Maia Sandu, discurs neașteptat în Parlament: "Gruparea „ȘOR” are o misiune clară de la Kremlin: să aducă războiul"

Vineri, 17 Martie 2023, ora 15:43
5370 citiri
Maia Sandu, discurs neașteptat în Parlament: "Gruparea „ȘOR” are o misiune clară de la Kremlin: să aducă războiul"
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Președinta Maia Sandu a susținut vineri, 17 martie, un discurs neașteptat în plenul Parlamentului din Republica Moldova.

Șefa statului a solicitat Legislativului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție – o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul de justiție. În discursul său Maia Sandu a denunțat eforturile conjugate ale Kremlinului și Partidului ȘOR de a destabiliza Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

„Agenți ai Kremlinului, după ce au furat miliarde, stau la cald și se folosesc de cetățeni aflați în nevoie pentru a-și salva pielea și a distruge Moldova în continuare... Gruparea „ȘOR” are o misiune clară de la Kremlin și FSB – să aducă războiul în Moldova. Scopul lor este să organizeze destabilizări și să dea jos prin violență guvernarea aleasă în mod democratic. Însă azi, Moldova nu mai este pradă unor asemenea trădători. Instituțiile noastre nu mai sunt instrumente în buzunarele lor. Ele încep să-și recapete și să-și reconstruiască independența și puterea de a proteja interesele țării. Moldovenii nu au fost niciodată aliați cu ucigașii, iar cei care vor să vadă țara în război trebuie opriți și sancționați. Ei nu reprezintă poporul nostru”, a spus ea.

Vorbind despre conducerea Rusiei, șeful statului a menționat că Moscova nu poate oferi nimic bun Republicii Moldova.

„Ați văzut multe grădinițe, spitale și școli reparate din bani de la Kremlin sau donații pentru dezvoltarea localităților? Dinspre Kremlin ne vin doar amenințări, embargouri și șantaj. De acolo vine doar război, suferință și sărăcie. Uniunea Europeană este unica noastră șansă de a construi o țară în care doar cetățenii ei au dreptul să-și decidă soarta”, a adăugat Sandu.

Șeful statului a precizat că încercările Rusiei de a destabiliza situația în Republica Moldova vine din cauza că armata rusă nu poate ajunge pe teritoriul statului nostru.

„Astăzi Moldova nu este singură. Împreună am câștigat respectul țărilor libere și puternice ale lumii față de cetățenii noștri și vă asigur că pacea și democrația din țara noastră vor fi protejate. Președintele Iohannis a declarat ferm că România nu va abandona Republica Moldova în nicio circumstanță. Avem sprijinul garantat al României, în primul rând, și al Statelor Unite ale Americii și țărilor membre ale UE, în fața provocărilor”, a menționat ea.

Sandu a solicitat Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție

Șefa statului a vorbit despre reforma și curățarea justiției, subliniind că acest proces va fi dus la capăt în pofida rezistenței din sistem.

„Corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa Moldovei. Suntem datori și obligați în fața cetățenilor să pedepsim marii corupți și să nu le permitem să ne mai controleze țara. În acești 2 ani justiția a avut independența să facă dreptate oamenilor. Dar nu a făcut-o.

Solicit Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Nu mai avem timp să lăsăm corupții din sistem să amâne la nesfârșit propria curățare. Doar atunci când legea va fi în capul mesei, iar fiecare își va face treaba la locul lui vom reuși să corectăm răul făcut țării noastre”, a menționat Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu a apreciat sprijinul fără precedent de care în prezent se bucură Republica Moldova.

„Astăzi Moldova nu este singură. Împreună am câștigat respectul țărilor libere și puternice ale lumii față de cetățenii noștri și vă asigur că pacea și democrația din țara noastră vor fi protejate. Președintele Iohannis a declarat ferm că România nu va abandona Republica Moldova în nicio circumstanță. Avem sprijinul garantat al României, în primul rând, și al Statelor Unite ale Americii și țărilor membre ale UE, în fața provocărilor”, susține șefa statului.

Integrarea europeană este singura cale pentru dezvoltarea Republicii Moldova, a spus Maia Sandu făcând apel la unitate și consolidarea eforturilor tuturor în realizarea acestui deziderat.

„Anul 2023 va fi despre o Moldovă care se ridică și devine puternică. Despre cetățenii noștri care se unesc și muncesc pentru a aduce Uniunea Europeană acasă. Credința mea este că moldovenii sunt neam de gospodari, care înfruntă greutățile cu fruntea sus și reușesc în situații incredibil de complicate. Să ne aducem aminte că avem un neam demn și să credem că puterea de a ne ridica se află în noi înșine. Eu cred în Moldova. Vreau și voi să credeți în Moldova. Moldova europeană este unica noastră cale. Noi suntem generația care va duce Moldova în Uniunea Europeană și o vom face până în 2030. Vă mulțumesc!”, a punctat Maia Sandu.

Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Principalul contracandidat al Maiei Sandu la prezidențiale, prorusul Igor Dodon, a scăzut în preferinţele alegătorilor, conform rezultatelor unui sondaj prezentat joi, 28 martie, de compania...
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după...
#Republica Moldova, #maia sandu, #discurs, #Parlament, #Rusia, #FSB, #coruptie , #Republica Moldova