Serie de atacuri asupra clădirilor guvernamentale și a altor instituții din Republica Moldova de un grup antrenat la Moscova

Duminica, 29 Septembrie 2024, ora 23:51
17670 citiri
Serie de atacuri asupra clădirilor guvernamentale și a altor instituții din Republica Moldova de un grup antrenat la Moscova
Sediul Guvernului Republicii Moldova, vandalizat FOTO IGP R. Moldova

În ultimele zile, Republica Moldova s-a confruntat cu o serie de acte de vandalism îndreptate împotriva instituțiilor de stat. În mod aparent coordonat, mai multe clădiri guvernamentale au fost ținta acestor atacuri. Autoritățile afirmă că în spatele acestor incidente se conturează un plan bine pus la punct de destabilizare a țării, cu implicarea unor grupuri organizate și instruite în afara Republicii Moldova, transmite IPN.

Primele acte de vandalism au avut loc în noaptea de 27 septembrie, când mai multe persoane au aruncat vopsea pe ușile și pereții Ministerului Muncii.

La doar 30 de minute distanță, un incident similar a avut loc în fața clădirii Guvernului Republicii Moldova.

Instruiți la Moscova

Poliția a reținut doi suspecți cu vârste de 20 și 21 de ani. În timpul interogatoriului, aceștia ar fi recunoscut că fac parte dintr-un grup mai mare, format din 20 de persoane, care au fost instruite la Moscova să comită astfel de acte de vandalism.

Potrivit Poliției, acești tineri au primit sume considerabile pentru a comite aceste infracțiuni: 5000 de euro pentru atacul asupra Guvernului.

De asemenea, li s-ar fi oferit telefoane mobile și echipamente necesare pentru a documenta actele de vandalism, iar ulterior au fost instruiți să posteze materialele pe platforme de socializare, cum ar fi Telegram, pentru a-și dovedi activitatea și a primi plata promisă.

Mărturiile suspecților și dovezile colectate de autorități indică un plan de destabilizare orchestrat din afara țării, cu implicarea directă a unor grupuri de tineri moldoveni, instruiți în Rusia.

Instrucțiunile primite de suspecți în Rusia includ metode de organizare a protestelor, destabilizarea acestora și protecția provocatorilor infiltrați în mulțime, afirmă Poliția Republicii Moldova. Rețelele sociale joacă un rol esențial în promovarea acestor acte, iar utilizarea platformelor precum Telegram pentru a distribui materiale video ar reprezienta o metodă eficientă de mobilizare și propagandă, scrie Radio Chișinău.

În noaptea de 28 septembrie, alte două clădiri publice au fost vandalizate: sediile Companiei publice “Teleradio-Moldova” și Curții Supreme de Justiție. Aceste atacuri, cred autoritățile, confirmă ipoteza conform căreia există o orchestrare coordonată a acestor acțiuni, iar cercul de suspecți și organizatori este extins.

Vandalizarea televiziunii de stat din Chişinău a fost asociată cu un grup susţinut de Moscova, cu scopul de a destabiliza alegerile, scrie The Kyiv Independent.

Televiziunea de stat din Republica Moldova a anunţat sâmbătă că intrarea în clădirea sa din Chişinău a fost vandalizată cu vopsea. Incidentul a avut loc la o zi după ce poliţia a asociat fapte similare cu un grup antrenat la Moscova, care urmăreşte destabilizarea alegerilor prezidenţiale.

„Nu ne temem de acest act de vandalism, atâta timp cât suntem devotaţi societăţii şi cetăţenilor”, a declarat Andrei Zapşa, directorul adjunct al Teleradio-Moldova, potrivit Reuters. El a mai spus că instituţia se aştepta la atacuri din partea „grupurilor radicale”.

Plătiţi cu 5.000 de euro pentru a destabiliza

Autorităţile moldovene au legat aceste atacuri de un grup antrenat în Rusia, care are ca scop să provoace instabilitate înaintea alegerilor prezidenţiale de luna viitoare, unde preşedinta proeuropeană Maia Sandu este favorită.

Vineri, două persoane au fost reţinute pentru acte similare de vandalism. Cei doi tineri au recunoscut că au fost plătiţi cu 5.000 de euro pentru a face asta şi că au fost antrenaţi în Rusia, unde unii dintre recruţi primeau 500 de euro pe lună.

Poliția Republicii Moldova a identificat și arestat deja doi dintre suspecți, care au recunoscut implicarea lor și au furnizat informații valoroase despre modul în care era organizat grupul. Până în prezent, 13 dintre cei 20 de participanți la aceste acte de vandalism au fost identificați, inclusiv un bărbat de 26 de ani responsabil pentru recrutarea tinerilor care au fost trimiși în Moscova pentru instruire.

Au fost efectuate și percheziții la domiciliile a patru persoane implicate. Oamenii legii au confiscat obiecte relevante pentru anchetă, inclusiv vopsea, mănuși, carduri bancare și acte de identitate care demonstrează deplasările acestora în Rusia.

În plus, poliția a reținut că numărul persoanelor instruite în Moscova pentru a organiza proteste și a destabiliza situația în Republica Moldova este mult mai mare decât s-a crezut inițial.

Rusia va cheltui 100 de milioane de euro pentru interferența în procesele democratice din Republica Moldova

Kremlinul recurge la dezinformare și la bani în campania pentru referendumul de apartenență la UE a Republicii Moldova, a declarat pentru Politico Stanislav Secrieru, consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Potrivit secretarului CSS, Rusia a început un „atac fără precedent” al tacticilor hibride împotriva R.Moldova în perioada premergătoare votului național de luna viitoare privind aderarea sau nu la bloc.

„Ne confruntăm cu o strategie înfricoșătoare: exploatarea fricii – în special a fricii de război”, a spus el. „Mașinăria de dezinformare a Rusiei leagă, pentru prima dată, în mod periculos încercarea Moldovei de a adera la UE de amenințarea războiului în interiorul granițelor noastre”, a spus el.

Potrivit lui Secrieru, președintele proeuropean Maia Sandu este ținta centrală a unui „blitz digital nerușinat” menit să delegitimeze legăturile tot mai strânse ale R.Moldova cu Occidentul.

„Autoritățile de aplicare a legii estimează că 50 de milioane de euro au fost direcționate către alegerile de anul trecut, fiind folosite pentru a cumpăra pe toată lumea, de la propagandiști la alegători vulnerabili”, a adăugat el.

„Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și referendumul, anticipăm un aflux și mai mare de fonduri ilicite, estimările sugerând că Rusia va cheltui aproximativ 100 de milioane de euro pentru interferența în procesele democratice moldovenești în acest an”, a adăugat oficialul.

Totodată, a spus el, agențiile de informații ale Kremlinului „inundă peisajul politic cu partide și candidați clonați, de la pro-ruși la pro-europeni falși”.

Opinie: Agenții lui Putin din Moldova strâng rândurile
Opinie: Agenții lui Putin din Moldova strâng rândurile
Stânga pro-rusă din Republica Moldova se reconfigurează după eșecul candidatului pro-rus la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. Referendumul constituțional pro-UE care a trecut în...
Tot ce este în neregulă cu George Simion. De la evaziune fiscală la suspiciuni de colaborare cu Rusia și discursuri naționalist-populiste
Tot ce este în neregulă cu George Simion. De la evaziune fiscală la suspiciuni de colaborare cu Rusia și discursuri naționalist-populiste
Trecutul liderului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) este unul cel puțin interesant, prin prisma ascensiunii de la activist unionist și fondator de galerie de fotbal, la intrarea în...
#Republica Moldova, #Rusia, #destabilizare, #atacuri, #cladiri guvernamentale , #Republica Moldova
  1. Incendii devastatoare pe Coasta de Est și Vest a SUA. Un pompier în vârstă de 18 ani a murit FOTO/VIDEO
  2. Foștii angajați Petrom ar putea băga statul în faliment, după un proces cu o miză de 9 miliarde de euro. Cum a acumulat Guvernul României datoriile colosale
  3. Cel puțin 37 de persoane au murit în urma unor atacuri israeliene din Fâșia Gaza. „Au rămas blocați în casele lor” FOTO/VIDEO
  4. Iohannis premier? PSD îl acceptă pe Bolojan, dar Mihai Tudose spune că liberalii îl vor nominaliza pe actualul președinte
  5. Directoarea care își propune să revoluționeze sistemul de educație din România. Vrea ca elevii să vină la școală "cu mâinile în buzunar și să plece acasă la fel"
  6. Se circulă în condiții de ploaie pe drumuri din sudul țării. Județele unde ceața scade vizibilitatea în trafic
  7. Biden și Kamala au apărut împreună pentru prima dată după victoria lui Trump. Cum a fost primită pierzătoarea alegerilor VIDEO
  8. Un avion cu pasageri al unei companii americane a fost ciuruit de gloanțe. Un însoțitor de bord a fost rănit
  9. Rusia pregătește eliberarea Kursk. Zelenski a anunțat numărul enorm de soldați mobilizați de Putin, inclusiv nord-coreeni VIDEO
  10. Trump s-a decis: Un republican dur față de China, susținător al Israel și adept al negocierilor cu Rusia va conduce diplomația SUA. Cine e Marco Rubio