Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul Recean a primit votul de încredere în Parlamentul de la Chișinău. „Neutralitatea ar putea să nu ne ajute“

Joi, 16 Februarie 2023, ora 16:50
2049 citiri
Guvernul Recean a primit votul de încredere în Parlamentul de la Chișinău. „Neutralitatea ar putea să nu ne ajute“
Dorin Recean, noul premier al Republicii Moldova/ FOTO: stiri,md

Noul executiv al Republicii Moldova, condus de Dorin Recean, a primit joi votul Parlamentului de la Chișinău după ce și-a prezentat programul şi componenţa noului guvern. „Moldova prosperă, sigură, europeană” este programul de guvernare cu care Dorin Recean s-a prezentat în fața deputaților.

„Statutul de neutralitate este un instrument de politică externă care, s-ar putea, foarte curând, să nu funcționeze, motiv pentru care este necesar ca noi să ne consolidăm capacitatea de apărare“, a spus Recean, în plenul Parlamentului. Potrivit noului premier moldovean, unii cetățeni ai Republicii nu înțeleg diferența dintre apărare și neutralitate.

„Nu trebuie să confundăm apărarea cu neutralitatea. Neutralitatea nu ne asigură în caz de agresiune. Dacă nu depunem efort pentru a consolida capacitatea de apărarea, atunci ce facem? Vine agresorul, dar noi ne luăm gențile și fugim? Nu cred că este normal”, a declarat el.

Recean a precizat că pe parcursul a peste 30 de ani, unii politicieni au promovat narativul, precum că „dacă suntem neutri, atunci automat suntem apărați”, ceea ce reprezintă un fals.

Noul cabinet, care are 15 membri miniştri, păstrează zece dintre foştii membri ai echipei conduse de Natalia Gavriliţa, între care ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, şi ministrul de externe, Nicu Popescu. Şase dintre miniştri sunt femei şi patru au şi rang de vicepremieri.

În noul guvern nu se regăseşte fostul vicepremier Andrei Spînu, care s-a ocupat cu precădere de domeniul energiei. Ca un element de noutate în cadrul guvernului condus de Dorin Recean, Ministerul Infrastructurii a fost separat şi a fost înfiinţat Ministerul Energiei. Schimbări s-au făcut şi la Ministerul Finanţelor, unde va veni Vrenica Sireţeanu-Vragaleva, iar la Ministerul Justiţiei, conducerea va fi preluată de Veronica Mihailov-Moraru, actual secretar general.

Componența noului guvern

•Dorin Recean – prim-ministru;

•Oleg Serebrian – viceprim-ministru pentru Reintegrare;

Nicolae Popescu – viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene;

•Vladimir Bolea – viceprim-ministru, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare;

•Dumitru Alaiba – viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării;

•Lilia Dabija – ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale;

•Victor Parlicov – ministru al Energiei;

•Veronica Sirețeanu-Vragaleva – ministru al Finanțelor;

•Veronica Mihailov-Moraru – ministru al Justiției;

•Ala Nemerenco – ministru al Sănătății;

•Anatolie Nosatîi – ministru al Apărării;

•Ana Revenco – ministru al Afacerilor Interne;

•Anatolie Topală – ministru al Educației și Cercetării;

•Sergiu Prodan – ministru al Culturii;

•Iordanca-Rodica Iordanov – ministru al Mediului;

•Alexei Buzu – ministru al Muncii și Protecției Sociale.

Întregul Executiv urmează să ajungă la Președinție pentru a depune jurământul de învestire în fața președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
EHF a anunţat, miercuri, programului meciurilor din grupele preliminare la Campionatul European din 2024. România va debuta cu Cehia, în 29 noiembrie, în grupa B, de la Debrecen. Programul...
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
#Republica Moldova, #investire, #Parlament, #guvern, #dorin recean, #program , #Republica Moldova