Cum arată noul guvern de la Chișinău: 40% femei, inclusiv la Interne, Finanțe și Justiție. Doar patru miniștri noi față de vechiul cabinet

Joi, 16 Februarie 2023, ora 10:42
3101 citiri
Cum arată noul guvern de la Chișinău: 40% femei, inclusiv la Interne, Finanțe și Justiție. Doar patru miniștri noi față de vechiul cabinet
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, și Dorin Recean, premier desemnat FOTO caleaeuropeana.ro

Premierul desemnat al Republicii Moldova Dorin Recean și-a prezentat echipa guvernamentală. El urmează să le ceară deputaților miercuri, 16 februarie, votul de încredere pentru programul de guvernare și pentru miniștri.

Guvernul anterior, condus de Natalia Gavrilița, a demisionat pe 10 februarie, după o ședință cu miniștrii convocată la Președinție de către Maia Sandu. Un nou prim-ministru a fost nominalizat, în persoana lui Dorin Recean, iar aceasta și-a prezentat marți seară cabinetul într-o postare pe Facebook.

Componența Guvernului Recean

Diferențele față de Executivul anterior nu sunt foarte mari. Alexei Buzu rămâne ministru al Muncii, Ala Nemerenco rămâne ministră a Sănătății, Dumitru Alaiba își păstrează fotoliul de ministru al Economiei, Anatol Nosatîi va fi, în continuare, ministru al Apărării, Vladimir Bolea va rămâne ministru al Agriculturii, Rodica Iordanov la Mediu, la fel cum Anatolie Topală, Nicu Popescu, Ala Revenco și Sergiu Prodan își păstrează portofoliile de la Educație, Externe, Interne și Cultură. Oleg Serebrean rămâne vicepremier pentru reintegrare și în Guvernul Recean.

"Azi se votează la Chișinău noul guvern. 40% femei, inclusiv la Interne, Finanțe și Justiție. Schimbare structurală: s-a creat un minister al Energiei cu un expert foarte bun în funcție", remarcă analistul politic Sorin Ioniță.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, va prelua și fotoliul de vicepremier.

În viitorul Guvern Recean se vor găsi doar patru miniștri noi. Schimbări sunt la conducerea Ministerului Justiției, Finanțelor și celui al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Structura Guvernului va suferi mici schimbări: astfel, în competențele Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus până acum de Andrei Spînu, nu va mai intra și Dosarul energetic, pentru care va exista un minister aparte, al Energiei, scrie moldova.europalibera.org.

Victor Parlicov, expert în energetică, politici de climă și mediu, va fi noul ministru al Energiei. Acesta este director executiv al Asociației Obștești „Green City Lab”, iar în perioada 2010-2014 a deținut funcția de director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Ministru al Infrastructurii va fi Lilia Dabija, actualul secretar general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Teritoriului (MIDR). Până în prezent, ea a fost secretar general al acestui minister. Dabija este magistru în drept civil și are o vastă experiență în elaborarea și coordonarea documentelor de politici publice. De asemenea, Lilia Dabija a activat ca expert în cadrul mai multor organizații internaționale printre care Banca Mondială, USAID sau PNUD.

Veronica Sirețeanu-Vragaleva va fi ministra Finanțelor, în timp ce Veronica Mihailov-Moraru va fi noua ministră a Justiției. Ea a mai ocupat funcții în Guvern: a fost viceministră a Finanțelor în Guvernul Filip și a fost și secretar de stat în 2017 în același minister. În prezent, Sirețeanu este directoare-adjunctă a Camerei Americane de Comerț din Moldova, pe segmentul de Dezvoltare a Afacerilor.

În locul lui Sergiu Litvinenco la Ministerul Justiției vine Veronica Mihailov-Moraru, care din 2021 a îndeplinit funcția de secretar de stat în același minister. Ea are licență de avocat, este magistru în drept și potrivit CV-ului a deținut și funcția de președinte al Amnesty International Moldova și președinte al Comisiei de Licențiere a Uniunii Avocaților, mai scrie Europa Liberă.

Dacă va avea sprijinul Parlamentului, în Guvernul lui Dorin Recean se vor regăsi cei mai mulți dintre miniștrii fostului cabinet, mai exact 11, inclusiv vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Ceea ce se schimbă însă este că apar doi viceprim-miniștri noi: ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, ar urma să dețină și funcțiile de vicepremieri, alături de ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, și de Oleg Serebrian, care rămâne vicepremier pentru Reintegrare.

Dorin Recean își prezintă programul de activitate

Premierul desemnat, Dorin Recean, va prezenta programul de activitate și componența viitorului cabinet de miniștri în plenul Parlamentului, la ședința plenară de joi, 16 februarie. Biroul permanent s-a convocat și a aprobat ordinea de zi a ședințelor în plen, care urmează să fie convocate în perioada 16 februarie – 2 martie, potrivit unui comunicat al Legislativului.

Programul de guvernare propus de Dorin Recean se numește „Moldova prosperă, sigură, europeană” și are ca obiective majore consolidarea instituțiilor, crearea unui mediu de afaceri competitiv și integrarea europeană a R. Moldova, prin deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Premierul desemnat promite să relanseze economia prin programul său și să facă din ordinea publică și siguranța cetățenilor o prioritate.

Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#Republica Moldova, #guvern recean, #premier desemnat, #Guvern Republica Moldova , #Republica Moldova