De ce renunță țările occidentale la restricții în plin val 5: ”Au în vedere coabitarea cu virusul”

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 22:34
11865 citiri
De ce renunță țările occidentale la restricții în plin val 5: ”Au în vedere coabitarea cu virusul”

Valul cinci a luat cu asalt Europa, iar tot mai multe țări raportează cifre record de la începutul pandemiei privind numărul infectărilor zilnice cu coronavirus.

În mod paradoxal, guvernele anumitor state au anunțat că vor să renunțe la anumite măsuri dure, cum ar fi obligativitatea certificatului digital sau la portul măștii în anumite instituții.

De exemplu Israel a înregistrat miercuri, 19 ianuarie, 65.259 de infectări noi. Totuși, Avigdor Liberman, ministrul de Finanțe, a declarat marți, 18 ianuarie, că țara ar trebui să renunțe la certificatul digital.

Nu există nicio logică medicală şi epidemiologică în certificatul verde, lucru cu care mulţi experţi sunt de acord. Există însă o afectare directă a economiei, a activităţilor zilnice şi, în plus, o amplificare semnificativă a panicii în rândul populaţiei. Lucrez cu toate părţile pentru a elimina certificatul verde şi pentru a păstra o viaţă de zi cu zi normală pentru noi toţi", a scris Liberman pe Twitter.

Totuși, peste 80% din populația Israelului a făcut deja cel puțin două doze de vaccin contra COVID-19.

Marea Britanie vrea de asemenea să renunțe la restricții, inclusiv la certificatul digital și la obligația de a purta mască în mijloacele de transport în comun și în școli. Mai mult, guvernul britanic a transmis că se va renunța și la politica privind telemunca.

Marea Britanie a înregistrat miercuri, 19 ianuarie, 108.069 infectări noi, iar circa 83% dintre persoanele ce au peste 12 ani au făcut cel puțin două doze de vaccin.

Danemarca a renunțat la o serie de restricții și a permis redeschiderea cinematografelor, teatrelor, muzeelor, grădinilor zoologice, dar și organizarea evenimentelor sportive. În plus, autoritățile au anunțat că planifică și mai multe relaxări începând cu 31 ianuarie.

Danemarca a înregistrat miercuri, 19 ianuarie, 36.474 de cazuri noi, fiind un record de la debutul pandemiei. În plus, peste 82% din populația eligibilă este vaccinată contra COVID-19 cu cel puțin o doză.

De ce sunt eliminate restricțiile în ciuda recordurilor privind îmbolnăvirile

Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă - Toxicologie la Spitalul Floreasca, din București, a explicat pentru Ziare.com că aceste țări renunță la restricții deoarece au sesizat că, deși numărul cazurilor noi crește, nu se întâmplă același lucru și în cazul ratei decesului sau pacienților ce ajung să dezvolte forme grave și să aibă nevoie de spitalizare. Mai mult, punctează faptul că în țările respective ratele de vaccinare sunt ridicate.

”Nu se uită doar la numărul de infectări și de diagnosticați, se uită la numărul de spitalizări, la numărul de persoane care dezvoltă forme severe și la mortalitate. Având în vedere că singurul trend ascendent e cel al numărului de îmbolnăviri, toate celelalte sunt în scădere, toate aceste informații dau curaj autorităților să relaxeze măsurile, considerând că varianta Omicron este mai blândă comparativ cu variantele precedente.

De exemplu Statele Unite ale Americii au publicat un studiu pe 70.000 de persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 în decembrie și ianuarie. Dintre acestea 70% aveau varianta Omicron, 30% aveau Delta, iar mortalitatea a fost de un caz de deces pentru Omicron și 14 cazuri la varianta Delta, ceea ce arată și o scădere a mortalității.

Mergând pe această ipoteză a faptului că au un procent foarte mare din populație vaccinat, chiar cu doză booster, și că varianta Omicron determină forme mai blânde de boală, cu atât mai mult la persoanele vaccinate, în acest context consideră oportună o reducere semnificativă a restricțiilor în vederea transformării fazei pandemice într-o fază endemică de coabitare cu virusul”, explică Radu Țincu.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...
Comentarii
alex-7
rank 5
MyTwoCents
rank 5
nu-i nimic, se baga carbuni pentru o alta spaima