România și speranțele puse în REPowerEU. Cum arată planul de absorbție ai celor 1,4 miliarde de euro pentru eficiență energetică și infrastructură în 2024

Marti, 02 Ianuarie 2024, ora 21:57
3326 citiri
România și speranțele puse în REPowerEU. Cum arată planul de absorbție ai celor 1,4 miliarde de euro pentru eficiență energetică și infrastructură în 2024
În decembrie 2022, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic privind finanțarea REPowerEU FOTO www.pubaffairsbruxelles.eu/

Comisia Europeană a lansat planul REPowerEU în primăvara anului 2022 cu scopul de a încuraja economisirea energiei, producerea de energie curată și de a diminua dependența Europei de importurile de combustibili fosili, în special de gazul natural rusesc. Planul a fost considerat vital de europeni pentru realizarea neutralității climatice și pentru o economie europeană cu emisii scăzute de carbon, dar și pentru consolidarea securității energetice a UE și pentru a face Europa mai independentă energetic.

Prin recenta aderare la planul de reforme REPowerEU, România urmează să beneficieze de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro. În noiembrie anul trecut, capitolul REPowerEU din PNRR a fost revizuit în minus față de planul inițial, însă cuprinde totuși în prezent două noi reforme și șapte investiții axate pe accelerarea producerii de energie verde, pe creșterea eficienței energetice a clădirilor și pe recalificarea și perfecționarea forței de muncă în domeniul generării de energie verde.

Conflictul din Ucraina a necesitat o reacție rapidă din partea autorităților europene și naționale. Sancțiunile impuse Rusiei și perturbările în lanțurile de aprovizionare din regiunea Mării Negre au avut efecte directe asupra prețurilor energiei și un impact indirect asupra economiei în general. În acest context, în decembrie 2022, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic privind finanțarea REPowerEU, permițând statelor membre să includă măsuri specifice REPowerEU în planurile lor de redresare și reziliență.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Ce presupune planul REPowerEU și de ce sume beneficiază deja statele membre

REPowerEU este un fond al UE de 20 de miliarde de euro, adoptat de Parlamentul European în februarie 2023. Planul are ca scop creșterea rezilienței sistemului energetic european și oferă o viziune de viitor pentru întreg sectorul energetic.

Principalele trei obiective ale planului sunt:

  • Diversificarea surselor de aprovizionare cu energie, lucru esențial pentru asigurarea unei surse de energie variate și fiabile.
  • Economisirea energiei prin modificări comportamentale și îmbunătățirea eficienței energetice în sectoare precum construcțiile și transportul.
  • Adoptarea surselor regenerabile de energie, o măsură crucială pentru reducerea dependenței de combustibilii fosili și protejarea mediului.
  • Planul presupune investiții substanțiale în surse regenerabile de energie și se așteaptă să aibă un impact major în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și în creșterea independenței energetice a UE.

Investițiile și reformele legate de REPowerEU sunt aliniate și completate de alte inițiative ale UE, cum ar fi Pactul Ecologic European și Fit for 55, care vizează reducerea emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030 (comparativ cu nivelurile din 1990) și atingerea neutralității emisiilor de CO2 până în 2050.

Finanțarea REPowerEU include fonduri din politica de coeziune a UE, fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, mecanismul pentru interconectarea Europei, fondul pentru inovare, finanțări naționale și europene, investiții private și de la Banca Europeană de Investiții.

REPoweEU în România. Un capitol nou din PNRR și revizuirile din noiembrie 2023

În România, REPowerEU prevede o alocare de 1,39 miliarde de euro pentru proiecte energetice, cu scopul de a asigura siguranța alimentării cu gaze naturale, de a accelera producția de energie regenerabilă, de a susține decarbonizarea și digitalizarea sectorului agricol și de a crește eficiența energetică în clădirile rezidențiale. Planul include și instalarea obligatorie de panouri solare pe toate clădirile noi, începând cu clădirile publice și extinzându-se la clădirile rezidențiale din 2029.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a dat undă verde unor modificări aduse Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care include acum un segment dedicat inițiativei REPowerEU. În cadrul acestei actualizări, România a revizuit 56 de măsuri. Conform declarațiilor Ministrului Fondurilor Europene, Adrian Câciu, limitarea la 9,4% din PIB pentru sistemul public de pensii nu mai figurează în versiunea revizuită a planului. În plus, România va beneficia de fonduri suplimentare pentru promovarea energiei verzi și pentru avansarea tranziției digitale. Finanțarea totală acumulată în cadrul planului actualizat atinge 28,5 miliarde de euro, incluzând 66 de reforme și 111 investiții.

„Planul revizuit al României continuă să contribuie în mod semnificativ la tranziția digitală și alocă 21,8 % (în creștere față de 20,5 % în planul inițial) pentru a sprijini tranziția digitală a țării. Acesta prevede dezvoltarea infrastructurii și digitalizarea unor sectoare specifice, cum ar fi sănătatea, serviciile publice de ocupare a forței de muncă și protecția socială, transporturile, educația, fiscalitatea, cultura, sistemul judiciar și serviciile de mediu.

Capitolul privind REPowerEU cuprinde o reformă și două subinvestiții legate de digitalizarea autorităților publice, oferind noi soluții și echipamente digitale. Acestea au ca scop optimizarea rețelei de comunicații, crearea unui centru de date și limitarea riscului de atacuri cibernetice asupra infrastructurii operatorului de sistem de transport de energie electrică.

A fost, de asemenea, consolidată dimensiunea socială importantă a planului. Alături de reformele și investițiile transformatoare din planul inițial, printre noile măsuri se numără scheme de vouchere pentru a accelera utilizarea surselor regenerabile de energie și pentru a îmbunătăți eficiența energetică a gospodăriilor, cu un accent deosebit pe gospodăriile vulnerabile, formarea pentru dobândirea de competențe în domeniul energiei verzi și accelerarea producerii de energie verde”, sublinia Comisia Europeană în noiembrie 2023.

Potrivit scopurilor detaliate de guvernanți, REPowerEU va contribui și la combaterea sărăciei energetice și reducerea vulnerabilităților în timpul iernii în zonele rurale, prin susținerea proiectelor care promovează independența energetică a satelor.

Pentru a răspunde obiectivelor planului REPowerEU de a reduce dependența Europei de combustibilii fosili din Rusia, România a introdus în PNRR două reforme noi și șapte investiții. Acestea sunt orientate spre promovarea producției de energie verde și eficiența energetică a clădirilor, precum și îmbunătățirea calificărilor forței de muncă în sectorul energiei verzi.

În plus, România a modificat 56 de măsuri din planul inițial. Justificarea guvernului a venit pe fondul inflației ridicate din 2022 și 2023 și perturbările lanțului de aprovizionare datorate conflictului dintre Rusia și Ucraina. De asemenea, a fost revizuită în sens descendent alocarea maximă sub formă de granturi din Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) pentru România, de la 14,2 miliarde de euro la 12,1 miliarde de euro, bazat pe actualizarea cheii de alocare a granturilor din iunie 2022 și pe performanța economică a României în 2020 și 2021.

Cum este plănuită tranziția ecologică a României

Planul revizuit al României pune un accent sporit pe tranziția ecologică, alocând un procent mai mare din fondurile disponibile (44,1%, față de 41% în planul inițial) pentru măsuri ce sprijină obiectivele climatice. În capitolul REPowerEU, România a inclus două reforme.

Una dintre reforme creează un cadru legal pentru folosirea terenurilor neproductive sau degradate de stat pentru producerea de energie verde.

Cea de-a doua reformă stabilește ghișee unice pentru a oferi prosumatorilor sfaturi privind renovările pentru eficiența energetică și producerea de energie regenerabilă.

Cele șapte investiții din REPowerEU sunt menite să stimuleze utilizarea energiei regenerabile și să crească ritmul renovărilor pentru eficiența energetică, incluzând recalificarea forței de muncă pentru dobândirea competențelor necesare în acest sector.

REPowerEU include planuri mari pentru digitalizarea instituțiilor publice

Planul actualizat al României continuă să susțină tranziția digitală, alocând în acest caz 21,8% (față de 20,5% în planul inițial) pentru digitalizarea diverselor sectoare, inclusiv sănătatea, ocuparea forței de muncă, protecția socială, transporturile, educația și sistemul judiciar. În cadrul REPowerEU, o reformă și două subinvestiții vizează digitalizarea autorităților publice, cu scopul de a îmbunătăți rețeaua de comunicații și a reduce riscurile de atacuri cibernetice asupra infrastructurii energetice.

Planul îmbunătățit accentuează și aspectele sociale, introducând noi măsuri, cum ar fi scheme de vouchere pentru utilizarea energiei regenerabile și îmbunătățirea eficienței energetice în gospodării, cu un focus pe gospodăriile vulnerabile, și formarea profesională în domeniul energiei verzi.

După aprobarea Consiliului, România va primi o prefinanțare de 288 de milioane de euro din fondurile REPowerEU. Până acum, în cadrul MRR, România a primit 9,06 miliarde de euro, inclusiv prefinanțări și plăți succesive. Comisia Europeană va autoriza plăți suplimentare pe baza atingerii țintelor și jaloanelor stabilite în planul revizuit, reflectând progresul în implementarea investițiilor și reformelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Compania Apple a informat utilizatori de iPhone din zeci de țări cu privire la faptul că ar putea fi ținta unor „atacuri spyware mercenare”. Scopul acestora ar fi de a compromite siguranța...
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata Anuala A Inflației, In Scădere, La 6.6% Conform datelor INS, rata anuală a inflației a coborât, în luna martie 2024, la 6.6%, de la 7.2%, valoare înregistrată cu o lună în urmă și...
#REPowerEU, #PNRR, #pnrr renegociere, #planul national de relansare si rezilienta, #tranzitie verde, #digitalizare, #fonduri europene Romania, #fonduri europene infrastructura, #fonduri nerambursabile , #PNRR