Rusia amenință din nou Republica Moldova: ”Dacă vrea să-și distrugă propriul stat, aderarea la NATO e cea mai bună cale”

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 15:52
3412 citiri
Rusia amenință din nou Republica Moldova: ”Dacă vrea să-și distrugă propriul stat, aderarea la NATO e cea mai bună cale”
Soldați din Republica Moldova FOTO Twitter / Nexta

Republica Moldova a primit o nouă amenințarea din partea Rusiei, după ce președinta Maia Sandu a dat de înțeles că țara ar putea adera la NATO.

Președintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, susține că intrarea în NATO ar putea însemna ”destrămarea țării”.

”Dacă Moldova ar dori să-și distrugă propriul stat, atunci aceasta (aderarea la NATO - n.red) este cea mai bună cale. Dacă sunt de părere că, la fel ca Finlanda sau Suedia, pe furiș, repede, profitând de situație, pot intra în NATO fără să se li se întâmple nimic în propria lor țară, atunci ar trebui să-și amintească altceva. Faptul că în Finlanda există două limbi oficiale și acolo sunt respectate popoarele care locuiesc în țară. Și ei au Găgăuzia și Transnistria, locuite de vorbitori de limbă rusă, care și-au exprimat voința de mult, la începutul anilor 1990”, a declarat Leonid Kalașnikov pentru Vedomosti.ru.

El a adăugat că intrarea Republicii Moldova în NATO ar reprezenta ”un pericol pentru securitatea” Federației Ruse.

”Un lucru este să faci o declarație și alta este când o țară intră în alianța militară. De obicei, reacționăm la acțiunile care sunt întreprinse. Moldova ne-a supărat în ultima perioadă cu o serie de decizii, dar Ministerul rus de Externe știe să răspundă la declarațiile președintelui Republicii, Maia Sandu”, a punctat acesta, potrivit Adevărul.

Amenințarea oficialul rus vine după ce, luni, vicepreședintele Comitetului pentru Afaceri Internaționale din Consiliul Federației, Andrei Klimov, a amenințat Republica Moldova cu ”repetarea scenariului ucrainean” și s-a întrebat retoric dacă Maia Sandu vrea să facă din Republica Moldova „o provincie a României, cea mai înapoiată țară din NATO”.

Recent, președinta Maia Sandu a declarat că, în contextul războiului din Ucraina, la Chişinău are loc o ”discuţie serioasă” despre oportunitatea de a renunța la neutralitatea înscrisă în Constituţie şi de a adera la ”o alianță militară mai largă.”

Quarterly Report - Editia 4

Maia Sandu: Republica Moldova este gata să devină un hub strategic pentru reconstrucția Ucrainei
Maia Sandu: Republica Moldova este gata să devină un hub strategic pentru reconstrucția Ucrainei
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara sa ar putea deveni un centru strategic pentru Ucraina în ceea ce privește reconstrucția și că se pregătește deja în acest...
Moldova, în fața celui mai important pas din istoria sa
Moldova, în fața celui mai important pas din istoria sa
Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea Republicii Moldova la UE vor avea loc pe 20 octombrie 2024. Așa a decis joi Parlamentul de la Chișinău. În cadrul...
#Republica Moldova, #aderare NATO, #amenintare Rusia , #Republica Moldova