Pe timp de criza, grupul Renault isi face planuri mari

Miercuri, 26 Decembrie 2012, ora 15:54
3048 citiri
Pe timp de criza, grupul Renault isi face planuri mari

Nu o data s-au exprimat oficialii grupului Renault, aratand ca una dintre cele mai reusite investitii a fost cea de la Pitesti, indeosebi prin lansarea de automobile accesibile ca pret, atunci cand destui saraci de pe glob isi doreau o masina, dar si mai tarziu cand criza a inmultit numarul acestora.

Succesul masinii low cost

Exprienta de la Dacia s-a dovedit o lectie buna pentru strategii grupului. Desi lumea se afla sub spectrul recesiunii, uzinele Renault isi continua un vast program de dezvoltare, iar principala lor tinta se indreapta spre tarile emergente, cu mana de lucru ieftina.

Sunt vizate: Marocul, Brazilia, China si in ultimul timp Algeria, o zona unde nu se prea inghesuie multi investitori, noteaza La Tribune.

Succesul masinii Logan realizata in Romania, demonstreza cat de important este sa lansezi pe timp de criza si de recesiune o masina low cost, de gabarit nu prea mare si usor manevrabila.

In ce priveste Algeria, este deja prevazuta o societate in aceasta tara, cu 51% capital algerian si 49% capital francez. Daca programul se va materializa asa cum a fost gandit, in 2014 uzinele algeriene vor putea produce 25.000 de vehicule, iar in anii urmatori chiar 75.000 unitati anual.

Modelul de masina prevazut pentru amplasamentul algerian este un Renault Symbol, varianta derivata din reusitul Logan romanesc.

Rusia si America de Sud

Dar, inainte de a se hotari sa-si amplaseze o unitate in Algeria, cei de la Renault convenisera deja cu uzinele japoneze Nissan sa preia impreuna controlul asupra celui mai important constructor de automobile din Rusia, Avtovaz, producatorul cunoscutului model Lada.

De altfel, Renault detinea deja 25% din actiunile Avtovaz, preluate inca din 2008. Cu un aport suplimentar de 300 milioane euro, Renault va detine 50,1% din capitalul social al societatii rusesti, in timp ce Nissan - care pana in prezent nu a detinut actiuni - va contribui cu 320 milioane euro, pentru a prelua 17 % din capital.

De notat ca Avtovaz, construit in 1960 cu ajutorul societatii italiene Fiat, este una din cele mai mari fabrici producatoare de automobile din lume, iar dupa retehnologizarea si extinderea pe care o au in vedere cei de la Renault si de la Nissan, exista perspectiva unei capacitati anuale de 1,4 milioane unitati.

Pe de alta parte, Renault intentioneaza sa-si extinda bazele de care dispune deja in America de Sud. Ele se afla in Columbia, Brazilia si Argetina. Sunt in curs tratative in vederea abordarii unui amplasament nou, intr-o zona inca neprobata: Venezuela.

Tanger si China

Urmarind in permanenta diversificarea amplasamentelor, acelasi Renault a inaugurat la Tanger o unitate gigant, prevazuta sa produca modelul Dacia Lodgy, precum si furgoneta Dokker.

Unitatea din Tanger urmeaza sa dubleze in 2013 linia de montaj existenta, permitand realizarea unei capacitati de 340.000 automobile pe an - circa o mie de bucati pe zi.

Dar planurile uzinelor Renault sunt globale si incearca sa nu omita nicio zona care ar putea fi exploatata. In acest sens, China si Brazilia se afla de asemenea pe agenda.

Intentiile pentru un amplasament in China, probabil in orasul Wuhan, au in vedere o investitie de 800 milioane euro, pentru o productie de pana la 300.000 vehicule anual

In acelasi timp, liniile de montaj existente deja in Brazilia, la Curitiba, urmeaza sa-si dezvolte capacitatea productiva de 3,5 ori, ajungand la 350.000 unitati.

Marea enigma: piata de desfacere

Asemenea programe privind cresterea productiei impun insa o strategie bine pusa la punct in ce priveste desfacerea, ceea ce nu pare deloc usor in vremuri de criza.

Nici nu este usor. Astazi, mai putin de jumatate din productia grupului Renault se vinde in afara Europei, iar persectivele nu par sa fie mai bune. In ultimul trimestru, vanzarile in Europa au scazut cu 18,4%, dar au fost compensate oarecum, datorita cresterii cu 7,7% pe alte continente.

Este evident ca politica valorificarii productiei trebuie indreptata continentele unde exista cerere. Marile debuseuri pentru viitorii ani par a fi Brazilia si Rusia, cu uriasa ei Siberie.

De fapt, toate tarile emergente capabile sa produca masini ieftine sunt in stare sa le si cumpere. Nu trebuie decat curaj, ca sa te lansezi pe multe meridiane.

Acesta este principiul, pe baza caruia grupul Renault pare sa-si construiasca politica prezentului, conjugata cu previziunile sale pragmatice privind viitorul.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#Renault investitie Pitesti, #Renault planuri 2013, #Renault Logan Romania , #lansare