Președinta Republicii Moldova condamnă noile atacuri ale Moscovei: ”Comunitatea internaţională ar trebui să-şi întărească presiunea asupra Rusiei”

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 20:53
2199 citiri
Președinta Republicii Moldova condamnă noile atacuri ale Moscovei: ”Comunitatea internaţională ar trebui să-şi întărească presiunea asupra Rusiei”
Maia Sandu FOTO / Facebook Maia Sandu

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat noile bombardamente de luni ale Rusiei asupra Ucrainei, într-o postare pe pagina sa de Twitter, lansând un apel către comunitatea internaţională să-şi crească presiunile asupra Moscovei pentru a pune capăt agresiunii acesteia în Ucraina, relatează media de peste Prut.

"Condamnăm cu fermitate atacurile repetate ale Rusiei asupra civililor din Ucraina, a obiectivelor civile şi celor de infrastructură critică. Comunitatea internaţională ar trebui să-şi întărească presiunea asupra Rusiei pentru a opri războiul. Doar în acest mod putem pune capăt suferinţei şi pierderilor de vieţi" omeneşti, a subliniat Maia Sandu în mesajul său.

Un nou val de atacuri cu rachete ruseşti a vizat luni Ucraina, ducând la alte întreruperi de curent electric şi apă într-o ţară care se confruntă deja cu o criză energetică, Moscova făcând din aceste infrastructuri ţinta sa prioritară în plină iarnă.

Loviturile au survenit în aceeaşi zi în care a intrat în vigoare mecanismul de plafonare a preţului de vânzare a petrolului rusesc decis de Occident, care încearcă astfel să secătuiască finanţele Moscovei pentru efortul militar.

Pe fondul atacului cu rachete asupra Ucrainei, fragmente dintr-o rachetă au fost descoperite în oraşul Briceni, din nordul Republicii Moldova, care se învecinează cu Ucraina.

Ministerul Apărării de la Chişinău nu a oferit deocamdată detalii despre provenienţa rachetei găsite într-o livadă de lângă Briceni, precizând doar că geniştii s-au deplasat la faţa locului.

Presa rusă a scris că, din imagini, racheta pare a fi ucraineană, notează portalul NewsMaker.md.

La rândul său, într-un comunicat citat de Deschide.md, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) condamnă în termenii cei mai duri atacurile brutale cu rachete ale Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, subliniind că aceste acţiuni nejustificate provoacă consecinţe dramatice în Ucraina, lăsând oamenii fără electricitate, agent termic şi, în unele cazuri, fără apă.

"Misiunile diplomatice ale Republicii Moldova din Ucraina monitorizează cu atenţie evoluţia situaţiei de securitate. Reamintim că cetăţenii moldoveni din Ucraina se pot adresa în cazul oricărei situaţii excepţionale ambasadei de la Kiev sau consulatului de la Odesa pentru asistenţă consulară de specialitate", precizează MAEIE.

Totodată, diplomaţia moldoveană menţionează că atacurile de luni sunt încă o dovadă de agresiune inacceptabilă asupra obiectivelor civile ucrainene de importanţă vitală, care afectează inclusiv Republica Moldova.

Rusia ar putea reintroduce interdicţia privind exporturile de benzină. „Dacă situaţia devine tensionată”
Rusia ar putea reintroduce interdicţia privind exporturile de benzină. „Dacă situaţia devine tensionată”
Rusia ar putea decide să reintroducă din august interdicţia privind exporturile de benzină, în cazul în care ar exista o penurie de aprovizionare pe piaţa internă, a declarat luni...
„Pedeapsa” pregătită de Bruxelles pentru Viktor Orban, după ce s-a văzut cu Vladimir Putin. Măsura este fără precedent
„Pedeapsa” pregătită de Bruxelles pentru Viktor Orban, după ce s-a văzut cu Vladimir Putin. Măsura este fără precedent
Noi avertismente vin de la Bruxelles, după o vizită la Moscova a lui Viktor Orban. Bruxelles-ul ia în considerare o măsură fără precedent de boicotare a summitului de afaceri externe al...
#Republica Moldova, #presedinta, #maia sandu, #Rusia, #bombardamente, #atacuri , #Rusia
  1. Premieră medicală la Timișoara. Medicii au salvat un pacient cu o afecțiune care făcea ca mâncarea să-i ajungă în plămâni
  2. Copaci căzuți, subsoluri inundate și acoperișuri desprinse în urma unei furtuni. A fost nevoie de intervenția pompierilor FOTO
  3. O clădire faimoasă din Bucureștiul interbelic va fi renovată. Construcția este încadrată în clasa de risc seismic 1
  4. Călătorie de coșmar pentru 100 de elevi care se întorceau de la mare. Trenul a întârziat șase ore, fără aer condiționat și apă, cu uși legate cu sârmă
  5. Prima sesiune a Parlamentului European, după alegerile din 9 iunie. Se votează pentru cele mai importante funcții
  6. Ministrul Mediului consideră că legea care permite împușcarea urșilor nu este suficientă. "S-ar putea să nu rezolvăm problemele pe care astăzi le avem"
  7. Ce recomandă salvamontiștii să facem dacă ne întâlnim cu un urs pe traseu. „Nu faceţi contact vizual direct”
  8. Prețul petrolului a stagnat după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Rolul Chinei
  9. Rusia ar putea reintroduce interdicţia privind exporturile de benzină. „Dacă situaţia devine tensionată”
  10. De ce face Donald Trump echipă cu un politician care l-a numit „Hitler al Americii”. „O ameninţare teribilă la adresa democraţiei”