Avocatul Poporului nu va ataca la CCR programul „Anghel Saligny”, PNDL-ul guvernului Cîțu

Marti, 14 Septembrie 2021, ora 18:37
3469 citiri
Avocatul Poporului nu va ataca la CCR programul „Anghel Saligny”, PNDL-ul guvernului Cîțu

Avocatul Poporului, instituția condusă de Renate Weber, a anunțat - într-un răspuns pentru Organizația Non-Guvernamentală EFOR că nu va ataca la CCR programul Anghel Saligny.

Răspunsul Avocatului Poporului la solicitarea formulată de EFOR a fost publicată pe Facebook de Septimius Pârvu, expert în cadrul EFOR.

„In cazul in care va intrebati, Avocatul Poporului nu va ataca OUG Saligny la Curtea Constitutionala”, a scris acesta.

Avocatul Poporului susține în nota de respingere a solicitării ONG-urilor, că Parlamentul este singurul care are competență în această situație.

„Apreciem că examinarea aspectelor de politică economică și de oportunitate a legiferării în acest domeniu este de competența Parlamentului. (…) Parlamentul trebuie să verifice și să aprobe atât condițiile de constituționalitate, cât și de oportunitate a OUG, iar în privința acestora din urmă, CCR nu are competența de a se pronunța, întrucât țin de aprecierea exclusivă a Parlamentului”, se arată în soluționarea petiției prin care 18 ONG-uri solicitau sesizarea CCR.

Totodată, în ceea ce privește lipsa avizului Consiliului Economic și Social (CES), Avocatul Poporului subliniază că, potrivit CCR, nu este obligatorie obținerea unui aviz, ci doar solicitarea lui.

„Atât din informațiile publice existente pe site-ul CES, cât și în urma unei întrevederi cu Bogdan Simion, președintele CES, reiese că proiectul a fost trimis spre avizare”, se precizează în documentul Avocatului Poporului.

Renate Weber a declarat la începutul săptămânii trecute că Serviciul contencios constituțional din cadrul instituției a început analiza ordonanței de urgență care înființează programul de investiții ”Anghel Saligny”, iar până la finalul acestei săptămâni ar putea lua o decizie legată de o eventuală atacare la Curtea Constituțională.

ONG-ul Expert Forum a solicitat Avocatului Poporului, alături de alte 17 organizații neguvernamentale și grupuri civice, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea Programului Național de Investiții “Anghel Saligny”.

Ordonanța privind aprobarea Programului Anghel Saligni, în valoare de 50 de miliarde RON, bani pentru proiecte de asfaltare, canalizare și rețele de gaz, a fost adoptat vineri seara în ședința de Guvern. OUG-ul a intrat în vigoare luni, 6 septembrie, iar singura instituție care poate ataca la CCR ordonanța de urgență este Avocatul Poporului.

”Adoptarea OUG s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 115, alin. 4 din Constituție, în lipsa unei situații extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de proiect de către Guvern. Totodată, a fost încălcat și art. 141 din Constituția României referitor la Consiliul Economic și Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituție și nici nu s-a primit un aviz. Contrar declarațiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu”, arată ONG-urile citate.

Citeste si:
ONG, după ce Renate Weber a anunțat că nu va ataca ordonanța pentru Anghel Saligny la CCR: „Avocatul Poporului se ascunde în spatele unor argumente irelevante”
ONG, după ce Renate Weber a anunțat că nu va ataca ordonanța pentru Anghel Saligny la CCR: „Avocatul Poporului se ascunde în spatele unor argumente irelevante”
Instituția Avocatului Poporului alege să nu își exercite atribuția exclusivă de a ataca OUG-uri la Curtea Constitutională ascunzându-se în spatele unor argumente irelevante, susține...
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Sursa: Ziare.com