Vladimir Putin are interdicție de intrare în Republica Moldova. Medvedev, atac la adresa Chișinăului

Sambata, 29 Aprilie 2023, ora 00:11
2083 citiri
Vladimir Putin are interdicție de intrare în Republica Moldova. Medvedev, atac la adresa Chișinăului
Președintele rus Vladimir Putin/ FOTO: Captură Youtube

Vladimir Putin se află pe lista cetățenilor ruși cărora le este interzisă intrarea în Republica Moldova, a declarat premierul de la Chișinău, Dorin Recean.

„Noi avem o listă lungă și noi tot îi trimitem înapoi acasă”, a spus Recean în cadrul unei emisiuni la postul TV8, punctând că președintele rus, Vladimir Putin, are interdicție de intrare în țară.

Recean a subliniat că „lista neagră” nu este publică, iar unii oficiali vor afla că sunt incluși în ea atunci când vor încerca să intre în Republica Moldova.

„O să facem la un moment dat o listă publică, la moment este suficient mecanismul care funcționează astăzi. Nu știu dacă trebuie să irosesc resursele statului ca să fac o listă”, a mai spus prim-ministrul.

„Vă asigur că nimeni care nu trebuia să intre, nu intră. Tuturor celor care propagă și seamănă război, o să le închidem gura”, a declarat Dorin Recean.

Potrivit premierului, Rusia trebuie să respecte cetățenii și instituțiile Republicii Moldova.

„Federația Rusă nu trebuie să ne spună nouă ce trebuie sau ce nu trebuie să facem. Republica Moldova este o țară independentă, suverană și oricine nu respectă alegerea poporului, asta este atitudinea noastră. O să le spunem că fiecare trebuie să-și știe locul și dacă au să-și facă ceva acasă, să-și facă acasă. Ei nu pot să ne impună reguli, trebuie să aibă o atitudine respectuoasă față de cetățenii Republicii Moldova, instituții. Nu vom tolera ca aceștia să încalce fie legislația Republicii Moldova, fie drepturile și alegerile noastre”, a conchis Dorin Recean.

Reacția lui Medvedev

Fostul președinte al Rusiei, actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, atacă autoritățile de la Chișinău ca urmare a declarației prim-ministrului Dorin Recean, precum că mai mulți oficiali ruși, inclusiv Vladimir Putin, ar avea interdicție de intrare în R.Moldova.

Potrivit lui Medvedev, nimeni din conducerea Rusiei nu intenționează să vină la Chișinău, iar așa stat precum R.Moldova „nu mai există”.

„O creatură misterioasă Recean a anunțat că președintele Rusiei și alți oficiali ruși nu vor intra în R.Moldova. În primul rând, nimeni nu intenționează să meargă acolo. În al doilea rând – așa țară nu mai există”, a scris acesta pe canalul său de Telegram.

Autoritățile de la Moscova au lansat noi acuzații în adresa Chișinăului după ce prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că hotărârea Curții Constituționale nu va împiedica autoritățile să sancționeze cetățenii Republici Moldova care vor purta panglica Sf. Gheorghe în ziua de 9 Mai.

Mai exact, în cadrul vizitei la Orhei, premierul a fost întrebat de jurnaliști despre hotărârea CCM din 11 aprilie, prin care s-a anunțat că cetățenii Republicii Moldova nu vor fi amendați pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe în cazul în care aceste acțiuni nu sunt comise în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității. Potrivit lui Recean, în continuare, etalarea și utilizarea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina va fi sancționată, așa cum s-a procedat și în anul 2022.

„Ministerul de Interne, Poliția Națională, pregătesc toate reglementările necesare. Vor ieși în public și vor anunța exact cum vor fi documentați și sancționați cei care nu respectă legislația. Atrag atenția că decizia Curții Constituționale, contrar aparențelor, nu schimbă absolut nimic”, a declarat el.

Cu o reacție la declarațiile premierului a venit președintele Comitetului pentru relații externe din cadrul Dumei de Stat a Federației Ruse, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Leonid Sluțki, potrivit cărui, aplicarea amenzilor pentru purtarea panglicii bicolore reprezintă un „act de lașitate” a autorităților de la Chișinău.

„Regimul actual de la Chișinău urmează calea maidanului ucrainean. Din păcate, nu există suficientă capacitate analitică pentru a învăța din greșelile vecinilor”, a spus acesta.

La data de 20 aprilie 2022, Legislativul a adoptat legea care interzice simbolurile de război, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe”, folosite de trupele ruse ca simbol în cadrul invaziei din Ucraina.

Nefiind de acord cu decizia Parlamentului, deputații PSRM au contestat legea respectivă la Curtea Constituțională.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Liderii noului bloc electoral pro-rus Victorie, care gravitează în jurul oligarhului fugar Ilan Şor şi se opun planurilor preşedintei Maia Sandu de a adera la Uniunea Europeană, au declarat...
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
#Republica Moldova, #Vladimir Putin, #lista, #Chisinau, #dmintri medvedev , #Republica Moldova