Transnistria cere Rusiei să-și mărească contingentul în regiune. Reacția Chișinăului

Luni, 08 Mai 2023, ora 19:57
2947 citiri
Transnistria cere Rusiei să-și mărească contingentul în regiune. Reacția Chișinăului
Soldați ruși în Transnistria/ FOTO: ria.ru

Tiraspolul cere Moscovei să mărească numărul trupelor ”pacificatoare” rusești pe teritoriul regiunii transnistrene. Declarația a fost făcută de șeful reprezentanței separatiștilor transnistreni în Rusia, Leonid Manakov, într-un interviu pentru RIA Novosti.

”În 1995, Rusia, printr-o decizie unilaterală, care nu a fost convenită la nivelul Comisiei mixte de control, a redus numărul propriului contingent la două batalioane de infanterie motorizată, deși inițial erau șase. Adică actualul număr nu este mai mare de 450 de pacificatori ruși care activează permanent în zona de securitate. În același timp, personalul acestora, stabilit prin documentele comisiei, este de 3.100 de persoane” a spus diplomatul autoproclametei republici.

El a adăugat că o creștere a numărului de ”pacificatori” ruși este posibilă din punct de vedere legal, o astfel de opțiune fiind justificată în caz de provocări și amenințări teroriste.

”Există o astfel de opțiune, și se justifică din punctul de vedere al creșterii riscurilor de securitate, inclusiv a amenințării teroriste, și, în același timp, este justificată din punct de vedere juridic prin documentele adoptate în cadrul activităților CUC” a notat Manakov.

Potrivit așa zisului diplomat, forțele de ”menținere a păcii” pot fi mărite, inclusiv prin recrutarea cetățenilor ruși care locuiesc în Transnistria.

”Transnistria a solicitat în repetate rânduri o creștere a numărului de soldați ruși de menținere a păcii, inclusiv prin recrutarea de personal militar din rândul cetățenilor Federației Ruse cu reședința permanentă în Transnistria” a adăugat el.

Reacția Chișinăului

Leonid Manakov, șeful reprezentanțe a Transnistriei la Moscova nu are nicio atribuție cu Acordul din 21 iulie 1992, în care este indicat statutul misiunii de pacificare, așa că nu poate să se expună cu privire la mărirea numărului de ”pacificatori” ruși. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Biroului Politici de Reintegrare, Mariana Sarî, pentru Deschide.MD.

”În primul rând trebuie clarificată întrebarea referitor la statutul așa-numitei reprezentanțe din numele căreia se prezintă dl Manakov. De mai bine de 4 ani Chișinăul așteaptă asemenea clarificări. În al doilea rând referitor la mecanismul de pacificare se pot expune părțile semnatare ale Acordului din 21 iulie 1992 și nicidecum persoane ce nu au nicio atribuție cu acest mecanism” a declarat Sarî.

BPR a reacționat astfel la cererea șefului așa zisei reprezentanțe a separatiștilor transnistreni în Rusia, Leonid Manakov, de mărire a numărului trupelor ”pacificatoare” rusești pe teritoriul regiunii transnistrene.

Kremlinul nu a venit până acum cu o reacție la solicitarea separatiștilor.

”Nu, încă nu. De aceea, nu avem ce să spunem la acest subiect” a răspuns la întrebarea jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că situația în stânga Nistrului este una complicată, mai ales de la invazia rusă, în condițiile în care teritoriul se află în...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Republica Moldova, #Transnistria, #trupe ruse, #Tiraspol , #Republica Moldova