MAE condamnă retorica amenințătoare a Rusiei privind Transnistria: ”O încercare de creare artificială de tensiuni”

Vineri, 24 Februarie 2023, ora 20:11
3234 citiri
MAE condamnă retorica amenințătoare a Rusiei privind Transnistria: ”O încercare de creare artificială de tensiuni”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO Twitter / Maria Pevchikn

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a condamnat alegaţiile, lipsite de fundament, conţinute în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse de vineri, 24 februarie, privind regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum şi retorica ameninţătoare şi provocatoare utilizată.

”Propagarea intenţionată de informaţii fără corespondenţă în realitatea de pe teren reprezintă o abordare extrem de periculoasă, în contextul actual de securitate, în care Federaţia Rusă îşi intensifică războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Este inacceptabilă această încercare de creare artificială de tensiuni şi destabilizare în regiune şi în legătură cu Republica Moldova”, precizează MAE român.

Ministerul român face apel la ”responsabilitate, la abandonarea retoricii agresive, escalatorii şi provocatoare, precum şi la abţinerea de la orice declaraţii şi acte care pot afecta stabilitatea regiunii şi a Republicii Moldova”.

Rusia a acuzat, vineri, Ucraina că masează trupe în apropierea Transnistriei şi a afirmat că va replica oricărei provocări militare ucrainene în această regiune separatistă prorusă a Republicii Moldova, transmit agenţiile AFP şi Reuters.

”Nimeni să nu se îndoiască: forţele armate ale Federaţiei Ruse vor replica într-o manieră adecvată oricărei provocări a regimului de la Kiev”, a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat, în care menţionează de asemenea că Ucraina desfăşoară efective şi echipamente militare în apropierea Transnistriei.

”Avertizăm Statele Unite, ţările membre ale NATO şi pe protejaţii lor ucraineni împotriva oricărei iniţiative aventuroase”, a atras atenţia MAE rus.

Ministerul rus al Apărării acuzase anterior Ucraina că plănuieşte ”o invazie” asupra Transnistriei printr-o operaţiune sub steag fals, şi anume ”un pretins atac al trupelor ruse dinspre teritoriul Transnistriei”, acuzaţii negate de guvernul de la Chişinău. Acesta din urmă a transmis că ”autorităţile statele nu confirmă informaţiile publicate în această dimineaţă de Ministerul rus al Apărării”.

Armata rusă asigură că a observat o ”acumulare importantă de personal şi echipamente militare ucrainene în apropierea frontierei cu regiunea transnistreană, desfăşurarea artileriei pe poziţii de tragere şi o creştere fără precedent a zborurilor dronelor ucrainene deasupra teritoriului” republicii separatiste.

Armata rusă menţine în Transnistria un contingent militar şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniţii.

Făcând referire la trupele sale din acest contingent, MAE rus a mai menţionat în comunicatul emis vineri că ”orice acţiune care ameninţă securitatea lor va fi considerată, în baza dreptului internaţional, un atac asupra Federaţiei Ruse”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chișinăul vrea să integreze economic Transnistria în cadrul Republicii Moldova până în 2030
Chișinăul vrea să integreze economic Transnistria în cadrul Republicii Moldova până în 2030
Guvernul de la Chișinău urmărește integrarea economică a Transnistriei în cadrul Republicii Moldova până în 2030, a declarat vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian....
MAE, despre siguranța românilor din Israel, după atacul Iranului: ”Monitorizăm situaţia”
MAE, despre siguranța românilor din Israel, după atacul Iranului: ”Monitorizăm situaţia”
Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat luni, 15 aprilie, pentru News.ro, că până în prezent misiunile diplomatice şi oficiile consulare române nu au recepţionat...
#Republica Moldova, #Transnistria, #amenintari Rusia, #MAE, #provocari , #stiri politice