Credite de 6,5 miliarde euro pentru Renault si Peugeot Citroen

Luni, 09 Februarie 2009, ora 21:30

   

Credite de 6,5 miliarde euro pentru Renault si Peugeot Citroen
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat luni ca va acorda credite totale de 6,5 miliarde euro producatorilor auto PSA Peugeot Citroen, Renault si Renault Trucks.

Totusi, creditele de acorda cu conditia mentinerii fabricilor din Franta si, pe cat posibil, a locurilor de munca, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"Ca sa permita producatorilor auto sa se pregateasca linistiti pentru ce va urma, statul va acorda fiecaruia dintre marii nostri producatori auto un imprumut de 3 miliarde euro, pe o durata de 5 ani", a declarat Sarkozy, la sfarsitul unei intalniri cu reprezentantii industriei auto.

Potrivit declaratiilor secretarului de stat pentru industrie, Luc Chatel, Renault Trucks - subsidiara a grupului suedez Volvo - va primi un credit de circa 500 milioane euro.

In schimbul creditelor cu o dobanda preferntiala de 6%, "Renault si PSA si-au luat angajamentul sa nu inchida niciuna dintre uzinele lor pe durata imprumuturilor si sa faca toate eforturile posibile, pentru a evita disponibilizarile", a atras atentia presedintele francez."Este un angajament pe care il salut, pentru ca ne asigura ca o criza acuta dar temporara nu va distruge o parte a bazei noastre industriale si a stiintei productiei de automobile", a adaugat Sarkozy.

Renault a afisat o scadere a vanzarilor cu 4,2% in 2008, pe o piata mondiala ce a inregistrat o scadere de 4,8%, in contextul in care criza financiara a afectat grav piata auto. Renault detine pe piata romaneasca uzinele Dacia de la Pitesti.

De asemenea, PSA Peugeot Citroen, cel mai mare producator auto din Franta, a anuntat anterior ca vanzarile de autoturisme au scazut in 2008 cu 8,7%, in contextul in care criza creditelor si inrautatirea perspectivelor economice au lovit pietele auto la nivel mondial.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 572 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor