Francezii, suparati pe marocani si romani pentru ca le fura joburile de la Renault

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 08:42
4223 citiri
Francezii, suparati pe marocani si romani pentru ca le fura joburile de la Renault
Foto: Daylife

Renault si-a ales, probabil, cel mai prost moment pentru a-si inaugura fabrica din Tanger, in Maroc, iritarea francezilor fiind la cote maxime deoarece, dupa relocarea in Romania, compania a mai dus o mare parte a productiei in afara Frantei.

Cu trei luni inainte de alegeri, cand punctul central al campaniilor electorale este expresia "Fabricat in Franta", Carlos Ghosn, directorul general al Renault, si regele Mohammed VI au inaugurat uzina contructorului in Melloussa, la vreo 30 de kilometri de Tanger, unde se vor fabrica 340.000 de masini, pana in 2013, potentialul maxim fiind de 400.000.

Dupa fabrica din Pitesti, grupul si-a facut, iata, o alta baza in afara Frantei, pentru constructia de masini low cost, vandute sub brandul Dacia in toata Europa, comenteaza analistii Le Figaro.

"La inceput, am calculat ca 85 la suta din productia uzinei va fi exportata in Europa de Vest, noile produse fiind special concepute pentru clientii acestei regiuni. Dar aceasta cota ar putea scadea putin, daca cererea din pietele locale, din Egipt sau Orientul Mijlociu, vor depasi estimarile", a explicat un reprezentant al Renault.

In total, compania a investit 1,1 miliarde de euro in fabrica din Tanger. Aici se vor asambla trei tipuri de masini. Grupul mizeaza din plin pe monovolumul Lodgy, al saptelea vehicul din gama low-cost, care va vedea lumina zilei in aprilie - mai. Acest model ar trebui sa aiba un succes fulgerator in Frata, urmand a fi oferit la un pret sub 10.000 de euro, potrivit lui Tunc Basegmez, directorul uzinei, adica de doua ori mai putin decat Renault Scenic (21.000 de euro).

De asemenea, in Maroc se va fabrica si un vehicul utilitar de talia modelului Kangoo, ce va fi lansat patru luni dupa Lodgy, precum si masina care va inlocui Longan-ul, in 2013.

Ce reprosuri i se aduc producatorului

Tangerul ofera conditii de productie chiar si mai atractive decat Romania, pentru constructorul francez. Locatia are acces la portul Tanger Med, care ofera acces foarte facil in Europa: intr-o zi si jumatate, se poate ajunge in portul francez Sete, pe cand, din Pitesti, este nevoie de 6 - 15 zile pentru a livra o masina in Franta.

Un alt avantaj este costul fortei de munca: 250 de euro net pe luna, fata de 450 de euro, in Romania, si 1.800 de euro, in Franta.

Aceasta fabrica reprezinta o gura de oxigen pentru Maroc. Uzina, care a angajat deja 2.500 de persoane, va oferi, in total, 6.000 de locuri de munca, pana in 2015. De asemenea, se estimeaza ca se vor crea 30.000 de joburi la producatorii de echipamente originale.

Pe de alta parte, comercializarea modelului Lodgy ii ingrijoreaza pe angajatii francezi din Douai si Maubeuge, unde se fabrica Scenic si Kangoo. Totusi, oficialii Renault au dat asigurari ca cele doua branduri, Dacia si Renault, nu se vor "ataca" una pe alta.

Clientii pentru Lodgy si pentru Scenic "nu vor fi aceeasi", a precizat Carlos Ghosn. Totusi, cei 5 - 10 la suta din clientii care cumpara versiunea de baza a Scenic ar putea ezita.

Producatorul incearca sa gaseasca solutii pentru diminuarea vanzarilor din propria tara. In 2011, grupul a fabricat doar 445.000 de masini si 201.000 de vehicule utilitare, fata de 1,1 milioane de masini si 227.000 de utilitare in 2004. Prin urmare, deschiderea uzinei din Tanger redeschide o polemica veche, pe un subiect foarte sensibil.

Din punct de vedere industrial, producatorul face alegeri transante: in Frata, prioritate modelelor cu o valoare adaugata mai mare: utilitare, masini electrice si de lux. In schimb, a delocalizat productia masinilor mici in Europa de Est, deoarece nu pot fi fabricate, in mod competitiv, in vest. De asemenea, masinile low-cost nu pot fi produse decat intr-o tara unde salariile sunt reduse.

Fostul ministru al Industriei din Franta, Christian Estrosi, a acuzat Renault de faptul ca efectueaza un "dumping social in Maroc", o alegere "periculoasa si nesustenabila". In plus, Renault este acuzata de faptul ca provoaca "concurenta in interiorul grupului", in timp ce opozitia franceza da vina pe "vointa publica low-cost" a statului.

Ghosn se apara, spunand ca alegerea sa nu este in detrimentul Frantei, deoarece, dimpotriva, uzina din Tanger a creat locuri de munca pentru inginerii francezi, in uzinele de motoare si la alti furnizori.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#fabrica Renault Maroc, #Renault Romania, #vanzari Dacia, #Dacia Lodgy , #Dacia