Finanţarea lansării reţelei 5G, motiv de discordie între statele din Europa. Operatorii de telefonie vor ca giganții IT să suporte o parte din costuri

Duminica, 04 Iunie 2023, ora 08:31
2785 citiri
Finanţarea lansării reţelei 5G, motiv de discordie între statele din Europa. Operatorii de telefonie vor ca giganții IT să suporte o parte din costuri
Big Tech ar putea să suporte o parte din costurile reţelei 5G în Europa. FOTO: Pixabay.com

Majoritatea ţărilor UE au respins eforturile operatorilor europeni de telecomunicaţii de a forţa marile companii tehnologice, cum ar fi Google, să ajute la finanţarea lansării reţelei 5G şi a internetului în bandă largă în regiune, potrivit unor surse citate de Reuters. Franța, Italia și Spania susțin această idee, în timp ce stale precum Germania, Finlanda și Danemarca o resping.

La o întâlnire cu comisarul industriei UE, Thierry Breton, care a avut loc joi, la Luxemburg, miniştrii telecomunicaţiilor din 18 ţări fie au respins taxa pentru reţea propusă pentru firmele de tehnologie, fie au cerut un studiu asupra necesităţii şi impactului unei astfel de măsuri, au spus sursele.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica şi Telecom Italia doresc ca Big Tech să suporte o parte din costurile reţelei, pe motiv că datele şi conţinutul lor reprezintă o mare parte a traficului de reţea.

Aceste companii au găsit receptivitate la comisarul pentru industrie al Comisiei Europene, Breton, un fost director general al France Telecom şi firma franceză de consultanţă IT Atos.

Cu toate acestea, Google, parte a grupului Alphabet, Apple, Meta Platforms, compania mamă a Facebook, Netflix, Amazon.com şi Microsoft au respins ideea unei taxe, spunând că investesc deja în ecosistemul digital.

Costurile suplimentare, posibil a fi suportate de utilizatori

Miniştrii europeni de telecomunicaţii au citat lipsa unei analize privind efectele unei taxe pentru reţea, absenţa unui deficit de investiţii şi riscul ca Big Tech să transfere costul suplimentar către consumatori, au spus sursele.

Ei au avertizat, de asemenea, cu privire la potenţiala încălcare a regulilor UE de „neutralitate a reţelei”, care impun ca toţi utilizatorii să fie trataţi în mod egal, precum şi posibilele bariere în calea inovaţiei şi o calitate mai scăzută a produselor.

Criticii unei taxe pentru reţea au inclus Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania, Malta şi Ţările de Jos, au spus persoanele.

Dar Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Spania şi Cipru s-au numărat printre cele 10 ţări care au susţinut ideea, a spus una dintre surse.

Polonia, Portugalia şi România fie au luat o poziţie neutră, fie nu au adoptat o poziţie, au spus sursele, dar o altă persoană a declarat că sunt în favoarea unei taxe pentru reţea.

Breton este aşteptat să emită un raport până la sfârşitul lunii iunie, cu un rezumat al feedback-ului furnizat de Big Tech, furnizorii de telecomunicaţii şi alţii, care îi va ajuta să decidă următorii paşi.

Orice propunere legislativă trebuie să fie negociată cu ţările UE şi legislatorii UE înainte de a deveni lege.

Prețurile la gaze de pe facturile românilor în iarna 2023-2024. Ce ar putea destabiliza tarifele în anii următori
Prețurile la gaze de pe facturile românilor în iarna 2023-2024. Ce ar putea destabiliza tarifele în anii următori
Românii vor beneficia de preţuri subvenţionate la gaze naturale şi la energie electrică până la sfârșitul lunii martie 2025, după decizia de a plafona prețurile cu scopul de a asigura...
Cât va plăti un utilizator de Facebook și Instagram pentru un cont fără reclame. Decizia anunțată de Meta
Cât va plăti un utilizator de Facebook și Instagram pentru un cont fără reclame. Decizia anunțată de Meta
Meta intenționează să introducă abonamente pentru utilizatorii din Europa, pentru utilizarea Facebook și Instagram fără reclame, în lunile următoare. Utilizatorii aplicațiilor vor avea...
#retea 5G telefonie mobila, #internet mare viteza, #Europa, #operatori telecomunicatii, #Uniunea Europeana, #Google, #meta , #retea internet