Ziare.com

Renault da afara 15.000 de angajati la nivel mondial si suspenda dezvoltarea in Romania si Maroc

Vineri, 29 Mai 2020, ora 10:25

   

Renault da afara 15.000 de angajati la nivel mondial si suspenda dezvoltarea in Romania si Maroc
Planul Renault de reducere a costurilor cu peste 2 miliarde de euro pe parcursul a trei ani anuntat vineri prevede "suspendarea proiectelor de crestere capacitara" planificate in Romania si Maroc, recalificari si plecari voluntare pentru 4.600 de angajati in Franta, precum si reducerea a 10.000 de posturi in restul lumii.

"Asa cum a fost anuntat odata cu rezultatele anuale, Groupe Renault prezinta astazi planul sau de transformare, care are ca scop realizarea unor economii de peste 2 miliarde de euro, pe parcursul a trei ani si punerea bazelor unui nou model de competitivitate.

Dificultatile cu care se confrunta grupul, criza majora prin care trece industria auto si urgenta tranzitiei ecologice sunt imperative care determina compania sa accelereze aceasta transformare.

Acest proiect de plan va consolida capacitatea de adaptare a grupului, prin concentrarea pe generarea de flux de numerar, pastrand in acelasi timp clientul in centrul prioritatilor sale. Se bazeaza pe o abordare mai eficienta a activitatilor operationale si pe gestionarea riguroasa a resurselor.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Dincolo de acest aspect, proiectul de plan urmareste sa puna bazele dezvoltarii pe termen lung a Groupe Renault. In Franta, grupul va fi organizat in jurul unor zone comerciale strategice, de viitor: vehicule electrice, LCV, economie circulara si inovatie cu valoare adaugata ridicata", a anuntat vineri Grupul Renault.

Aceste centre regionale majore de excelenta, situate in Franta, urmeaza sa se afle in centrul revenirii grupului. La Flins si Guyancourt, grupul isi va reorganiza activitatile.

Groupe Renault intentioneaza sa faca ajustarile necesare in privinta fortei de munca pentru a permite revenirea la o crestere rentabila si durabila si se angajeaza sa se asigure ca acestea se desfasoara printr-un dialog exemplar cu partenerii sociali si cu autoritatile locale.

"Acest proiect de ajustare a fortei de munca urmeaza sa se bazeze pe masuri de recalificare, mobilitate interna si plecari voluntare. Acesta se va intinde pe parcursul a trei ani si va viza aproape 4.600 de posturi in Franta, la care se adauga reducerea cu peste 10.000 de alte posturi in restul lumii, unde Grupul este prezent", explica grupul.

"Am incredere in atuurile noastre, in valorile noastre si in conducerea companiei pentru a reusi transformarea prevazuta si pentru a readuce Grupul la valoarea sa prin implementarea acestui plan. Modificarile planificate sunt fundamentale pentru a asigura sustenabilitatea companiei si dezvoltarea acesteia pe termen lung.

La nivel colectiv si cu sprijinul partenerilor nostri din Alianta, ne vom putea atinge obiectivele si vom face din Groupe Renault un jucator major in industria auto in anii urmatori. Suntem pe deplin constienti de responsabilitatea noastra, iar transformarea planificata poate fi realizata doar cu respectarea tuturor partilor co-interesate ale Grupului nostru si printr-un dialog social exemplar", a declarat Jean-Dominique Senard, presedintele Consiliului de Administratie al Renault.

Proiectul include urmatoarele elemente principale:

- Imbunatatirea eficientei si reducerea costurilor de inginerie, profitand de activele consolidate ale Aliantei, aproximativ 800 de milioane de euro;
- Rationalizarea proiectarii si dezvoltarii vehiculelor: reducerea diversitatii componentelor, cresterea standardizarii, programele Leader - Follower din cadrul Aliantei;
- Optimizarea resurselor: concentrarea dezvoltarii tehnologiilor strategice cu valoare adaugata ridicata in sit-urile de inginerie din Ile-de-France;

- Optimizarea utilizarii centrelor de cercetare si dezvoltare din strainatate si subcontractarea;
- Optimizarea mijloacelor de validare prin utilizarea sporita a digitalului;
- Optimizarea productiei, cu economii de aproximativ 650 de milioane EUR;
- Accelerarea transformarii uzinelor prin generalizarea instrumentelor specifice Industriei 4.0;
- Imbunatatirea procesului in noile proiecte de inginerie: accelerarea digitalizarii si "design to process" ("de la conceptie la proces").

Dimensionarea corecta a capacitatilor industriale:

* Capacitatea de productie globala revizuita de la 4 milioane de vehicule in 2019 la 3,3 milioane pana in 2024 (referinta Harbour).
* Ajustarea numarului de angajati din productie.
* Suspendarea proiectelor de crestere capacitara planificate in Maroc si Romania, studiu pentru adaptarea capacitatilor de productie ale Grupului in Rusia, studiu pentru rationalizarea activitatilor de fabricatie a cutiilor de viteze in lume.

In Franta, patru ipoteze de lucru pentru optimizarea productiei vor face obiectul unei consultari aprofundate cu toate partile interesate, in special cu partenerii sociali si cu autoritatile locale:

▪ Renault lanseaza un proces de consultare la uzinele din Douai si Maubeuge pentru a studia crearea unui centru optimizat de excelenta pentru vehicule electrice si vehicule comerciale usoare in nordul Frantei.
▪ Reflectie deschisa asupra reconversiei uzinei de la Dieppe la sfarsitul productiei Alpine A110.
▪ In Flins, crearea unui ecosistem de economie circulara pe sit, inclusiv transferul activitatilor de la Choisy-le-Roi.
▪ La Fonderie de Bretagne, Renault lanseaza o revizuire strategica.

Eficienta sporita a functiilor suport, aproximativ 700 de milioane de euro

Optimizarea costurilor generale si de marketing: digitalizarea pentru optimizarea costurilor de marketing, rationalizarea organizatiei si reducerea costurilor aferente functiilor suport etc.

Reorientarea activitatilor pentru o mai buna alocare a resurselor

Aceasta reorientare asupra activitatii de baza a grupului printr-o modificare in domeniul sau de activitate va fi in special axata pe o parte din reteaua de distributie RRG integrata in Europa.

Transferul pachetului de actiuni detinut de Groupe Renault la Dongfeng Renault Automotive Company Ltd (DRAC) din China catre Dongfeng Motor Corporation si incetarea activitatilor cu vehicule termice, sub marca Renault, pe piata chineza.

Aceste planuri vor fi prezentate organismelor reprezentative ale angajatilor in conformitate cu reglementarile aplicabile.

Costul estimat al implementarii acestui plan este de 1,2 miliarde de euro.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1812 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Renault a anuntat ca da afara 15.000 de angajati la nivel mondial "

- pam-pam ! pai cat sa mai astepte autostrada aia ? stai sa vezi cand s'or roi de tot ! 😜😂😊

 

Pas cu pas

spre retragerea din RO, unde legislația e imprevizibilă, infrastructura ca și inexistentă, forța de muncă tot mai pe sponci, o țară cu un risc de tar in creștere pentru investitori.

 

@Tot-la-vale Rank user: x5 29.05.2020, 10:19

- las'ca vine psdeaua , aldeaua si udmereaua si ne reda increderea planetara!(stanga fatza)😁😁😁

Nu, te inșeli,

incredere au căpătat doar cand a guvernat mafia portocalie (acutalmente peneleaua) sau uslașii, ca nu mai menționăm de noile achiziții cum e primarul Chirica "5 Case" și chiar cațiva consilieri de-ai lui Dragneev, proaspăt vopsiți "liberali". Asta deoarece e cunoscut că indicele de țară se dă după cum e aservit politic site-ul Ziare.com și cui face propagandă, nu după performanțele economice ale RO. 😂😂😂

Vin nemții!

O să fie greu pentru toți, nu vă luați după Sparanghel Vodă și Cițu care ne spun zilnic că la noi totul este perfect și că o să avem un an fantastic! O să fie vai de steaua noastră!

sunt cetaean roman si achizitionez produse romanesti

dar dacie nu-mi mai cumpar in viata vietii mele, mi-am cumparat una cu aproame 9 mii de euro, noua si a fost un dezastru, dupa 5 ani deja era plina de rugina, injectoare schimbate (alimentez de la Petrom)reprezentanta destul de scumpa pt o marca low-cost, un vecin si-a cumparat cu 2 luni inaintea mea un golf 4 cu 4500 Euro (jumate cat am dat eu) iar in 5 ani a platit facturi in service de 3 ori mai mici si masina e fara urme de rugina....nu stiu daca au schimbat ceva in ultimii 10 ani dar eu personal nu mai vreau sa aud de aceasta marca.

 

Se investeste in companiile MARI autohtone cu capital privat -

Romania NU are asa ceva - toate companiile mari private cu specific de productie sunt cu capital majoritar strain.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor