Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 11:32
5714 citiri
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Liderii blocului pro-rus Pobeda, la Moscova FOTO / Realitatea.md

O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii Europene, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Ilan Șor, un oligarh fugar sancționat de SUA, a anunțat crearea blocului electoral pro-rus, Pobeda (Victoria) care intenționează să prezinte un candidat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 20 octombrie.

Șor a declarat că blocul urmărește să îmbunătățească relațiile Moldovei cu Rusia și Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia și Comunitatea Statelor Independente și pledează împotriva aderării Moldovei la Uniunea Europeană. Se pare că blocul intenționează să prezinte un candidat la alegerile prezidențiale din octombrie 2024 din Moldova și își va anunța candidatul în curând.

Potrivit ISW, blocul Victoria format din mai multe formațiuni devenite active după scoaterea în afara legii a partidului Șor, a fost creat, inclusiv pentru crearea aparenței de susținere masivă în Republica Moldova pentru politicile pro-ruse și pentru Ilan Șor, oligarhul fugar fiind principalul factor de influență al Kremlinului la Chișinău.

”Blocul electoral Victoria va permite probabil Kremlinului să se concentreze asupra unui efort politic unificat în Moldova, în loc să mențină relații cu mai mulți actori și partide moldovenești pro-ruse, așa cum a făcut recent. Este probabil ca blocul electoral să creeze impresia unui sprijin larg răspândit în Republica Moldova pentru politicile pro-ruse și pentru însuși Șor, care continuă să fie conducătorul major al influenței Kremlinului în politica moldovenească, deși trăiește în exil în Israel. Majoritatea partidelor care alcătuiesc noul bloc electoral Victorie sunt deja afiliate în mare măsură la Șor și nu au o influență extinsă în sfera politică a Republicii Moldova”, se mai arată în raportul ISW.

În data de 21 aprilie, oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde de justiția din Republica Moldova în Rusia, a creat blocul politic Victoria care va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an, evenimentul fiind organizat la Moscova în prezența mai multor apropiați de-ai săi, precum deputata Marina Tauber și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul.

Blocul a fost criticat de mai mulți reprezentanți Guvernului, dar și ai Administrația Prezidențială de la Chișinău.

”La 1500 de km depărtare de Moldova, un grup criminal s-a adunat să aducă în Moldova „pobeda”. Și nu, nu e vorba despre mașina Pobeda, căci moldovenii preferă modele europene, skode, mercedesuri și renaulturi. Nu au vorbit niciun cuvânt în limba română, nici măcar „moldovenește”, cum numesc ei limba, nu au vorbit. S-au prezentat drept servitori de vază ai regimului de la Kremlin, s-au închinat și au declarat că vor închina Moldova cu prima ocazie, adică cu prima „pobedă”. Moldovenii au demonstrat că sunt un popor înțelept și nu vor permite ca niște bandiți să pună mâna pe țara noastră și să o pună în genunchi”, a scris Adrian Băluțel, șeful de cabinet al Maiei Sandu, pe canalul său de Telegram.

Ilan Șor a fost condamnat în contumacie în 2017 pentru un scandal privind deturnarea a unui miliard de dolari din băncile țării și trăiește în prezent în Israel, unde s-a născut.

El vizitează frecvent Moscova, unde a condus duminică o reuniune a politicienilor pro-ruși de opoziție din Republica Moldova, scrie Newsweek.

Alința este formată din propriul său Partid Șor, care s-a unit cu Partidul Renașterii, Partidul Șansa, Partidul Forțelor Alternative pentru Salvarea Moldovei și Partidul Victoria. Evghenia Guțuleț, guvernatorul regiunii autonome moldovenești pro-ruse Găgăuzia, va fi secretarul executiv al blocului.

Majoritatea partidelor din blocul lui Șor au o influență redusă în Moldova, iar cel mai proeminent dintre ele, Partidul Renașterii, care a orchestrat un protest în februarie cerând demisia Maiei Sandu, deține doar patru din cele 101 locuri din parlament.

Rusia mai degrabă se folosește forțele radicale pro-ruse pentru a distrage atenția de la alte forțe moderate din Moldova

"Kremlinul este angajat în operațiuni hibride care au ca scop destabilizarea societății moldovenești, atacarea guvernului democratic al Moldovei și împiedicarea aderării Moldovei la UE", subliniază ISW.

Denis Cenușă, analist de risc la Centrul de Studii pentru Europa de Est, cu sediul în Lituania, a declarat că există o neînțelegere conform căreia Rusia încearcă să învingă elitele conducătoare din Moldova prin alegeri. "Rusia joacă un joc complex în Moldova", a declarat el pentru Newsweek.

"Evaluările care invocă faptul că Rusia susține Șor și alte forțe deschis pro-ruse pentru a justifica viitoarele planuri de agresiune împotriva Moldovei omit simplul fapt că orice operațiune deschisă va crește șansele ca actualul președinte Maia Sandu să câștige alegerile prezidențiale în primul tur", a spus el. "Acest rezultat va fi o ratare serioasă pentru Rusia și pentru pionii săi în politica moldovenească".

Cenușă consideră că Rusia mai degrabă se folosește forțele radicale pro-ruse pentru a distrage atenția de la alte forțe moderate din Moldova, care sunt acceptabile pentru interesele rusești în țară.

De exemplu, în timp ce Șor promovează aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică, alți foști promotori ai aceluiași obiectiv, precum fostul președinte Igor Dodon, au declarat că nu se opun integrării Chișinăului în UE cu condiția ca Moldova să decidă asupra suveranității sale.

"Intențiile Rusiei sunt de a radicaliza un anumit segment al opiniei publice și al alegătorilor moldoveni, inclusiv prin folosirea imaginii actualelor elite conducătoare din autonomia găgăuză", a declarat Cenușă.

În timpul președinției lui Sandu, Republica Moldova și-a intensificat orientarea spre Occident și a obținut statutul de candidat la UE în iunie 2022. Au existat îngrijorări cu privire la acțiunile pe care Kremlinul le-ar putea întreprinde în regiunea separatistă Transnistria, unde sunt trupe rusești. Regiunea rămâne o amenințare la adresa securității țării, în condițiile în care războiul din Ucraina vecină, declanșat de Putin, continuă să facă ravagii.

Oficialii din Transnistria au avut o reuniune rară în februarie, în care au cerut ajutorul Moscovei, prin intermediul consiliul de deputați al regiunii de securitate, "în fața presiunii crescute din partea Moldovei".

Quarterly Report - Editia 4

Rusia, deranjată că Republica Moldova a semnat un acord de securitate cu UE: Nu duce la securitate europeană. Asistența Vestului se încheie ”tragic”
Rusia, deranjată că Republica Moldova a semnat un acord de securitate cu UE: Nu duce la securitate europeană. Asistența Vestului se încheie ”tragic”
Ministerul rus de Externe s-a arătat joi, 23 mai, deranjat de acordul de securitate pe care Chişinăul l-a încheiat săptămâna aceasta cu Uniunea Europeană, primul de acest tip, acuzând UE...
România va continua să furnizeze energie electrică Republicii Moldova. Decizie stabilită prin ordonanță de urgență
România va continua să furnizeze energie electrică Republicii Moldova. Decizie stabilită prin ordonanță de urgență
Guvernul a stabilit, joi, 23 mai, prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, continuarea ajutorului pentru alimentarea cu energie a Republicii Moldova. Astfel, actul normativ prevede, ca în...
#Republica Moldova, #alegeri prezidentiale, #bloc prorus, #pobeda, #Ilan Sor, #maia sandu , #Republica Moldova