Ziare.com

Renault si alti mari producatori auto vor inchide fabrici din Europa

de Florin Necula
Sambata, 16 Iunie 2012, ora 09:41

   

Renault si alti mari producatori auto vor inchide fabrici din Europa
Decizia General Motors de a inchide prima fabrica auto germana de dupa al Doilea Razboi Mondial ar putea fi doar inceputul inchiderii si altor uzine europene ale producatorilor de autovehicule, printre care si Renault.

Masura aceasta, care vizeaza fabrica din Bochum, va intra in vigoare in 2017 si este necesara din cauza supraofertei din industria auto la nivelul continentului, potivit Business Week.

Printre fabricile care urmeaza sa fie inchise, se numara si cate una a Peugeot Citroen, Fiat, Ford sau Renault, aceastea fiind patru din cele cinci mari uzine europene care isi vor opri productia, alaturi de cea a General Motors.

Producatorii europeni s-au confruntat cu presiuni politice, pentru a nu reduce numarul locurilor de munca, mentindand astfel uzinele neprofitabile. Numai doua fabrici au fost inchise in ultimii patru ani - una General Motors din Belgia si una Fiat, din Sicilia.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Pe masura ce cererea a scazut, supracapacitatea de productie din Europa de Vest urmeaza sa creasca de mai mult de doua ori si sa ajunga la aproximativ doua milioane de autovehicule produse in anul 2012, conform unei companii de cercetare auto. Totodata, piata auto din Europa se va contracta cu 7%, in 2012, potrivit unor estimari ale Asociatiei Producatorilor Europeni de Automobile.

Actiunile Renault au scazut cu 27%, cele ale Fiat cu 26%, in timp ce Peugeot si-a vazut actiunile diminuate pana la cea mai mica valoare din ultimii 23 de ani. Volkswagen, producator auto care nu a fost afectat de supracapacitate, a suferit o scadere de numai 11% a actiunilor sale.

Adancirea crizei i-a facut pe unii producatori auto sa ceara interventia statului. Ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, a spus ca Guvernul sau ia in considerare suport financiar pentru producatorii auto, dupa ce seful Renault, Carlos Tavares, a precizat ca ar fi binevenita "orice fel de masura de sustinere". Guvernul francez detine 15% din Renault.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2342 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In articol nu se mentioneaza o decizie ferma a vreunui producator

de inchidere a unei fabrici din Romania.
Titlul este cumva deductia proprie a ziaristului sau mai existe si informatii necitate?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor