Moldova exploatează la maximum șansa aderării la UE

Autor: Vitalie Calugareanu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Joi, 09 Februarie 2023, ora 19:48
2748 citiri

Viitorul Moldovei și al cetățenilor ei este în Uniunea Europeană”, se arată în declarația comună adoptată la finalul celei de-a șaptea reuniuni a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova de la Bruxelles.

Este prima reuniune a acestui for după ce Moldova a obținut statut de țară candidată pentru aderare la UE în iunie 2022. UE constată că autoritățile de la Chișinău au realizat progrese în mai multe domenii, precum combaterea spălării banilor și întărirea justiției, în pofida tuturor obstacolelor cauzate în ultimii doi ani de criza economică ce a urmat pandemiei, de criza energetică și de războiul din Ucraina. Totuși, UE așteaptă ca Moldova să-și intensifice eforturile în lupta împotriva corupției și reforma justiției și și-a reafirmat angajamentul de a sprijini eforturile Moldovei de stabilizare macroeconomică și financiară în baza reformelor-cheie asumate de Republica Moldova în cadrul programului de asistență macrofinanciară de 150 de milioane de euro. UE este pregătită să susțină în continuare Moldova, inclusiv prin majorarea asistenței macrofinanciare cu 145 de milioane de euro. Asta în condițiile în care, din octombrie 2021 până acum, UE a mobilizat, pentru sporirea rezilienței Moldovei, împrumuturi și granturi în valoare de 1,09 miliarde de euro.

Efectele războiului

„Aveam prognozată (înaintea invaziei ruse asupra Ucrainei – n.n.) o creștere economică de 5% în 2022, dar avem o scădere cu 5,5%. Avem o inflație foarte mare. Tariful la gaz a crescut de șapte ori iar la energie electrică de trei ori. Și deși avem un program guvernamental de compensare țintită a costurilor, facturile la utilități pe care le primesc cetățenii au crescut dramatic”, a menționat premierul moldovean Natalia Gavrilița. În contextul tensiunilor din regiune, ea a cerut mai mult ajutor din partea UE pentru a zădărnici traficul ilegal de persoane, arme și bunuri din Ucraina.

„Vom susține eforturile Moldovei în sensul modernizării sistemului de plăți, pentru a putea îndeplini condițiile necesare în vederea integrării în spațiul unic european al plăților în euro. În ceea ce privește relațiile comerciale, vom implementa un plan prioritar pentru Moldova, pentru a accelera accesul acestei țări la piața Uniunii Europene”, a menționat înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell după întrevederea avută cu Natalia Gavrilița.

„Ne propunem să finalizăm transpunerea legislației europene și să demarăm negocierile, astfel încât să începem a exporta cât mai curând produse de origine animală pe piața UE”, a menționat Gavrilița la întâlnirea avută cu Valdis Dombrovskis, comisar UE pentru comerț. De asemenea, ea a solicitat lansarea dialogului economic și financiar cu UE în vederea aderării Moldovei la Acordul privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale (ACAA).

Chișinăul vrea deschiderea negocierilor de aderare până la sfârșitul anului 2023

La întrevederea cu eurocomisarul pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, s-a discutat despre reformele din justiție, finanțele publice și lupta anticorupție. „Avem nevoie de un proces credibil de integrare europeană, care să asigure sprijinul statelor membre pentru lansarea negocierilor de aderare. Având în vedere că pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2023 urmează a fi prezentat în toamna anului curent, ne propunem să implementăm toate angajamentele până în luna iunie”, a spus Gavrilița.

Iar la întrevederea avută cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul moldovean a dat asigurări că Republica Moldova s-a angajat într-un proces de reformare rapidă a instituțiilor și legislației în conformitate cu acquis-ul comunitar. Ea a menționat că „cetățenii moldoveni vor simți beneficiile integrării europene chiar pe parcursul drumului spre aderare”.

Roberta Metsola: „Europa este și va rămâne alături de Moldova”

„Republica Moldova este în drept să fie membră a Uniunii Europene iar UE își reafirmă sprijinul puternic pentru acest parcurs”, a menționat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bruxelles împreună cu Natalia Gavrilița. Metsola a subliniat necesitatea integrării graduale a Moldovei în piața unică europeană și a pledat pentru abolirea tarifelor de roaming ca „un pas important și simbolic” în relația dintre Chișinău și Bruxelles.

Roberta Metsola a mai spus că sprijinul bugetar suplimentar de 145 de milioane de euro din partea Uniunii Europene va fi votat în Parlamentul European săptămâna viitoare. „Mulțumesc Republicii Moldova pentru poziția fermă împotriva agresiunii Federației Ruse în Ucraina. Știu că nu este ușor în situația politică și economică foarte dificilă, mai ales în sectorul energetic, dar reiterez: Europa este alături de voi și va rămâne aproape. Trebuie să fim uniți și puternici”, a menționat Roberta Metsola. Ea consideră că începerea negocierilor de pre-aderare la UE de către Republica Moldova în 2023 este un obiectiv realist.

Concluziile reuniunii Consiliului de asociere UE-Moldova sunt extrem de relevante pentru drumul european al Moldovei, susține europarlamentarul român Dragoș Tudorache. „De acum încolo, discuțiile pe care le purtăm cu Moldova capătă din ce în ce mai multe valențe strategice și politice. Republica Moldova va face parte din Uniunea Europeană, iar pentru asta trebuie create cât mai multe puncte de convergență în domeniul energetic, piața comună, securitate și apărare, ținând cont mai ales de războiul pornit de Rusia în Ucraina”, susține Tudorache. „Reziliența Moldovei înseamnă reziliența Uniunii Europene”, a conchis el.

La rândul său, președintele Delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, a spus că va susține „orice măsură de creștere a sprijinului european, financiar și tehnic pentru Moldova, pentru că Republica Moldova este la fel de importantă ca Ucraina pentru Uniunea Europeană, așa că tot ceea ce i se oferă Ucrainei trebuie să i se ofere și Republicii Moldova”.

Consiliul de Asociere UE-Moldova a recunoscut mediul geopolitic complicat cauzat de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, exprimându-și cu această ocazie sprijinul total pentru următorul summit al Comunității Politice Europene, care va avea loc în Moldova pe 1 iunie 2023.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#Republica Moldova, #aderare Uniunea Europeana, #Uniunea Europeana , #Republica Moldova