Chișinăul spune că este pregătit pentru ”întreg spectrul de ameninţări” din partea Rusiei: ”Avem mijloace limitate, dar nu suntem singuri”

Miercuri, 22 Februarie 2023, ora 22:49
1754 citiri
Chișinăul spune că este pregătit pentru ”întreg spectrul de ameninţări” din partea Rusiei: ”Avem mijloace limitate, dar nu suntem singuri”
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu FOTO Facebook

Republica Moldova este pregătită pentru ”întreg spectrul de ameninţări”, a declarat miercuri, 22 februarie, ministrul de Externe Nicu Popescu, într-un interviu pentru Reuters, în contextul temerilor că Rusia şi-ar putea intensifica tentativele de a destabiliza mica ţară deja afectată de războiul din Ucraina vecină.

Tensiunile dintre Rusia şi Republica Moldova au crescut în ultimele luni după ce rachete ruseşti îndreptate spre Ucraina au intrat în spaţiul aerian moldovean, iar autorităţile de la Chişinău au acuzat Kremlinul că alimentează protestele antiguvernamentale, fapt pe care acesta îl neagă.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat săptămâna trecută Moscova că plănuieşte o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul, în timp ce purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a spus luni că relaţiile dintre cele două ţări sunt ”foarte tensionate”.

Într-un interviu telefonic pentru Reuters, Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, a spus că Chişinăul este pregătit, mulţumită parţial sprijinului din partea partenerilor internaţionali.

”Instituţiile noastre au plănuit răspunsuri pentru întreg spectrul de ameninţări. Bineînţeles, avem mijloace limitate, dar nu suntem singuri”, a spus el.

Preşedintele american Joe Biden şi-a afirmat joi sprijinul pentru suveranitatea Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri cu Maia Sandu la Varşovia.

Invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie a provocat temeri că Moscova ar putea încerca să ocupe regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova, unde menţine o mică prezenţă militară.

Nicu Popescu susţine însă că succesul Ucrainei în respingerea forţelor ruseşti a diminuat această posibilitate. ”Nu credem că Moldova este în poziţia de a fi ameninţată militar atâta vreme cât Ucraina rezistă şi menţine linia frontului departe de noi”, a spus el.

Rusia a negat anul trecut că vrea să intervină în Republica Moldova după ce autorităţile din Transnistria au afirmat că au fost vizate de o serie de atacuri.

Popescu a mai spus că guvernul său a fost ”în mod constant alert” la ameninţări de la invazia Rusiei în Ucraina, care a provocat fluxuri de refugiaţi ucraineni în Republica Moldova.

Printre aceste ameninţări s-au numărat ameninţări cu bombă şi atacuri cibernetice, a spus el. ”În ultimul an, riscurile şi ameninţările au fost dramatic mai mari decât înainte”, a precizat Popescu.

El a adăugat însă că are ”deplină încredere” în forţele de securitate ale ţării şi în aliaţii Chişinăului. ”Indiferent ce s-ar întâmpla, nu suntem singuri în această regiune periculoasă”, a subliniat Nicu Popescu.

#Republica Moldova, #amenintari Rusia, #destabilizare, #lovitura de stat, #Nicu Popescu, #ministru de externe, #Chisinau , #Republica Moldova