„În România, nu se preocupă nimeni, se varsă cel mai mult sânge pe șosea". Măsurile de siguranță rutieră pe care le-ar putea adopta țara noastră

Duminica, 15 Septembrie 2024, ora 03:24
3169 citiri
„În România, nu se preocupă nimeni, se varsă cel mai mult sânge pe șosea". Măsurile de siguranță rutieră pe care le-ar putea adopta țara noastră
Accident mortal în Mureș Foto: Facebook/Info Trafic 24

Uniunea Europeană lucrează la noi propuneri legislative cu privire la siguranța rutieră. Una dintre acestea ar permite statelor membre să introducă restricții de circulație pe timpul nopții pentru șoferii începători. Titi Aur, campion de raliuri și expert în conducerea defensivă, explică de ce regulile UE pentru siguranța rutieră au un impact foarte mic în România.

Noile propuneri pentru siguranța rutieră europeană vor fi negociate între Parlamentul European și noua Comisie Europeană, după alegerea membrilor și începerea activității acesteia. Printre propunerile lansate încă din 2023 se numără și un proiect care ar permite țărilor membre să interzică șoferilor novici urcarea la volan pe timp de noapte.

Această interdicție ar viza doar șoferii tineri, cu mai puțin de 3 ani de la data obținerii permisului. Li s-ar putea interzice circulația pe drumurile publice între miezul nopții și 06.00 dimineața.

România continuă să fie pe primul loc în UE la numărul de accidente rutiere, cu aproximativ 28.000 pe an, iar această măsură nu va face vreo diferență majoră în țara noastră, spune Titi Aur, câștigător al 49 de raliuri și fondator al „Academiei Titi Aur”.

„La nivelul Uniunii Europene s-a constatat că începătorii, pe perioada nopții, sunt tentați să se întoarcă din club, să plece la mare, să conducă cu diferite scopuri. S-a ajuns la această concluzie: o interdicție de condus între aceste ore pentru această categorie ar putea reduce numărul de accidente. Dar acolo se fac studii, se gândesc strategii, sunt oameni care se preocupă de asta. În România, nu se preocupă nimeni. Mai mult, accidentul de circulație în România nu contează, ne-am învățat cu el. Suntem țara în care se moare cel mai mult, se varsă cel mai mult sânge pe șosea, avem cele mai mari tragedii, cei mai mulți copii morți. Pentru autoritățile din România nu contează”, a explicat Titi Aur pentru Ziare.com.

„Directivele UE nu au vreun efect în România"

„O directivă europeană, oricât de bună ar fi sau ce efecte pozitive ar avea, pentru România nu contează. Fie nu o bagă nimeni în seamă, fie intră printre acele legi necoerente, care se bat cap în cap, nici măcar nu au aceeași direcție”, a comentat Titi Aur.

Specialistul a lăudat țările nordice pentru măsurile luate până acum cu privire la protejarea vieților în trafic, în special ale copiilor.

„Între Suedia, Danemarca, Norvegia, există o competiție pentru 0 morți de copii (0-14 ani) în accidente rutiere anual. Noi avem 120 de copii morți în accidente rutiere pe an și nu pare să conteze”, a adăugat fondatorul Academiei Titi Aur.

„Această directivă ar fi bună dacă se implementează și trece și prin adaptarea locală. Pentru că, dacă n-ar fi necesară adaptarea locală, UE ar da direct legi care afectează toate statele membre. Ei nu fac totuși asta, iar multe propuneri sunt doar recomandări. Una e să o aplici în statele vestice, unde există un tip anume de cultură pentru siguranța rutieră, alta e să o aplici în Bulgaria și în România. Noi nu avem o comisie națională care să se ocupe cu asta, care să o aplice conform realităților locale. În România, n-are cine să o aplice pe plan local, nu interesează pe nimeni”, a demonstrat expertul în conducere defensivă.

Titi Aur: „Siguranța rutieră nu există în mintea politicianului”

„Când vorbești cu orice fel de oficial din România, ministru, secretar de stat, etc. am fost privit cu apreciere și simpatie la început, dar după câteva minute vezi cum îl pierzi. Simte că e un subiect care nu contează cu adevărat pentru un politician. Și sigur nu se face nimic după ce s-a încheiat discuția. Ei nu simt asta, nu cred asta”, a mărturisit Titi Aur după ani de activism cu privire la salvarea vieților pierdute în accidente rutiere.

„Unii politicieni vor să fie președinți și apar la TV fără centură de siguranță. Promit pensii, o economie prosperă, călătorii în SUA fără viză, lapte și miere, dar acest capitol (siguranța rutieră, n.r.) nu există în mintea politicianului”, a mai explicat specialistul.

Lipsa educației rutiere în România

În opinia campionului de raliuri Titi Aur, jumătate din populația României nu are niciun fel de pregătire pentru a respecta regulamentul rutier sau a se apăra în cazul unui accident.

„Nu se face vreun curs de siguranță rutieră în școala sau liceu. Jumătate din populația României circulă pe stradă, complet needucată cu privire la acest subiect. Suntem aproape 20 milioane de locuitori, 19,3 conform ultimului recensământ, și avem 10 milioane de permise auto. Cei care au permise de conducere au trecut printr-o școală de șoferi, de bine de rău au noțiuni de bază. Ceilalți 9,3 milioane circulă pe stradă, în calitate de pieton, biciclist sau cu trotineta. Circulă cu trotineta la 50 km/h fără niciun fel de pregătire. Suntem singura țară din Europa care nu face pregătire la școala generală”, detaliază expertul în conducere defensivă Titi Aur.

„Copiii români, chiar dacă sunt olimpici, dau cu capul în mașină și mor pe stradă. Avem 120 de copii morți în fiecare an în accidente de circulație”, a constatat cu tristețe campionul de raliuri.

Buletinul Siguranței Rutiere 2022

Cea mai recentă statistică cu privire la numărul de accidente rutiere pe șoselele din România, publicată de Poliția Română, arată că:

În anul 2022, pe drumurile publice din România s-au produs 4.715 accidente rutiere grave, evenimente rutiere care au cauzat decesul a 1.633 de persoane, rănirea gravă a 3.695 de persoane și rănirea ușoară a altor 2.076 de persoane.

În raport de mediul producerii lor, în anul 2022, cel mai mare număr de accidente rutiere grave a fost înregistrat în mediul rural, respectiv 1.831 de evenimente, 39% din totalul anual.

La fel ca în anul 2021, în 2022, pietonii au reprezentat cele mai numeroase victime – 32,5% din totalul celor decedați. Pietonii reprezintă 50% dintre persoanele decedate în accidentele produse pe stradă, 27,6% în cele care au avut loc pe drumuri naționale şi 30,9% în evenimentele de pe drumuri județene.

Viktor Orban pregătește șampania pentru o victorie a lui Trump la Casa Albă: "Noi, europenii, nu vom avea timp de pierdut"
Viktor Orban pregătește șampania pentru o victorie a lui Trump la Casa Albă: "Noi, europenii, nu vom avea timp de pierdut"
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut noi declarații marți, 9 octombrie, legat de susținerea lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA. Afinitatea celor doi vizează și poziția...
Ce îi lipsește Uniunii Europene. Comisar UE influent: „Nu suntem prezenți în top 20”
Ce îi lipsește Uniunii Europene. Comisar UE influent: „Nu suntem prezenți în top 20”
Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, susține marți, 8 octombrie, că Europa, în special, are nevoie de bănci mai puternice. Acesta nu a comentat direct posibila preluare a unei...
#restrictii circulatie, #siguranta rutiera, #Uniunea Europeana, #titi aur, #accidente rutiere Romania , #accidente rutiere
  1. Armata ucraineană a găsit „găuri” în apărarea antiaeriană rusă. Cum le exploatează
  2. Perspective negre pentru Ucraina. Pericolul sfârșitului rapid al războiului lui Putin
  3. Ministrul israelian al Apărării și-a amânat o vizită la Washington, aparent la ordinul lui Netanyahu. Ce intenție ar avea premierul israelian
  4. Patru morți în urma unui atac al Israelului asupra unei clădiri din Damasc, frecventată de membri ai Hezbollah
  5. Oficial. Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2025. Câți bani vor primi angajații români
  6. INTERPOL cere ajutor pentru stabilirea identității a 46 de femei care au fost descoperite moarte în Europa. Un caz mai vechi a fost rezolvat datorită unui tatuaj
  7. Strategia cinică folosită de liderul Hamas Yahya Sinwar pentru a împiedica Israelul să îl ucidă
  8. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, dezlănțuit. Amenință Libanul cu ”distrugeri” ca în Gaza. Un alt lider Hezbollah ar fi fost ucis VIDEO
  9. Un român a fost grav rănit în Spania după ce s-a pus în calea unui taur la coridă. Obiceiul tradițional spaniol, din ce în ce mai contestat
  10. Șeful contrainformaților Regatului Unit: „Rusia încearcă să creeze haos pe străzile britanice și europene”