Acuzațiile Rusiei, după ce Republica Moldova a făcut exerciții militare tactice. „Rugăm cetăţenii să-şi păstreze calmul”

Joi, 18 August 2022, ora 16:42
5579 citiri
Acuzațiile Rusiei, după ce Republica Moldova a făcut exerciții militare tactice. „Rugăm cetăţenii să-şi păstreze calmul”
Moscova a fost deranjată de măsurile luate de Chişinău după 24 februarie pentru limitarea propagării dezinformării ruse FOTO Pixabay

Brigada cu destinaţie specială „Fulger” a poliţiei moldovene a demarat joi, 18 august, la Comrat, centrul administrativ al regiunii autonome Găgăuzia din sudul Republicii Moldova, o serie de exerciţii tactice, despre care autorităţile moldovene spun că le organizează cu regularitate în zonă, dar evenimentul a fost imediat speculat de propaganda Kremlinului.

Propagandistul nr.1 al Moscovei, Vladimir Soloviov, a difuzat joi pe canalul său de Telegram că autorităţile de la Chişinău au trimis brigada cu destinaţie specială 'Fulger' în regiunea autonomă Găgăuzia 'pentru a înăbuşi proteste antiguvernamentale', conform media citate.

În postarea sa, Soloviov susţine, citând canale Telegram din Găgăuzia, că 'serviciul de presă al Ministerului de Interne moldovean nu a comunicat' despre planificarea unor astfel de exerciţii în Găgăuzia. Mai departe, el afirmă, referindu-se la aceleaşi surse găgăuze, că de fapt ar fi vorba despre 'înăbuşirea unor proteste antiguvernamentale care au loc în regiune de câteva săptămâni'. În acest sens, Soloviov citează un canal de Telegram din Găgăuzia care sprijină agresiunea rusă în Ucraina şi aşteaptă ca forţele ruse să ajungă cât mai repede la graniţele Republicii Moldova, notează Deschide.md.

Printre sursele 'de încredere' la care se referă propagandistul Kremlinului figurează Pridnestrovie online, publicaţie din Transnistria, şi Gagauznews, care a fost blocată de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău după declanşarea invaziei ruse în Ucraina pentru răspândirea de informaţii ce incită la ură şi război.

În acest context, Pridnestrovie online scrie că 'conducerea (moldoveană) se teme că situaţia va scăpa de sub control, aşa că a luat decizia să trimită trupe speciale în regiune'.

Pe fondul manipulărilor diseminate de unele media regionale, dar şi direct de canale de la Moscova, poliţia Republicii Moldova a ţinut să vină cu o precizare despre prezenţa brigadei 'Fulger' la Comrat.

'Cu referire la informaţiile care circulă în mediul online despre aplicaţiile efectuate de Brigada de poliţie cu destinaţie specială 'Fulger' a IGP la Comrat, precizăm că este vorba despre nişte exerciţii tactice care au fost organizate cu regularitate pentru a verifica capacitatea de reacţie şi de intervenţie a angajaţilor', menţionează poliţia moldoveană într-un comunicat postat pe contul său Telegram.

'Acest tip de exerciţii vor avea loc pe întreg teritoriul ţării. Rugăm cetăţenii să se informeze din surse sigure şi să-şi păstreze calmul, fiind vorba despre antrenamente ale subdiviziunii noastre cu statut special, care au loc în permanenţă', potrivit textului, citat de Radio Chişinău.

Moscova a fost deranjată de măsurile luate de Chişinău după 24 februarie pentru limitarea propagării dezinformării ruse în media din Republica Moldova pe fondul campaniei sale militare în Ucraina. Cel mai recent, la 13 august, Ministerul rus de Externe a denunţat 'degradarea' situaţiei presei în Republica Moldova şi a cerut autorităţilor moldovene să-şi revizuiască politica în raport cu drepturile şi libertăţile populaţiei, conform Deschide.md.

Regiunea autonomă Găgăuzia menţine relaţii strânse cu Rusia. La un referendum controversat din 2014, 98,47% dintre participanţi s-au pronunţat pentru aderarea Republicii Moldova la fosta Uniune vamală între Rusia, Belarus şi Kazahstan. În 2008, Adunarea Populară (parlamentul local) a sprijinit decizia Rusiei de a recunoaşte Abhazia şi Osetia de Sud - două provincii secesioniste ale Georgiei - ca republici independente, potrivit media de peste Prut.

Eveniment Quarterly Report

Ucrainenii au spart a doua linie de apărare a rușilor pe frontul de Sud. Un întreg regiment al armatei lui Putin este aproape încercuit
Ucrainenii au spart a doua linie de apărare a rușilor pe frontul de Sud. Un întreg regiment al armatei lui Putin este aproape încercuit
Propagandiștii militari ruși continuă să raporteze situația alarmantă din direcția Zaporojie a frontului, unde Forțele Armate ucrainene au intrat în localitatea Verbovoe. Canalului rus...
De ce blindatele occidentale nu fac față războiului din Ucraina. Tancurile Bradley și Abrams sunt vulnerabile la artilerie și mine
De ce blindatele occidentale nu fac față războiului din Ucraina. Tancurile Bradley și Abrams sunt vulnerabile la artilerie și mine
Blindatele de fabricație occidentală eșuează în Ucraina, deoarece nu au fost concepute pentru a susține un conflict de această intensitate, a declarat un analist militar pentru The Wall...
#Republica Moldova, #exercitii tactice, #exercitii militare, #Rusia, #razboi Ucraina , #Republica Moldova