Renate Weber il contrazice pe seful AEP: Guvernul nu da OUG pentru a ridica pragul la referendum

Vineri, 03 Mai 2019, ora 12:22
6025 citiri
Renate Weber il contrazice pe seful AEP: Guvernul nu da OUG pentru a ridica pragul la referendum
Foto: Arhiva Facebook/ Renate Weber

Eurodeputatul ALDE Renate Weber sustine ca nu exista pe agenda Guvernului adoptarea unei ordonante de urgenta privind pragul de validare a unui referendum.

"Eu privesc cu ochiul unui jurist intrebarile puse de presedinte. Cele doua sunt de fapt sase, adica ele contin sase ipoteze distincte, la care oamenii pot vota diferit. Eu insami am abordari diferite pe cele sase ipoteze si atunci mi se pare ca de fapt chemarea la referendum ar fi ceva ipocrit din partea mea, cata vreme eu insami nu sunt convinsa ca este necesar acest referendum. Eu il vad ca pe un exercitiu electoral din partea presedintelui si nimic altceva", a declarat Weber.

Autoritatea Electorala Permanenta propune o OUG de modificare a legislatiei electorale, prin care pragul de validare sa fie raportat la numarul alegatorilor din Registrul Electoral, nu la cel din listele electorale permanente, ceea ce ar insemna ca pentru validarea referendumului ar fi nevoie de un numar mai mare de alegatori prezenti la urne.

Vezi si Mai multe ONG-uri cer sa nu fie adoptata ordonanta care schimba regulile la referendum: Nu respecta recomandarile Comisiei de la Venetia

Eurodeputatul sustine ca subiectul nu se afla pe agenda Guvernului.

"Eu vad ca deocamdata e o initiativa care vine de la Autoritatea Electorala Permanenta, dar nu am nicio data care sa sustina ca Guvernul va adopta o astfel de ordonanta de urgenta. Pe fond, cred ca intotdeauna avem nevoie de stabilitate, in sensul in care noi trebuie sa stim clar cu multa vreme inainte de fapt cati suntem si in Registrul Electoral, si pe listele electorale, iar eu, daca ma uit la aceste cifre, vad ca ele cam coincid cu populatia Romaniei si nu mai inteleg unde mai sunt copiii (...) . Avem nevoie de stabilitate si, din datele pe care le am eu, nu exista pe agenda Guvernului adoptarea unei astfel de ordonante", a sustinut Renate Weber.

Citeste si Renate Weber: E o minciuna ca vom fi dati afara din ALDE Europa

Totusi, joi, presedintele AEP, Constantin-Florin Mituletu-Buica, a precizat ca proiectul de ordonanta de urgenta elaborat de Autoritate pentru modificarea si completarea unor acte normative in materie electorala, precum si pentru unele masuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din Romania in Parlamentul European si a referendumului national din 26 mai, va fi propus Guvernului spre adoptare saptamana viitoare.

"Ordonanta de urgenta e la momentul acesta pe procedura de avizare si saptamana viitoare va fi propusa Guvernului pentru a fi adoptata, dar cu preluarea unor propuneri ce corespund regulilor de buna practica in materie electorala, cat si regulilor Comisiei de la Venetia, or la momentul acesta, potrivit specialistilor din cadrul autoritatii, (...) niciunul dintre aspectele puse in aceasta ordonanta nu contravine regulilor in materie electorala si recomandarilor comisiei de la Venetia", a spus Mituletu-Buica, citat de Agerpres.

Potrivit presedintelui AEP, urgenta este data de faptul ca Legea 3 privind desfasurarea referendumului nu a intrat in pachetul de legi modificate in 2015.

In ce priveste schimbarea modului de calcul al pragului privind validarea referendumului, el a afirmat ca registrul electoral detine evidenta tuturor cetatenilor romani cu drept de vot pana in ziua alegerilor inclusiv si ca in listele electorale permanente nu sunt inclusi aproape 700.000 de cetateni romani cu domiciliul in strainatate.

Mituletu-Buica a mentionat ca ordonanta de urgenta este propusa de departamentul de specialitate al AEP.

Eveniment Quarterly Report

USR va sesiza CCR împotriva legii de creştere a taxelor. Drulă: ”Un adevărat asasinat. Împinge la faliment firmele româneşti”
USR va sesiza CCR împotriva legii de creştere a taxelor. Drulă: ”Un adevărat asasinat. Împinge la faliment firmele româneşti”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu-Jiu, că partidul va sesiza CCR în privinţa proiectului Guvernului PSD-PNL de creştere a taxelor....
Ce șanse are moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu să treacă. Condiția pusă de UDMR pentru a nu o vota
Ce șanse are moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu să treacă. Condiția pusă de UDMR pentru a nu o vota
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat din nou măsurile fiscale anunțate de Guvernul Ciolacu și a vorbit despre moțiunea de cenzură pe care o va iniția opoziția. Kelemen Hunor a...
#OUG modificare prag validare referendum , #stiri Renate Weber