De ce unirea Republicii Moldova cu România este doar o temă populistă

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Vineri, 29 Aprilie 2022, ora 11:58
6456 citiri

Unirea Republicii Moldova cu România este doar o temă populistă, atât în Moldova cât și în România, precum și un pretext moscovit pentru a indica o amenințare din partea Occidentului (NATO și UE) la adresa batalioanelor sale din Transnistria.

În rest, teza unirii nu are niciun merit. Nici politic, nici economic, nici cultural, nici demografic.

În Republica Moldova, în prezent, sunt mai puțini etnici români decât sunt în Italia sau în Spania.

Pentru voturi, guvernanții români au acordat cetățenia română oricui din Republica Moldova, așa că sunt acolo deja milioane de cetățeni români, fără ca să fie nevoie de vreo subordonare administrativ teritorială a localităților în care își au ei domiciliul formal (majoritatea fiind de fapt plecați de acolo nu în România, ci tot prin Italia și Spania, ori prin alte state mai vestice).

Drepturile universale ale omului sunt la fel de respectate și în România și în Republica Moldova, așa că nici măcar din punctul ăsta de vedere nu este nevoie ca moldovenii de dincolo de Prut, indiferent de etnie sau de limba pe care o vorbesc, să se ceară să intre sub protecția constituțională românească, ca să le fie respectate drepturile universale.

Economic vorbind, România nu este în stare să investească în infrastructură și să încurajeze dezvoltarea economică a unor zone întinse de pe teritoriul administrativ actual, nici măcar cu fondurile europene nerambursabile, d-apoi să fie în stare să implementeze programe de dezvoltare economică a unui teritoriu nou, cum ar fi Moldova de dincolo de Prut, după eventuala unire.

Și apoi este problema corupției instituționalizate, în ambele state. Doar profitorii de pe urma unirii celor două sisteme corupte ar dori cu adevărat și cu ardoare unirea, din motive evidente.

Asta nu înseamnă că unirea tuturor românilor nu ar trebui să rămână un deziderat național. Doar că ea nu are de ce să se realizeze administrativ.

Decât la nivel european. În momentul în care și Republica Moldova va deveni membră a Uniunii Europene, toți românii din cele două state românești vor fi uniți și de facto și de jure, în această uniune, unde vor fi cetățeni cu drepturi depline.

Ar mai rămâne de văzut dacă sunt ori nu sunt avantaje de securitate națională care ar decurge din unirea celor două state românești, direct unul cu celălalt, prin voința cetățenilor.

Pentru România sigur că nu sunt niciun fel de avantaje. Nici pentru Republica Moldova nu vedem că ar fi.

România își are securitatea națională bazată pe alianța în NATO, așa că doar dacă NATO ar dobândi consensul ca să extindă „umbrela” sa de securitate și asupra Moldovei ar putea fi un avantaj pentru Republica Moldova, în contextul amenințării rusești.

Doar că, pentru asta, Chișinău ar trebui să renunțe la Transnistria, care nu are nimic european în ea, așa cum nici Rusia nu dă semne că ar mai avea ceva european în ea.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Eveniment Quarterly Report

Mircea Geoană, despre reacția NATO în cazul unei invazii ruse în Republica Moldova: „Vreau să dau un semnal de linişte şi de calm”
Mircea Geoană, despre reacția NATO în cazul unei invazii ruse în Republica Moldova: „Vreau să dau un semnal de linişte şi de calm”
Republica Moldova nu va fi lăsată singură, în cazul în care ar fi atacată de Federaţia Rusă, a asigurat, luni seara, adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, într-un...
Ce loc ocupă România în clasamentul FIFA după meciurile cu Israel și Kosovo
Ce loc ocupă România în clasamentul FIFA după meciurile cu Israel și Kosovo
România a urcat un loc faţă de luna iulie şi se află pe poziţia a 47-a în clasamentul mondial al echipelor naţionale de fotbal, publicat joi de FIFA. Tricolorii au remizat cu Israelul...
#Republica Moldova, #Romania, #unire, #NATO , #Republica Moldova