Derapaj cu declarații naziste ale unui lider liberal, în fața generalului Ciucă: “Ostașul în slujba țării” a aprobat dând din cap

Publicitate electorala
Miercuri, 29 Mai 2024, ora 20:03
18791 citiri
Derapaj cu declarații naziste ale unui lider liberal, în fața generalului Ciucă: “Ostașul în slujba țării” a aprobat dând din cap
Ioan Popa, primarul Reșiței FOTO Facebook/ Ioan Popa

În cadrul unei întâlniri electorale a PNL Caraș-Severin, de la Herculane, primarul în funcție al Reșiței și candidat la un nou mandat, Ioan Popa, a făcut o declarație scandaloasă la adresa PSD-ului care face referire la regimul nazist, faptă condamnată de legea penală în vigoare a României: „Vom trece peste ei (peste PSD n.r.), vom trece peste ei exact cum au trecut panzerele lui Rommel în Africa de Nord. Aşa vom trece peste ei…ca panzerele”.

Ioan Popa, cunoscut pentru extremism și conflictele cu PSD pe plan local, și-a ținut alocuțiunea în prezența liderilor PNL la nivel național, Nicolae Ciucă, Președintele PNL și fost șef al Armatei, și Lucian Bode, fost ministru de Interne. Aceștia au dat din cap, în semn aprobator, iar ulterior n-au avut vreo altă reacție de delimitare de această afirmație șocantă.

Într-un comunicat de presă, PSD a reacționat amintind de legea anti fascism, xenofobie și rasism din România și caracterul penal al declarațiilor primarului PNL de la Reșița. Mai mult, aceștia i-au cerut liderului PNL Nicolae Ciucă să se delimiteze oficial de acest derapaj și să-și retragă public sprijinul față de primarul cu orientări fasciste.

“Organizaţia judeţeană Caraș-Severin a PSD condamnă în cei mai duri termeni posibili declaraţiile primarului Reşiţei, PNL-istul Ioan Popa (…) PSD reaminteşte existenţa legii 107/2006 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Conform articolului 5, “Art. 5. – Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.”, a transmis PSD.

Membrii PSD condamnă și faptul că Nicolae Ciuca nu a reacționat ferm la adresa primarului din Reșița încă de la momentul declarațiilor și nu acum, sub presiunea publică. Până la acest moment, liderul PNL nu a ieșit cu o poziție în acest sens.

„Partidul Naţional Liberal are obligaţia de a se delimita de aceste declaraţii scelerate ale lui Ioan Popa făcute într-un context electoral. Mai ales în condiţiile asumării valorilor democraţiilor occidentale prin care ideologiile totalitare sunt respinse. Chiar presupunând că primarul în exerciţiu al Reşiţei nu cunoaşte prea multă istorie şi nu ştie să deosebească binele de rău, astfel de afirmaţii venite din partea unui lider politic au darul de a genera confuzie”, se arată în reacția PSD.

Susțin PSD-iștii, aici nu ar fi vorba doar despre faptul că primarul respectiv atacă PSD. Dincolo de mesajul pro-nazist, violenţa în discurs şi extremismul oragnizației PNL Caraș Severin, reprezintă un comportament periculos pentru ceilalți candidați, mai ales într-o campanie electorală. Când a făcut referire la „tancurile lui Rommel”, primarul de la Reșița a făcut-o într-un mod apreciativ, evocând ideea unei superiorități militare a naziștilor, spun social democrații.

Asocierea cu acest personaj ar putea dăuna grav imaginii PNL și a lui Nicoale Ciucă, mai ales într-un an electoral important, în care Ciucă țintește chiar presedinția României.

Primarul din Reșița nu se dezice de declarațiile pro-nazism.

În replică, primarul din Reșița a făcut o postare pe Facebook în care dezaprobă comunicatul PSD, susținând însă în continuare aprecieri la adresa feldmareșalului Erwin Rommel:

“Referitor la mizeria de comunicat marca PSD Caraș-Severin, prin care declarațiile mele de la o întâlnire electorală susținută ieri, la Herculane, sunt catalogate ca pronaziste, îi rog pe luminații PSD-iști să consulte Wikipedia și pot afla următoarele:

-Erwin Johannes Eugen Rommel a fost unul dintre cei mai distinși și remarcabili feldmareșali ai Germaniei, ai Wehrmacht-ului și al celui de-al Doilea Război Mondial, fiind totodată unul dintre cei mai mari comandanți militari germani.

-Feldmareșalul Rommel este adesea amintit nu numai pentru remarcabilele sale realizări militare, dar și pentru cavalerismul și respectul arătat adversarilor săi. Este cunoscut ca unul din membrii marcanți ai Wehrmacht-ului care s-a opus ordinelor directe, atunci când acestea încălcau codul onoarei militare și al onoarei umane.

-Rommel a fost considerat de unii, fără dovezi clare, ca făcând posibil parte din grupul de conspiratori care a intenționat să-l asasineze pe Hitler în încercarea de insurecție antinazistă sub numele de cod „operațiunea Valkiria”.

Declarațiile mele de ieri se referă doar la un briliant strateg militar, recunoscut pentru onoarea de care dădea dovadă în luptă, exact așa cum facem noi, în lupta pe care PSD-iștii o duc într-un mod MIZERABIL. În cariera mea politică am taxat toate declarațiile xenofobe și mă delimitez clar de astfel de orientări doctrinare”, a susținut primarul PNL Ioan Popa în declarația sa de pe Facebook.

Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje
Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje
Liderii Coaliției au revenit asupra deciziei privind datele celor două tururi ale alegerilor prezidențiale, ca urmare a unor nemulțumiri din PNL. Potrivit analiștilor, modificările au...
Variantele pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Coaliția va lua decizia finală marți SURSE
Variantele pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Coaliția va lua decizia finală marți SURSE
Liderii Coaliției de guvernare nu au reușit încă să ajungă la un consens privind datele pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Potrivit unor surse din conducerea Coaliției au rămas...
#resita, #ioan popa, #PNL , #stiri politice
  1. Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
  2. TOP scandaluri în care a fost implicat Klaus Iohannis, în 10 ani ca președinte al României
  3. USR alege timp de două zile noul președinte al partidului. Cine sunt cei 6 candidați validați
  4. Alegerile locale vor fi reluate: Localitățile în care cetățenii vor merge din nou la vot
  5. Ce nume noi și care sunt personajele controversate care ajung în Parlamentul European. Aleșii vor câștiga peste 7.000 de euro pe lună
  6. Primăria Capitalei va fi restructurată. Opt instituții și direcții vor fi desființate. Ce se întâmplă cu angajații
  7. Nicușor Dan, în atenția USR, pentru alegerile prezidențiale 2024: „Ar fi un super câștig!"
  8. Prima promisiune a Elenei Lasconi, ca prezidențiabil. Atac dur la adresa lui Klaus Iohannis. Ce șefi de stat o inspiră
  9. Elena Lasconi pregătește revoluție în USR: "Ei au adus aici partidul". Drulă și Barna, primele nume de pe "lista neagră"
  10. Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"