Cât a ajuns să coste mâna de lucru pentru renovarea unui apartament. "Am cheltuit un miliard și încă nu este gata"

Vineri, 04 Noiembrie 2022, ora 03:45
77289 citiri
Cât a ajuns să coste mâna de lucru pentru renovarea unui apartament. "Am cheltuit un miliard și încă nu este gata"
Aparatment în renovare FOTO Pixabay

Trecem printr-o perioadă a scumpirilor, iar românii sunt tot mai calculați cu cheltuielile pe care le au.

Unii au amânat să cumpere o casă, iar cei care se gândesc să se apuce de o renovare se documentează înainte, pentru a se asigura că bugetul pe care îl au le permite un astfel de plan.

Este cazul unei românce care se interesează despre prețul manoperei și durata lucrărilor pentru un apartament de 4 camere, după cum a scris pe Facebook.

"Care ar fi prețul corect pentru manoperă, pentru renovarea completă a unui apartament cu 4 camere (~90m)?

Bucătărie - spart un perete, înlocuit gresie, faianță, 2 băi - înlocuit tot, dormitoare, sufragerie, hol - pus parchet. Mă interesează doar mâna de lucru, cât ar trebui să plătim unei echipe de muncitori, nu și costul materialelor. De asemenea, ca timp, pe ce perioada credeți că ne-am întinde?", a întrebat femeia pe grupul Idei amenajări, de pe Facebook.

Costurile vehiculate pentru un apartament de 4 camere

"La ce prețuri văd la unii pe aici, m-aș pune să fac singur. Nu-i așa greu de pus parchetul și faianța. Sunt dispozitive care vă ajută să montați faianța și gresia. Nu aș da niciodată 6000 de euro sau 4000 de euro, doar pentru manoperă.

Mie mi-au cerut 1700 de lei pe un birou și l-am făcut eu cu doar 700."

"1000 euro e numai instalația electrică."

"Peste 6000 euro, până la 10 000 în funcție de complexitate."

"Fiecare evaluează munca cum dorește el, fie dacă e corect sau nu. Dacă vă convine prețul, bine, dacă nu, orientați-vă la cârpacii de 2 lei, reparațiile ulterioare tot la ei să vă facă."

"Când e diferența de 10.000 euro pentru același lucru, ți se pare ceva dubios, nu? Se pare că au niște "grile" domnii ăștia: zona, dacă e centru, dacă e periferie, dacă e bloc de bogați, dacă e de săraci, unde lucrezi."

"Maxim 5000 de euro."

"În jur de 2500 de euro, maxim."

"în jurul sumei de 10000 €."

"5000 euro doar mâna de lucru, 2 meseriași, aceeași suprafață, timp de lucru 2 luni (în 2020). Nu punem la socoteală instalația electrică și cea sanitară."

"E mult pînă te apuci de el, că cer cât pe dracu și calitate vai și amar, foarte greu găsești meseriași care fac treabă bună, mai mult "Dorei"."

"Noi pentru renovarea unui apartament de 60 m pătrați am cheltuit 1 miliard, fără munca noastră... Și încă nu este gata."

"Luați o firmă și faceți contract. De meseriași care lucrează la negru și cer bani în plus mereu, e plin. Un electrician să vrea 1000 eur pentru o muncă de 2 săptămâni, la negru, e nebunie, spre exemplu. Suntem o țară săracă, în care leprele se îmbogățesc, din păcate, pe seama oamenilor cu bun simț și corecți."

"La ce prețuri se practică, mai bine faci 40 de cursuri de meserie, îți dedici juma de an să faci teste prin casă până prinzi gustul și priceperea și îți faci singur. Și ieși de 1 miliard de ori mai ieftin, în zone mai sărace e 10 lei să pui o priză, l aoras e 100, la sat e 20 lei să monteze o chiuvetă, la oraș e 100 lei. La sat faci o casă pe etaj cu 50k euro, la oraș cu 200 k faci 2 camere."

"Eu zic să ceri cotații la meșteri și ulterior dacă poți să te și uiți pe unde au mai lucrat și mai ales CUM! Instalația electrică spre exemplu te poate costa 1000 euro sau 2000 euro, contează foarte mult dacă ai copex ori trebuie săpat canal nou, dacă apare un preț bun îți zic că va pune un tablou de maxim 12 module, curbă C."

"Noi pentru spart un perete, curățat tot de gresie și faianță, cărat moloz 15000 lei + 7000 lei instalația electrică.(apartament 3 camere)."

"La Vaslui apartament 90 metri pătrați, 3 camere, 2 livinguri 2 balcoane . Încălzire în pardoseală. Manoperă €10.000 materiale în jur de €15.000 și mobilier în jur de €10.000."

"Pe noi ne ajungea undeva la 4-5000 euro doar pentru baie, bucătărie, hol și balcon (doar manoperă, în Brașov)."

"Dacă vorbim despre București manoperă costă între 8000 și 15.000 euro depinde ce se cere!"

"Manoperă se calculează la m2... e greu de precizat. Eu cred că pentru un apartament de 90 mp,să vă așteptați la 10 000 euro numai manopera, plus materiale!

Și dacă refaceți și instalația de încălzire, încă vreo 2000 euro în plus!"

Prețuri pentru un apartament de 3 camere

"Am plătit noi acuma la un ap 3 camere 70 mp 6000€ mâna de lucru + 1000€ înlocuire instalație sanitară parțial + montat calorifere noi + 2000€ schimbat instalația electrică (cu șanțuri noi) total 9000€ mâna de lucru de la beton."

"Pe un apartament de 3 camere o baie, bucătărie, hol și două balcoane în care s-au schimbat uși, instalație electrică, făcut pereții, baia schimbat tot bucătărie gresiei, faianță refăcut instalație de la centrală schimbat ușă intrare pus parchet în dormitoare și hol mâna de lucru la final a fost de 18.000 lei."

"Noi acum renovăm un apartament de 3 camere+2 balcoane.Electrician-manoperă cu materiale,totul nou-3800 euro (cu șanțuri săpate în beton),zidarul-spart 2 pereți,reparat pereți,tavane,glafuri,montat uși,gresie, faianță, cărat tot molozul (scoasă gresia și faianță veche),demontat cornier+sticlă de la 1 balcon, rigipsat (mărite) 2 măști țevi,reparate soclurile la 2 balcoane+gresie...6000 euro. Termen execuție-1luna jumătate.Manoperă șlefuit și paluxat parchet vechi-2000 euro cu tot cu materiale."

"Anul trecut pe vremea această am achiziționat un ap de 3 camere în Constanța. Apartamentul era fără îmbunătățiri, bătrânesc...toată renovarea de la 0, cu tot cu schimbat uși și pus centrală ne a ajuns în jur de 15 mii euro..am schimbat de 3 ori "meseriașii"...fără cărat moloz și toate cele..pot spune doar că, prețurile se măreau în fiecare săptămână la toate materialele."

Cât costă renovarea unui apartament de două camere

Întrebarea revine și pe alte grupuri.

"Cât ar costa (aproximativ) renovarea capitală a unui apartament de 2 camere în București", a întrebat cineva pe grupul Design interior & amenajări, de pe Facebook.

"Părerea mea e că nu prea mai poți sta sub 20.000 euro cu o reparație capitală, dacă o faci la standardele anului ăstuia, cu materiale/obiecte care să nu se demodeze în 10 ani. Depinde de foarte mulți factori, principalii fiind ce anume intră în acest RK (schimbi termopanele, instalația electrică, modifici poziția sanitarelor sau a caloriferelor?), mâna de lucru și calitatea/ particularitătile materialelor pe care le vei folosi."

"2 camere, 56 mp: Manoperă + materiale între 14.000- 20.000 euro în funcție de finisaje."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#renovare apartament, #preturi, #scumpiri, #mana de lucru, #materiale constructii , #renovare