Victor Parlicov a fost demis prin decret prezidențial din funcția de ministru al Energiei. Președinta Maia Sandu a semnat documentul la doar câteva ore după ce premierul Dorin Recean a solicitat acest lucru.
Portofoliul din domeniul energetic va fi preluat chiar de șeful Guvernului, până la învestirea unui nou ministru al Energiei, a scris Jurnal.md. Dorin Recean a solicitat și demisia directorului „Energocom”, Victor Bânzari, preucm și cea a membrului Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”, Sergiu Tofilat.
„Am solicitat demisia domnului Parlicov pentru că el era responsabil de gestionarea sectorului energetic și a admis greșeli care ne-au adus în situație de criză. Energocom nu a achiziționat gaze atunci când a fost posibil, ascunzându-se în spatele unor proceduri birocratice. În felul acesta ei nu au reușit să asigure necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri”, a declarat premierul Republicii Moldova
Șeful Guvernului de la Chișinău a anunțat că va cere în Parlament instituirea situației de urgență în energetică din 16 decembrie.
„Avem în față un sezon de iarnă dificil, cu multe riscuri, și am decis să-i cer Parlamentului să instituim starea de urgență în energetică începând cu 16 decembrie, până la depășirea situației legată de alimentarea cu gaz a cetățenilor noștri, inclusiv a celor din regiunea transnistreană” a spus Recean, citat de Agora.md.
Pe data de 29 noiembrie, ANRE a decis majorarea tarifului la gazul natural pentru consumatori până la 16,74 lei moldovenești (4,3 lei românești) cu tot cu TVA, pentru metrul cub de gaze. Acesta va fi aplicat din 1 decembrie 2024. În septembrie, premierul Dorin Recean dădea asigurări populației că în noul sezon de încălzire, moldovenii nu vor plăti tarife mai mari la gaz și la electricitate, a transmis unimedia.info.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a fost la Sankt Petersburg, pentru a purta negocieri cu Gazprom, legate de tranzitul gazelor către regiunea transnistreană. Negocierile vin în contextul riscului de a întrerupe tranzitarea gazelor rusești a teritoriului Ucrainei, din 1 ianuarie 2025, când expiră contractul între Gazprom și Naftogaz.