Ce se întâmplă cu pielea ta când te lași de fumat. Rezultatele se văd în doar o lună

Duminica, 19 Martie 2023, ora 03:45
5352 citiri
Ce se întâmplă cu pielea ta când te lași de fumat. Rezultatele se văd în doar o lună
Femeie care fumează FOTO Unsplash

Fumatul poate contribui la o serie de probleme ale pielii, de la riduri premature la decolorare. Dar renunțarea la acest obicei nociv poate ajuta la minimizarea și chiar la inversarea unora dintre aceste efecte.

Fumatul poate provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul și bolile de inimă. Dar poate afecta și aspectul pielii. Fumatul îngustează vasele de sânge, astfel că fluxul de oxigen și nutrienți care ajung la piele este redus, potrivit healthline.com.

Un studiu sugerează că persoanele care fumează au mai puține fibre de colagen și elastină, elemente ​​cheie pentru fermitatea pielii.

Acest obicei este asociat cu apariția petelor pigmentare, a ridurilor premature, dar poate agrava și afecțiuni ale pielii precum psoriazisul sau eczema.

Ce se întâmplă cu pielea când te lași de fumat

Renunțarea la fumat aduce beneficii tuturor organelor din corp, inclusiv celui mai mare, și anume pielea.

Conform unei cercetări din 2012, renunțarea la fumat poate reduce petele de vârstă, roșeața și alte semne de decolorare.

O altă cercetare din 2010 a concluzionat că renunțarea la fumat a dus la o reducere cu 13 ani a „vârstei biologice” a participanților. Cercetătorii au bazat acest număr pe factori precum luminozitatea, netezimea, elasticitatea și colorarea pielii.

Fumatul afectează și producția de colagen, dar acest proces poate fi restabilit după renunțare. Potrivit unui studiu din 2019, renunțarea la fumat a dus la reactivarea producției de colagen în organism.

În cât timp se observă rezultatele

Potrivit unui studiu din 2019, petele și hiperpigmentarea încep să se reducă la o lună după renunțarea la fumat.

De asemenea, o altă cercetare din 2013 a constatat că modificările de culoare a pielii apărute din cauza fumatului încep să se inverseze la aproximativ 4-12 săptămâni după renunțare.

Pe lângă renunțarea la fumat, există și alte lucruri importante pe care le puteți face pentru îmbunătățirea aspectului pielii:

- O alimentație echilibrată

- Consum de apă

- Reducerea consumului de alcool

- Exerciții fizice

- Somn suficient

- Folosirea protecției solare

- Menținerea unei rutine de îngrijire a pielii

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum merge coaliția în teritoriu: La Vaslui, urmașul baronului Buzatu e la cuțite cu un fost ministru PNL. ”Cu Tătaru nu se poate discuta”
Cum merge coaliția în teritoriu: La Vaslui, urmașul baronului Buzatu e la cuțite cu un fost ministru PNL. ”Cu Tătaru nu se poate discuta”
Deși liderii naționali ai PSD și PNL au anunțat comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale și participarea pe liste comune la Parlamentul European, în unele județe entuziasmul...
Formula necâștigătoare a dreptei în cursa pentru Primăria Capitalei: ”Candidatul PSD pleacă cu prima șansă”
Formula necâștigătoare a dreptei în cursa pentru Primăria Capitalei: ”Candidatul PSD pleacă cu prima șansă”
O candidatură a Gabrielei Firea din partea PSD la Primăria București ar aduce, cel mai probabil, victoria PSD, având în vedere voturile împărțite între candidații de dreapta Nicușor Dan,...
#renuntare fumat, #piele, #ten , #stiri sanatate