UPDATE Stare de urgență în Republica Moldova pentru 60 de zile. Peste 4.200 de refugiați ucraineni au intrat în țară în prima zi a invaziei Rusiei

Joi, 24 Februarie 2022, ora 22:46
4104 citiri
UPDATE Stare de urgență în Republica Moldova pentru 60 de zile. Peste 4.200 de refugiați ucraineni au intrat în țară în prima zi a invaziei Rusiei
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova FOTO Facebook / Maia Sandu

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi seară, 24 februarie, intrarea în starea de urgenţă pentru 60 de zile, la solicitarea președintelui Maia Sandu, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Documentul a fost susţinut de 88 de deputaţi, din partea tuturor partidelor parlamentare, prezenţi în sală.

Premierul Natalia Gavriliţa a cerut legislativului introducerea stării de urgenţă pentru o perioadă de 60 de zile, la recomandarea Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE).

Printre altele, starea de urgenţă interzice demonstraţiile în masă şi permite guvernului să expulzeze „persoanele indezirabile” din ţară, scrie DPA.

Potrivit premierului, peste 4.200 de refugiaţi din Ucraina au intrat deja în ţară în urma invaziei ruseşti. Mulţi au vrut să continue drumul spre Uniunea Europeană, dar peste 100 au solicitat azil în Republica Moldova.

Știrea inițială

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în urmă cu o oră, că Guvernul va cere Parlamentului să convoace stare de urgență pe teritoriul statului.

Maia Sandu a mai afirmat că se vor ”intensifica eforturile de patrulare pentru a preveni eventualele provocări”, dar și că toate punctele de frontieră ale Republicii Moldova cu Ucraina sunt deschise și ”funcționează în regim deschis”, cu echipe suplimentare.

Potrivit sursei citate se înregistrează o creștere a fluxului de tranzit la frontieră și se instalează centre de triere. ”Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru”, a declarat Maia Sandu, în discursul postat pe rețelele sociale.

Aceasta a adresat un apel cetățenilor moldoveni aflați în Ucraina, fie în vizită, fie că locuiesc acolo, ”să se întoarcă acasă”.

”În acest moment suntem pregătiți să acomodăm câteva mii de oameni. (...) Guvernul Republicii Moldova este în contact cu autoritățile din statele vecine și cu alți parteneri externi și sunt pregătite mai multe scenarii în care vom avea un flux mare de refugiați.

(...) În acest context, rugămintea mea către cetățeni este să fim cu toții mai înțelegători și să fim pregătiți să ne ajutăm unii pe ceilalți.

Dragi cetățeni, toate instituțiile statului sunt în stare de alertă. (...) Prioritatea noastră este în continuare securitatea oamenilor”, a afirmat președintele Moldovei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Referendumul privind aderarea Republica Moldova la Uniunea Europeană (UE) se vor desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe data de 20 octombrie 2024. Curtea Constituțională a...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Republica Moldova, #maia sandu, #Maia Sandu Moldova, #stare de urgenta , #Razboi Ucraina