Mesajul ferm al lui Klaus Iohannis pentru Rusia, după întâlnirea de la Cotroceni cu Maia Sandu și Olaf Scholz VIDEO

Luni, 03 Aprilie 2023, ora 17:36
4313 citiri
Mesajul ferm al lui Klaus Iohannis pentru Rusia, după întâlnirea de la Cotroceni cu Maia Sandu și Olaf Scholz VIDEO
Klaus Iohannis, Maia Sandu și Olaf Scholz, la Cotroceni FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit luni, 3 aprilie, la Palatul Cotroceni, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Iohannis a transmis că sprijinul pentru Republica Moldova va continua, cu atât mai mult cu cât această ţară este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituţionale.

”Cu puţine momente în urmă s-a încheiat o reuniune comună, în format trilateral, cu doamna Maia Sandu, Preşedintele Republicii Moldova, şi cu domnul Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Mulţumesc, doamnă preşedinte Sandu şi domnule Cancelar Scholz pentru această discuţie substanţială, pe care am găzduit-o aici, la Cotroceni. Salut, în mod deosebit, implicarea solidă şi deosebit de încurajatoare a domnului Cancelar federal şi, în general, a Germaniei în sprijinul Moldovei. Avem o viziune similară cu privire la importanţa unui sprijin robust politic, financiar şi tehnic, pentru asigurarea stabilităţii şi pentru consolidarea parcursului său european. Am transmis doamnei preşedinte Sandu un mesaj clar: vom continua să fim ferm şi neabătut alături de Chişinău! Cu atât mai mult cu cât Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituţionale. Cu toate provocările, preşedintele Maia Sandu, Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău au acţionat responsabil, eficient şi hotărât. Au făcut eforturi substanţiale pentru a desprinde Republica Moldova de zona inconfortabilă de dependenţă permanentă în care a fost mult timp captivă. Republica Moldova a întreprins demersuri considerabile pentru a face reformă, pentru a combate corupţia şi a întări justiţia, cu scopul de a avansa procesul de integrare europeană”, a afirmat Klaus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu Maia Sandu şi Olaf Scholz.

Șeful statului a mai spus că a fost abordată prioritar tema integrării europene a Republicii Moldova.

”Am abordat în mod prioritar tema integrării europene a Republicii Moldova, singura opţiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper şi stabil pentru cetăţenii săi. Am avut o discuţie aplicată referitoare la evoluţiile din Republica Moldova şi la provocările cu care se confruntă aceasta. Autorităţile de la Chişinău trebuie să gestioneze, printre altele, consecinţele războiului, creşterea preţurilor şi nevoia de asigurare a resurselor energetice pentru următorul sezon. Acestea sunt teme pe care le abordăm cu prioritate şi la nivelul Uniunii Europene. Republica Moldova se află în prima linie, confruntată cu consecinţele războiului de la graniţa sa şi cu acţiuni de destabilizare extrem de virulente ale Rusiei, toate puternic resimţite de cetăţeni. România va fi mereu alături de Republica Moldova şi suntem uniţi la nivelul Uniunii Europene în a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienţei sale şi pentru protejarea sa în faţa acţiunilor destabilizatoare”, a completat Iohannis.

Președintele României a subliniat că „mărturie stau concluziile angajante adoptate chiar la ultimul Consiliu European”.

”Acestea reafirmă nivelul ridicat de conştientizare la nivelul liderilor europeni a riscurilor şi a necesităţii unei acţiuni hotărâte. De asemenea, participăm activ la demersurile Uniunii Europene pentru înfiinţarea unei misiuni civile a Politicii de securitate şi apărare comună în Republica Moldova şi pentru continuarea sprijinului oferit Republicii Moldova prin Facilitatea Europeană pentru Pace. Înainte să închei, subliniez, o dată în plus, că Republica Moldova nu este singură, iar această reuniune trilaterală de astăzi demonstrează în mod clar acest fapt. Republica Moldova se poate baza pe prieteni sinceri, care i-au fost şi îi sunt mereu alături şi care acţionează hotărât în sprijinul său!”, a conchis Iohannis.

Președintele Parlamentului din Republica Moldova, acuzații grave la adresa lui Simion: ”A fost și rămâne un instrument al Rusiei”
Președintele Parlamentului din Republica Moldova, acuzații grave la adresa lui Simion: ”A fost și rămâne un instrument al Rusiei”
Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat marți, 5 martie, la interviurile Digi24.ro că liderul AUR, George Simion, „a fost și va rămâne un instrument al...
Marcel Ciolacu a asigurat-o pe Maia Sandu de sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldova
Marcel Ciolacu a asigurat-o pe Maia Sandu de sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldova
Premierul Marcel Ciolacu a asigurat-o marți, 5 martie, pe președinta Republicii Moldova Maia Sandu, de sprijinul activ pe care România va continua să îl acorde parcursului european al...
#Republica Moldova, #Klaus Iohannis presedinte, #intalnire Cotroceni, #Olaf Scholz, #cancelar Germania, #Maia Sandu presedinte Moldova, #amenintari Rusia , #stiri Klaus Iohannis