CNA va monitoriza dezinformările și mesajele care instigă la ură de pe TikTok, Facebook și X

Duminica, 08 Decembrie 2024, ora 18:09
2861 citiri
CNA va monitoriza dezinformările și mesajele care instigă la ură de pe TikTok, Facebook și X
CNA va monitoriza rețelele sociale FOTO: Facebook/CNA - Consiliul Național al Audiovizualului

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) va începe o analiză mai riguroasă a dezinformărilor și a mesajelor care instigă la violență sau la ură, cu focus pe conținutul video disponibil pe platformele sociale precum TikTok, Facebook și X. Anunțul a fost făcut de președintele CNA, Monica Gubernat, care a participat la o ședință extraordinară duminică.

"Am vorbit de dimineață cu președintele ANCOM, cu domnul Zgonea, și, în acest moment, o să vă cer acordul să sesizăm marile platforme cu privire la respectarea DSA (n.r. Directiva privind Serviciile Audiovizuale) în sensul în care, după cum știți, conform DSA, marile platforme trebuie să asigure instrumente pentru combaterea dezinformării. În acest moment avem un festival al dezinformărilor, cel puțin pe TikTok," a spus Monica Gubernat, arată paginademedia.ro.

Potrivit acesteia, CNA pregătește sesizarea marilor platforme conform DSA și va emite ordine de eliminare pentru instigare la violență, dezinformare și incitare la ură, și pentru conturile de TikTok pentru care au fost primite sesizări. "Conform DSA, pregătim această sesizare a marilor platforme și apoi, începând de marți, toate sesizările pe diverse conturi de TikTok pe care le-am primit până în acest moment, vom începe să emitem ordine de eliminare pentru instigare la violență, dezinformare și incitare la ură," a mai adăugat președintele CNA.

Valentin Jucan, vicepreședintele CNA, a explicat rolul autorității și a subliniat importanța cooperării cu platformele pentru a combate fenomenul. "Conform DSA, principalul nostru atribut în zona platformelor este în legătură cu serviciile la cerere. Ca să fiu mai clar, conținutul oarecum similar TV, dar distribuit pe platforme. De ce facem acest apel în privința marilor platforme? Pentru că art. 9 din Directiva privind Serviciile Audiovizuale, celebrul deja DSA, prevede faptul că, dacă autoritatea noastră este sesizată cu privire la conținut video de natură a instiga la violență sau la ură, dacă noi suntem sesizați, atunci putem să reacționăm și să notificăm platforma în sensul emiterii ordinului de eliminare."

Jucan a menționat și limitarea resurselor umane ale CNA, care numără doar 14 angajați în secțiunea de monitorizare. "Apelul nostru, având în vedere numărul extrem de limitat de resurse umane pe care îl avem, respectiv 14 oameni pe care îi avem la monitorizare, apelul nostru este tocmai acela de a fi sprijiniți în a reacționa față de ceea ce se întâmplă pe toate platformele."

Sesizările pot fi transmise prin e-mail la adresa CNA. "O altă informație foarte importantă pe care noi am discutat-o este legată de protecția datelor cu caracter personal. Întotdeauna am respectat GDPR, iar cei care vor să ne sesizeze o pot face în deplină siguranță," a adăugat Valentin Jucan.

Premierul Spaniei va propune măsuri în UE împotriva patronilor din social media, "dacă algoritmii lor ne otrăvesc societatea”
Premierul Spaniei va propune măsuri în UE împotriva patronilor din social media, "dacă algoritmii lor ne otrăvesc societatea”
Premierul Spaniei, social-democratul Pedro Sanchez, avertizează că patronii rețelelor de socializare trebuie să răspundă pentru informațiile false care se vehiculează prin rețelele lor....
România, printre ţările cele mai expuse riscului de „oprire bruscă” a fluxurilor de capital. ”Fenomenul nu poate fi tratat superficial”
România, printre ţările cele mai expuse riscului de „oprire bruscă” a fluxurilor de capital. ”Fenomenul nu poate fi tratat superficial”
Pieţele emergente ar putea asista la o temută „oprire bruscă” a fluxurilor de capital, deoarece politicile „America First” ale preşedintelui Donald Trump stimulează economia SUA şi...
#retele sociale, #monitorizare, #CNA, #instigare ura, #dezinformare , #retele sociale
  1. România, printre ţările cele mai expuse riscului de „oprire bruscă” a fluxurilor de capital. ”Fenomenul nu poate fi tratat superficial”
  2. Nothing pregătește lansarea Phone 3. Ce poate oferi unul dintre cele mai avantajoase smartphone-uri în raportul calitate-preț
  3. 5 funcții ale telefonului care îți pot salva viața în situații de urgență
  4. Google revoluționează inteligența artificială cu Gemini 2.0 Flash Thinking. Ce vor putea face utilizatorii cu noul AI
  5. Semnele furtunii economice globale se văd la Davos: Atacuri SUA-UE și mesaje pentru pace în Ucraina. Ce efecte se prefigurează pentru România
  6. Un aliat al lui Putin îi dă cu tifla. Liderul străin anunță o afacere colosală cu Trump, de 600 de miliarde dolari
  7. Samsung Galaxy S25 Ultra introduce sticla revoluționară Gorilla Armor 2: Ce promite noua tehnologie?
  8. Cât din energia electrică din România vine din regenerabile. Poziția favorabilă pe care o ocupăm la nivel global
  9. Google cumpără divizia XR de la HTC pentru 250 de milioane de dolari. Ce urmează pentru viitorul realității virtuale?
  10. Meta, acuzată că manipulează urmăritorii Facebook și Instagram ai noii administrații SUA