"O cale de aderare accelerată a Moldovei la UE există"

Autor: Vitalie Calugareanu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Joi, 06 Aprilie 2023, ora 19:59
2469 citiri

Războiul din Ucraina și impactul pe care îl are asupra Moldovei sunt subiecte fierbinți de pe agenda discuțiilor bilaterale moldo-poloneze.

Aflat joi într-o vizită la Chișinău, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a vorbit din nou despre amenințările rusești la adresa Republicii Moldova. ”Moscova amenință Guvernul Moldovei în mai multe feluri și violează spațiul aerian al acestei țări frumoase, de aceea trebuie apreciat efortul președintei Maia Sandu, al premierului Dorin Recean și al cetățenilor care vor să trăiască pașnic și să devină parte a familiei europene”, a menționat prim-ministrul polonez. „Apreciez aceste eforturi pentru că știu că Satana este activă în mai multe locuri din regiunea noastră și vrea să controleze această țară frumoasă”, a adăugat Morawiecki.

Fiecare zi de război apropie Moldova de mai multă securitate și de UE

Potrivit lui, Polonia se confruntă cu aceleași amenințări și provocări din partea Federației Ruse. „Suntem vecini și astăzi suntem nevoiți să luptăm împotriva agresiunii ruse asupra Ucrainei. Polonia și Moldova sunt unite și înțelegem perfect amenințările legate de războiul hibrid al Rusiei și șantajul energetic în raport cu Moldova”, a menționat Mateusz Morawiecki.

„Fiecare zi de război apropie Moldova de mai multă securitate și de Uniunea Europeană”, a menționat oficialul polonez, care crede că „o cale de aderare accelerată a Moldovei la UE există”. „Ori va fi o cale de aderare accelerată, ori negocierile vor fi stopate pentru ani de zile și nu vor duce nicăieri. Sper ca UE să deschidă și mai larg ușile pentru Moldova. Trebuie să facem tot posibilul pentru ca Moldova să devină parte a UE”, a spus oficialul de la Varșovia.

Propaganda rusească și mințile încorsetate a 40% dintre moldoveni

O mare provocare comună este, potrivit lui, propaganda rusească - foarte activă în Moldova și Polonia. În pofida suspendării licențelor mai multor posturi TV de la Chișinău, care răspândeau propagandă rusească și justificau invazia Rusiei asupra Ucrainei, sondajele arată că mințile a aproximativ 40% dintre moldoveni rămân încorsetate și absorb în continuare propaganda Kremlinului. Iar Moscova, care are interes ca moldovenilor să le fie permanent frică și să acționeze haotic, alimentează constant aceste minți cu fake-news. Rusia vrea cu orice preț o Moldovă destabilizată, de aceea o împroașcă masiv cu fake-news-uri răspândite în fiecare zi deja și pe canale oficiale.

După psihoza alimentată concertat în februarie, despre faptul că Ucraina și-ar concentra trupele la frontiera cu regiunea transnistreană ca să lichideze, pe cale armată, acea enclavă separatistă pro-rusă, Kremlinul (prin gura purtătorului de cuvânt al MAE rus) a încercat să isterizeze moldovenii cu falsul precum că ucrainenii ar fi dus în apropierea Transnistriei „containere cu substanțe radioactive”. Iar ultimul fals al Rusiei vizând Moldova, răspândit săptămâna aceasta, țintește blocarea parcursului european al țării. În acest sens, Kremlinul își manifestă „grija” față de rușii din Moldova și moldovenii care nu vor în UE.

Mateusz Morawiecki: Rusia trebuie să piardă acest război

Premierul polonez a menționat la Chișinău că, pentru ca Moldova, Polonia și întreaga Europă să fie în siguranță, Rusia trebuie să piardă acest război: „Trebuie să asigurăm victoria Ucrainei! Noi, polonezii, la fel ca și moldovenii știm ce înseamnă amenințările Rusiei, de aceea acționăm împreună pentru a scăpa de șantaj. Apreciem faptul că Moldova a făcut un pas mare în a deveni independentă de Rusia”, a mai spus Mateusz Morawiecki.

Premierul polonez și omologul său moldovean, Dorin Recean, au semnat mai multe acorduri, inclusiv memorandumuri ce vizează reconstrucția căilor ferate din Moldova și energia regenerabilă. De asemenea, a fost semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul securității cibernetice.

„Am invitat Polonia să analizeze oportunitățile investiționale din Republica Moldova în domeniul energetic, industrializării agriculturii, dar și în domeniul serviciilor digitale”, a menționat Dorin Recean. Premierul moldovean a anunțat în cadrul conferinței de presă comune cu omologul său polonez că o companie aeriană poloneză își va extinde operațiunile în Republica Moldova. Asta după ce, în luna martie, singurul operator aerian low-cost din Moldova, „Wizz Air”, și-a suspendat subit toate zborurile spre și din Chișinău iar câteva companii conectate la oameni din anturajul oligarhilor moldoveni fugari au creat probleme pasagerilor care zburau din Chișinău.

Săptămâna aceasta, Aeroportul Internațional Chișinău a reintrat de facto și de iure în gestiunea statului, după ce a fost recuperat în justiție de la hoții care au jefuit Moldova în perioada 2013-2021.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Marcel Ciolacu a asigurat-o pe Maia Sandu de sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldova
Marcel Ciolacu a asigurat-o pe Maia Sandu de sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldova
Premierul Marcel Ciolacu a asigurat-o marți, 5 martie, pe președinta Republicii Moldova Maia Sandu, de sprijinul activ pe care România va continua să îl acorde parcursului european al...
Cerere uriașă pentru cursurile de limba română organizate în Republica Moldova. Solicitările vin inclusiv din Transnistria și Găgăuzia
Cerere uriașă pentru cursurile de limba română organizate în Republica Moldova. Solicitările vin inclusiv din Transnistria și Găgăuzia
Numărul cererilor pentru cursurile de limbă română organizate gratuit în Republica Moldova este de peste două ori şi jumătate mai mare decât cel al locurilor disponibile, iar câteva sute...
#Republica Moldova, #aderare UE , #Republica Moldova