Rusia și Tiraspolul pun în aplicare un nou plan de destabilizare a Republicii Moldova. Protest de amploare convocat de separatiști

Marti, 23 Ianuarie 2024, ora 22:15
3305 citiri
Rusia și Tiraspolul pun în aplicare un nou plan de destabilizare a Republicii Moldova. Protest de amploare convocat de separatiști
Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se va pedepsi cu până la 10 ani de închisoare FOTO / Twitter

Autorităţile de la Tiraspol au anunţat că se pregătesc pentru un protest de amploare convocat pentru miercuri, 24 ianuarie, şi îndreptat împotriva „presiunilor economice ale Chişinăului”.

În acest context, liderul regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, le-a cerut forţelor neconstituţionale din regiune să îşi sporească activitatea de „monitorizare şi contracarare a posibilelor acte teroriste”. Acţiunea de protest ar urma să aibă loc din cauza recentelor modificări operate de Chişinău la Codul vamal, care obligă agenţii economici din regiunea transnistreană să achite taxele pentru importuri la bugetul Republicii Moldova, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce a stârnit furia liderului transnistrean.

Canalele propagandistice din stânga Nistrului difuzează insistent un spot video în limba rusă cu chemarea la protest. Oamenilor li se spune că „Moldova îi jefuiește”. La Chișinău, unii lideri de opinie și politicieni se plasează discret de partea separatiștilor, reproșând guvernului pro-european că nu a avertizat din timp regimul ilegal de la Tiraspol despre introducerea taxelor vamale. Asta în condițiile în care noul Cod vamal cu noile prevederi (intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2024) a fost adoptat încă în 2021, fiind accesibil încă de atunci pe toate site-urile guvernamentale, potrivit corespondentului DW, Vitalie Călugăreanu.

Potrivit vicepremierului moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian, Tiraspolul a recurs la o retorică falsă precum că Chișinăul ar lua banii cetățenilor din stânga Nistrului prin aplicarea taxelor vamale în raport cu firmele transnistrene. El a reamintit că, de exemplu, în 2023, aproximativ 50.000 de cetățeni din regiunea transnistreană au beneficiat de servicii medicale în partea dreaptă a Nistrului, mii de tineri din regiunea transnistreană își fac studiile la Chișinău iar zeci de mii de cetățeni din Transnistria primesc pensii din bugetul de asigurări sociale al Republicii Moldova. Un simplu calcul contabil arată că cheltuielile Chișinăului în raport cu cetățenii din stânga Nistrului depășesc de câteva ori suma de aproximativ 2,5 milioane de dolari care se va aduna anual de la importatorii și exportatorii transnistreni de mărfuri în baza noilor reglementări vamale introduse de guvernul moldovean.

De menționat că Chișinăul în continuare nu aplică accize și taxe fiscale firmelor transnistrene (în baza Hotărârii 1001 a Guvernului intrată în vigoare încă în septembrie 2001). Astfel, bugetul Republicii Moldova ratează anual venituri de 5,3 miliarde de lei moldovenești. Acești bani se duc în bugetul separatiștilor și consolidează regimul ilegal de la Tiraspol iar Chișinăul contribuie direct la acest proces.

Agenții lui Putin de la Chișinău

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, cunoscut pentru sursele bune pe care le are în Transnistria (declarat indezirabil de regimul separatist) și pentru buna sa expertiză în problema transnistreană, avertizează însă că, în ajunul așa-zisului „protest” regizat de regimul separatist, la Chișinău unii vor încerca să-i dea mediatic amploare. Potrivit lui Nantoi, pe 23 ianuarie, cu o zi înaintea „manifestației” de la Tiraspol, un post TV de la Chișinău ar urma să difuzeze un interviu cu un „deputat” din „sovietul suprem” (parlamentul separatist) în care acesta va critica Chișinăul pentru așa-zisa „blocadă economică” impusă Transnistriei. Mai mult, deputatul PAS sugerează că regimul separatist de la Tiraspol ar avea oamenii săi în structurile guvernamentale de la Chișinău – funcționari plătiți de grupul „Sheriff” (care controlează peste 80% din economia Transnistriei), inclusiv la Procuratură „pentru a ține ani la rând la murat unele dosare penale mai delicate”.

În paralel, forțele pro-Kremlin, inclusiv politicieni, lideri de opinie și foști securiști, agită spiritele la Chișinău ca parte a unui efort propagandistic mai larg al Moscovei de a certa diplomatic Chișinăul cu Kievul. Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău susține că a intrat în posesia unor informații despre un grup de persoane care ar pregăti „lansarea unor campanii de dezinformare și manipulare” pentru ca unele instituții de stat din Republica Moldova să fie acuzate „de acțiuni orientate contra unor cetățeni ai Ucrainei, care ocupă diverse funcții în instituțiile guvernamentale ucrainene”. Potrivit SIS, printre membrii grupării se numără și foști ofițeri de informații - cetățeni ai Republicii Moldova, demiși anterior „pentru corupție, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane și interacțiuni neautorizate cu serviciile speciale străine”.

Deși SIS a anticipat declanșarea acestei campanii propagandistice, la sfârșitul săptămânii trecute, în spațiul public au fost răspândite informații despre presupusa filare a diplomaților ucraineni de către serviciile secrete moldovenești în vara anului 2023. Mesajele inițiatorilor campaniei s-au bazat pe două elemente: că filarea diplomaților nu putea avea loc fără acordul Maiei Sandu și că „informațiile secrete” obținute ar proveni de la serviciile ucrainene.

ISW atrage din nou atenția că Moscova urmăreşte să destabilizeze Republica Moldova

Pe de altă parte, chiar luni, în cea mai recentă analiză a sa, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) de la Washington atrage atenţia - deja pentru a doua oară în această lună - că Moscova urmăreşte să destabilizeze Republica Moldova şi să justifice orice viitoare escaladare rusă în regiune, iar pentru aceasta liderii separatişti din Transnistria sunt încurajaţi de Rusia să încerce să semene instabilitate şi divizare în Republica Moldova.

Autoritățile de la Chișinău acuză trupele ruse staționate în regiunea transnistreană că au încălcat mai multe reglementări ale statutului lor pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv folosirea necorespunzătore a dronelor în timpul unor exerciții desfășurate la sfârșitul anului 2023, în timp ce vocile care susțin Kremlinul acuză presiuni tot mai mari din partea Chișinăului asupra regiunii transnistreană intr-o operațiune de informare menită să destabilizeze Moldova și să justifice orice viitoare escaladare rusă în regiune.

Membrii delegației moldovenești la Comisia Comună de Control (CCC) a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au cerut, în timpul unei reuniuni a CCC din 18 ianuarie, ca CCC să efectueze o investigație asupra forțelor ruse din Transnistria pentru utilizarea de arme de calibru mic, drone și arme de imitație în timpul unui exercițiu care a avut loc la 22 decembrie 2023 și care a simulat respingerea unui atac de sabotaj asupra unui avanpost al forțelor ruse din zona de securitate moldovenească, potrivit News.ro.

Autoritățile moldovene au spus că prezența și utilizarea acestor arme de către forțele ruse de menținere a păcii în interiorul zonei de securitate a încălcat protocoalele, iar forțele ruse de menținere a păcii nu au declarat în mod corespunzător unele dintre aceste arme și drone ca făcând parte din arsenalul lor.

Un blogger militar rus proeminent, afiliat Kremlinului, Rybar, a afirmat în replică, la 21 ianuarie, că autoritățile moldovenești exercită presiuni tot mai mari asupra republicii separatiste Transnistria, susținută de Rusia, prin solicitarea retragerii forțelor de menținere a păcii rusești și prin presiuni economice.

Bloggerul a menționat că guvernul moldovean a impus taxe „duble” asupra companiilor transnistrene, care se ridică la aproximativ 16 milioane de dolari într-un interval de timp nespecificat și care vor crește costul vieții în Transnistria.

Modificările recente ale Codului Vamal moldovenesc impun ca întreprinderile transnistrene să plătească taxe vamale de import guvernului moldovean, în timp ce anterior firmele transnistrene plăteau taxe doar guvernului transnistrean.

Rybar susține că această presiune sprijină „reintegrarea cu forța” a Transnistriei în Moldova și că Rusia ar trebui să se pregătească pentru o escaladare ulterioară, amintind și de acuzațiile recente ale așa-numitului președinte transnistrean Vadim Krasnoselski.

„Afirmațiile bloggerului militar afiliat Kremlinului și acuzațiile lui Krasnoselski fac probabil parte dintr-o operațiune de informare menită să destabilizeze Moldova, care se învecinează cu România, membră NATO, și să justifice orice viitoare escaladare rusă în regiune”, conchide analiza ISW, think tank cu sediul la Washington, care publică zilnic evaluări despre situația războiului din Ucraina.

La începutul lunii ianuarie 2024, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a avertizat că Rusia pregătește o operațiune sub steag fals în Transnistria, pentru a destabiliza Republica Moldova. Potrivit raportului citat, provocarea ar urma să fie declanșată prin intermediul șefilor grupării separatiste de la Tiraspol. Ca și în cazul Georgiei și Ucrainei, în acest scenariu Rusia va pretinde că trebuie să-i protejeze pe etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă din regiunea transnistreană, potrivit ISW.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Influența pe care regimul Putin o cumpără în țările vecine, după model sovietic. Exemplul Găgăuziei
Influența pe care regimul Putin o cumpără în țările vecine, după model sovietic. Exemplul Găgăuziei
Regimul lui Putin cumpără acum în mod deschis influență în țările vecine, scriu într-o analiză CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile...
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic. Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest...
#Republica Moldova, #tensiuni, #proteste, #Tiraspol, #destabilizare, #Chisinau, #Rusia , #Republica Moldova