Medic român în Franța despre Omicron: ”Sunt semnale favorabile care pot fi interpretate ca premergătoare sfârșitului de val”

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 23:01
2373 citiri
Medic român în Franța despre Omicron: ”Sunt semnale favorabile care pot fi interpretate ca premergătoare sfârșitului de val”
În Franța se redeschid cluburile de noapte FOTO: Unsplash.com

Mutația Omicron a coronavirusului a crescut numărul infectărilor zilnice în toată Europa. Unele guverne au decis însă ridicarea unor restricții deși ratele de pozitivare sunt în creștere. Experții spun că la baza acestor relaxări stau totuși explicații științifice.

Franța a raportat joi, 20 ianuarie, peste 400.000 de noi infectări într-o singură zi. Însă guvernul de la Paris a anunțat că de luna viitoare va pune capăt unor restricții. Pe de altă parte măsurile vor fi mai aspre pentru cei nevaccinați.

Dr. Radu Lupescu: ”Încă mai sunt zeci de mii de cazuri Delta”

Doctorul Radu Lupescu, medicul român decorat de președintele Franței pentru contribuția adusă în lupta împotriva pandemiei, a explicat pentru Ziare.com de ce autoritățile din această țară aleg să ridice restricțiile în timp ce se raportează sute de mii de cazuri zilnice.

”Joi au fost peste 400.000 de cazuri noi de infectări. Însă numărul cazurilor grave este mult mai mic, față de valul 4. Cu toate acestea, valul Omicron se suprapune peste un val Delta. Iar acest lucru înseamnă că încă mai sunt între 10.000 și 20.000 de cazuri de infectări cu această variantă. Totuși, 94-95% este Omicron.

În Franța, autoritățile au decis eliminarea unor restricții, ca obligativitatea purtării măștii, din 2 februarie.

Poate să fie cam devreme luată această măsură dar sunt câteva semnale favorabile care au incitat autoritățile să elimine aceste restricții.

Micșorarea numărului de pacienți în stare gravă din secțiile ATI și diminuarea factorului ”R”, adică numărul de persoane infectate de un pacient pozitiv, care a scăzut de la 1,75, pe 1 ianuarie, la 1,27 pe 14 ianuarie, poate fi interpretat ca un semn premergător sfârșitului de val.

În plus, populația s-a săturat de aceste restricții, iar o astfel de libertate este ca o gură de aer pentru oameni.

În schimb, în școli sunt în continuare cazuri de infecții și sunt multe unități de învățământ care au închis clasele după confirmarea cazurilor pozitive”, a explicat medicul.

Măsurile anti-pandemie din Franța

  • Potrivit DW.com.ro, persoanele care nu s-au vaccinat nu mai au acces în restaurante, baruri sau la evenimente culturale şi nu au dreptul de a călători nici cu avionul şi nici cu trenul.

  • Înainte de înăsprirea restricţiilor, accesul sau călătoriile cu mijloace de transport erau posibile pe baza unui test negativ.

Măsurile mai dure rămân în vigoare atât timp cât peste 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 sunt internaţi în clinicile din Franţa. La sfârşitul săptămânii trecute, aproximativ 24.000 de persoane infectate cu coronavirus erau internate în clinicile din Hexagon.

  • Senatul a respins însă aplicarea unor pedepse mai dure în cazul încălcării restricţiilor în vigoare.

  • Şcolile vor rămâne deschise. Doar la începutul pandemiei, şcolile din Franţa au fost închise, pentru o scurtă perioadă de timp. Ulterior, guvernul de la Paris a insistat asupra menţinerii cursurilor cu prezenţă fizică în instituţiile de învăţământ.

Cadrele didactice sunt însă nemulţumite şi au protestat săptămâna trecută în toată ţara. Există critici faţă de schimbarea continuă a regulilor privind protecţia elevilor şi a personalului din şcoli şi faţă de lipsa unor reglementări clare privind funcţionarea diverselor forme de învăţământ.

Picătura care a umplut paharul a fost hotărârea de a schimba modul de testare, cu puţin timp înainte de sfârşitul vacanţei de iarnă, şi de atunci deciziile au mai fost schimbate de două ori.

Ce se relaxează în Franța

Prim-ministrul francez Jean Castex a declarat joi, 20 ianuarie, că situația generală de Covid-19 a Franței începe să se schimbe într-un mod mai favorabil, permițând slăbirea restricțiilor, potrivit france24.

Castex a justificat, de asemenea, relaxarea restricțiilor cu noul permis de vaccinare Covid-19 al Franței, care va intra în vigoare luni, 24 ianuarie, cu condiția să fie aprobat de Consiliul Constituțional.

Premierul a adăugat că permisul ar putea fi chiar suspendat dacă situația Covid-19 s-ar îmbunătăți dramatic. Ministrul Sănătății, Olivier Véran, a spus că asta va depinde de cât de multă presiune sunt spitalele.

Într-un prim pas către relaxarea măsurilor Covid, limitele de capacitate de audiență pentru săli de concerte, meciuri sportive și alte evenimente la 2.000 de persoane în interior și 5.000 în aer liber vor fi ridicate începând cu 2 februarie.

„Suntem puțin mai încrezători în a spune că putem relaxa unele dintre aceste constrângeri și că putem lăsa oamenii să revină la viață cât mai normală posibil”, a spus Véran.

Anterior, un permis de sănătate putea fi obținut și cu un test Covid-19 negativ recent, o posibilitate pe care guvernul a încheiat-o în încercarea sa de a convinge mai mulți oameni să se vaccineze. Castex a spus că 93% dintre adulții francezi au primit acum cel puțin o doză.

El a mai spus că dozele de rapel vor fi extinse și la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani începând de luni, 24 ianuarie.

  • Lucrul de acasă nu mai este necesar- Munca de acasă nu va mai fi necesară pentru angajații eligibili începând cu 2 februarie.

  • Se redeschid cluburile de noapte din 16 februarie. La acea dată, vor fi din nou autorizate zonele în picioare pentru concerte și evenimente sportive precum și baruri.

Mâncarea și băutura vor fi din nou permise pe stadioane, cinematografe și transportul public la acea dată.

  • Relaxarea protocoalelor Covid-19 în școli?

Castex a spus, de asemenea, că speră să poată relaxa regulile privind măștile de față pentru copiii din școli după vacanțele de iarnă de la sfârșitul lunii februarie.

Aproximativ 17.000 de clase sunt închise în prezent în Franța, după ce elevii sau personalul au fost infectați cu virusul, iar părinții trebuie să facă o serie de teste pentru copiii expuși înainte de a se putea întoarce.

Danemarca: Peste 40.000 de cazuri noi- relaxări şi vaccinări

Conform rapoartelor COVID daneze, pe 20 ianuarie au fost înregistrate 40.626 de cazuri noi, iar media pe ultimele șapte zile este de aproape 31.000 de cazuri.

Cu toate acestea, de duminica trecută grădinile zoologice, parcurile de distracții, cinematografele şi teatrele au fost redeschise. Regula de funcţionare este aproape peste tot valabilă: accesul este permis doar persoanelor vaccinate, trecute prin boală sau testate.

Infecțiile provocate de varianta Omicron au fost ceva mai blânde, situaţia la terapie intensivă este sub control, a anunţat ministrul sănătăţii Magnus Heunicke.

Chiar dacă cifrele sunt în continuare mari, curba care indică noile infectări a început să scadă. Valul provocat de Omicron este abordat ceva mai relaxat în Danemarca, dat fiind însă şi că rata vaccinării depășește 80 la sută din totalul populației, în vreme ce peste 55 la sută din cetățeni au primit deja a treia doză.

Pentru persoanele vulnerabile, ministrul sănătății propune deja cea de-a patra doză de vaccin.

Spania: Peste 157.000 de cazuri noi

Pe 20 ianuarie, în Spania s-au raportat 157.447 de cazuri noi, iar media pe ultimele șapte zile este 129.119 cazuri.

La începutul săptămânii trecute, premierul Pedro Sanchez acorda un interviu, care a dat startul unei dezbateri generale. Şeful guvernului de la Madrid a explicat că, pentru a proteja sistemul sanitar, în viitor va renunţa la supravegherea minuţioasă a algoritmului în care se dezvoltă pandemia. Pe fundalul unei rate de vaccinare de peste 80 de procente şi în condiţiile în care varianta Omicron a dus la forme mai uşoare comparativ cu variantele anterioare ale coronavirusului, a sosit momentul să se analizeze dacă pandemia nu trebuie tratată precum o epidemie de gripă, a spus premierul spaniol.

Criticile nu au întârziat să apară. Mulţi medici şi cercetători cred că pasul este prematur.

Marea Britanie: Număr mare de infectări

În Regatul Unit situaţia se prezintă asemănător cu cea din Spania: cifrele sunt în creştere, cota de vaccinare este ridicată şi pe insulă primii experţi se grăbesc să anunţe finalul pandemiei, în timp ce alţii avertizează asupra riscurilor, scrie DW.

Incidenţa este de peste 1500 şi zilnic sunt anunţate peste 170.000 de noi infectări.

Joi, 20 ianuarie au fost raportate 106.533, iar media pe ultima săptămână este de peste 92.000 de cazuri.

Săptămâna trecută, Anglia a introdus scurtarea carantinei de la şapte la cinci zile pentru cei bolnavi de COVID, pentru a evita criza de personal în sectoarele strategice, ca şi în şcoli şi în spitale.

În alte zone din Regat, măsurile sunt cu mult mai stricte. În urmă cu doar câteva zile, 200 de militari au fost trimişi în spitale pentru a ajuta acolo unde lipsea personalul.

Numărul operațiilor amânate a atins un nou record: peste 6 milioane de intervenții ce vor fi reprogramate. Nu este de mirare, așadar, că planificatele relaxări sunt controversate şi în Marea Britanie.

Germania: Peste 140.000 de cazuri

În Germania, joi, 20 ianuarie au fost raportate 140.870 de cazuri noi, iar media din ultima săptămână este de peste 90.000 de cazuri.

Numai persoanele care s-au vaccinat cu doza booster vor putea merge la restaurant în Germania fără un test negativ de COVID-19, a anunţat vineri cancelarul Olaf Scholz.

Persoanele care au făcut booster-ul vor fi de asemenea scutite de carantină după contactul cu o persoană infectată, a spus Scholz într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu premierii celor 16 landuri din Germania, scrie Reuters.

Durata carantinei va fi de asemenea redusă la zece zile, cu opţiunea de a ieşi din casă din ziua a şaptea dacă testul este negativ.

Germania a vaccinat complet peste 70% din populație, iar aproape 40% a primit și doza booster.

Italia: Aproape 200.000 de cazuri

Italia a raportat joi, 20 ianuarie, 198.865 de cazuri noi, iar în ultimele 7 zile media a fost de 180.000 de cazuri.

De Ramona Ciobanu, Vineri, 07 ianuarie 2022, 17:21. Ultimul update Vineri, 07 ianuarie 2022, 17:34

Guvernul italian a decis să impună din februarie sancțiuni de sute de euro cetățenilor de peste 50 de ani care nu s-au vaccinat, celor care lucrează fără certificat verde și dacă intră în magazine fără să prezinte cel puţin un test negativ, potrivit Agerpres, care citează EFE.

De asemenea, angajaţii publici vor trebui să prezinte din 15 februarie „supercertificatul verde” – document valabil doar pentru cei vaccinați complet sau trecuți prin boală – pentru a se prezenta la locul de muncă. În cazul neprezentării certificatului, ei riscă amenzi cuprinse între 600 şi 1.500 de euro.

România: Aproape 20.000 de cazuri zilnice

Cel mai recent raport privind pandemia de COVID în România, publicat vineri, 21 ianuarie, arată 19.649 de cazuri noi și 49 de decese. La Terapie Intensivă erau internate 564 de persoane.

Cu o zi în urmă, pe 20 ianuarie, au fost raportate 19.105 cazuri noi și 43 decese, dintre care 4 anterioare. La Terapie Intensivă erau internate 547 de persoane.

Starea de alertă a fost prelungită din 8 ianuarie, și sunt în vigoare mai multe măsuri:

  • Purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise. FFP înseamnă ”piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii.

  • Participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori;

  • Participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

De asemenea, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat, la Europa FM, că persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi ar trebui să-și facă doza booster până la 1 februarie, pentru că de la această dată va expira certificatul digital pentru persoanele care nu au doza a treia (booster).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Noile arme ale industriei franceze de apărare, mai ales cele anti-dronă, vor fi testate în timpul operațiunilor de apărare din Ucraina. Forțele Armate ale Ucrainei ar putea avea nevoie de...
Țara europeană în care retailerii vor fi obligați să informeze cumpărătorii că au micșorat dimensiunea produselor, dar nu le-au scăzut prețul
Țara europeană în care retailerii vor fi obligați să informeze cumpărătorii că au micșorat dimensiunea produselor, dar nu le-au scăzut prețul
Retailerii francezi vor trebui să informeze cumpărătorii atunci când dimensiunea produselor a fost micşorată fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, în efortul de a combate...
#restrictii valul Omicron, #restrictii romania, #restrictii vestul europei, #Franta, #dr Radu Lupescu , #restrictii covid
Comentarii
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1