de rușine!
... ar fi trebuit să plece de exact cum au venit liberalii la guvernare nu să aștepte șuturi in spate!
z123456
rank 5
vorbeste aiurea fufa
parlamentul a numit-o, parlamentul are dreptul sa o demita.
Ce autonomie cand ea nu este aleasa prin vot popular (cum de fapt ar trebui)
DUTTY
rank 5
Lasa zetule ca o sa vina unguru si o sa faca
Dreptate pentru romani !!!!
Am ajuns de rasul Europei cu acesti guvernanti!!!
oranghutan
rank 5
Deci ie ilegal
să-l usuiesti pe advocatu' boborului, care poate fi pus in fontie, da' nu poate fi dat afară.
Parcă si ciorbea zicea la fel
DAN-795
rank 5
RENATE ...CUM SA NU FII grasa si frumoasa cand te
furajeaza un partid asa de mare ca cel bolshevic ?
copilul
rank 1
pe Doamna avocat Weber o poate inlocui doar un procuror si
anume Norica Nicolai !....In schimb seful CCR,domnul Dorneanu ,nu are inlocuitor,in cazuul decesului,va trebui impaiat si expus acolo,in fruntea institutiei....fara aste doua genii nu avem nici o sansa,ca natie.
silvia_h
rank 5
Să-i fie clar!
.... Romanii vor un avocat al poporului și nu un avocat al politicienilor infractori!
copilul
rank 1
rezistentii vor sa o schimbe,pentru ca nu le da voie,sa
mareasca varsta de pensionare > speranta de viata ! Pentru ca asta vroiau sa pensioneze omul,la 10 ani dupa deces !..... adica,daca te pitesti inainte de pensionare,pina cand faci varsta la care trebuia sa te pensionezi,sa cotribuie familia, la fondul de pensii,mai departe .
RexMundi
rank 5
serios ?
o punem pe UDREA tovarasa ta... ha ,ha ,ha...
ULAKE
rank 5
DA-DA, aproape vecini
Ce tzi-e bacau, ce tzi-e Buzau
Nu-i asha toasa pensionara?
hello
rank 5
O nemernica mafiota psd-ista aceasta avocat al "poporului"! De fapt,
este avocatul mafiei psd-iste a lui drakknea, a tuturor j.e.g.u.r.i.l.o.r. care au nenorocit Romania...
eu-ca
rank 5
hello a prins puteri ca # lui de zero greşcăta mereu. Daca
aveau cu ce articol de lege, o tot ziceau. USRI-stii lui # si PNL-istii lui Bello Rusia, ai lui toti, tr sa gaseasca un vinovat. Dragnia este de vina, el iese, Barnia intra.
ULAKE
rank 5
hello a apucat pensula dha coada
si vopseste gardurile din cartier cu mesaje politice
mutu2
rank 2
Această funcție este un mare căcat
Avocatul "poporului" este o funcție politică atata timp cat este numit de parlamentul politic deci este un mare căcat care nu are nicio legătură cu amăratul de popor.Pană nici parlamentul nu are nicio legătură cu poporul deci și parlamentul este un mare căcat.
arcadia
rank 5
mafia mizeriei intelectuale
nu pleacă de la sine in romanica lor ci trebuie dată afară in șuturi bine țintite și aruncată după zabrele, unde-i locul fiarelor duhnitoare.
cuiulluipepelea
rank 1
nu pleca asa usor dulaul de la macelarie
ar putea ajuta o pusca cu sare.
alphpha
rank 5
Individa
asta nu e avocatul poporului, e al infractorilor, al căpușelor care ne sug sangele cu pensiile lor nesimțite necontributive și al altora de teapa lor. Dacă era "al poporului" ar fi trebuit să lupte cu toate forțele impotriva acestor nesimțiți, care n-au nici un drept să ne oblige să le plătim bani, peste contribuție, pentru că așa vor mușchii lor. Afară cu ea !
misulica1
rank 5
Tupeu
la maxim!! Asta, ca si Dorneanu, crede ca poate zburda in voie printre legile tarii!! Si, la cat sunt de bune , uite ca poate! Te pomenesti ca o salveaza Dorneanu si ai lui, curufeii neamului!
CosmaRacoare
rank 1
Puteti voi sa ziceti ce vreti...
Institutia ""avocatul poporului"" nu isi are rostul,ar trebui desfiintata.Cui foloseste?Cer rezultate a avut in a proteja populatia de politicieni corupti,ticalosi,rau voitori,dusmani pe fata,spagarilor hotilor,etc....nici un rezultat ,nici o actiune remarcabila,doar bani cheltuiti.Si atunci va pun voua intrebarea : ar trebui sau nu desfiintata!?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor