Paradoxul rețelelor sociale: Cum cred oamenii că devin mai deștepți dacă distribuie știri pe Facebook

Luni, 12 Septembrie 2022, ora 03:40
5388 citiri
Paradoxul rețelelor sociale: Cum cred oamenii că devin mai deștepți dacă distribuie știri pe Facebook
Imagini distribuite pe Facebook de către un utilizator. FOTO: Pixabay.com

Rețelele sociale fac parte din viața de zi cu zi pentru peste 4,6 miliarde de oameni din întreaga lume. Însă, mulți dintre utilizatori au impresia că devin mai inteligenți dacă distribuie știrile pe care le primesc sau le găsesc pe diverse site-uri.

Mulți dintre ei le trimit mai departe imediat după ce au citit titlul, fără să vadă despre ce este vorba de fapt în text. De altfel, noile cercetări au arătat că doar 28% dintre oameni citesc totul dintr-un articol înainte de a-l distribui pe rețelele sociale, conform Medicalnewstoday.

Cum ne creștem artificial inteligența distribuind știri pe net

Partajarea unui articol – chiar și fără a-l citi – poate crește percepția de sine a unei persoane că are cunoștințe despre subiect, iar acest lucru este și mai convingător atunci când distribuie articolul prietenilor.

Acest fenomen, cunoscut sub numele de cunoștințe subiective crescute, poate modifica modul în care oamenii acționează și poate afecta deciziile pe care le iau.

Partajarea nu este un concept nou, oamenii trăiesc în grupuri sociale și se dezvoltă prin interacțiunea socială - aceasta face parte din natura umană.

Cu toate acestea, „social media au transformat modul în care înțelegem lumea din jurul nostru, schimbând modul în care accesăm, împărtășim, înțelegem și înțelegem greșit informațiile”, a spus dr. Adrian Ward, profesor asistent de marketing la Universitatea din Texas.

Relația noastră cu rețelele sociale

Potrivit unui studiu despre clienți pentru The New York Times, partajarea online îi ajută pe oameni să se simtă mai implicați în lume.

Studiul a 2.500 de utilizatori a arătat că 49% dintre participanți și-au propus să schimbe opiniile celorlalți sau să încurajeze acțiunea, cu 68% urmărind să ofere oamenilor un sentiment mai bun despre cine sunt și ce le pasă.

Cum influențează distribuirea a ceea ce știu sau ceea ce cred că știu? Acesta a fost centrul cercetărilor recente ale Prof. Susan M. Broniarczyk, profesor de marketing, și Dr. Adrian Ward, ambii la McCombs School of Business, Universitatea din Texas.

„Cercetarea noastră arată că acest nou mediu de partajare a informațiilor poate transforma și modul în care ne înțelegem pe noi înșine. Când împărtășim informații pe rețelele sociale, nu doar împărtășim știri, ci și o imagine despre cine suntem și despre ceea ce știm. Cercetarea noastră arată că semnalele pe care comportamentul nostru le trimite altora pot influența modul în care ne vedem pe noi înșine; începem să ne vedem pe noi înșine așa cum credem că suntem văzuți de alții” a spus Dr. Adrian Ward.

Noua cercetare a descoperit că simpla partajare a informațiilor le oferă oamenilor încredere, făcându-i să se simtă mai informați despre informațiile partajate chiar dacă au citit doar titlul.

Impactul distribuirii știrilor neverificate

Într-o serie de studii, oamenii de știință au investigat impactul „distribuirii fără a citi” și efectul acestuia asupra cunoștințelor subiective, adică ceea ce oamenii cred că știu, și cunoștințele obiective - ceea ce oamenii știu de fapt.

În primele studii, participanții au enumerat articolele pe care le-au distribuit pe Facebook și cât de mult din fiecare articol au citit înainte de a le distribui. Doar 28% dintre participanți au descris că au citit întregul articol înainte de a-l distribui, iar 25% au recunoscut că au citit doar câteva rânduri sau deloc.

Un alt studiu al acelorași cercetători a constatat că oamenii asociază partajarea rețelelor sociale cu cunoștințele și au simțit că partajarea îi face să pară mai cunoscători.

Pentru a înțelege modul în care partajarea afectează cunoștințele subiective și obiective ale unei persoane, cercetătorii au oferit unui grup de studenți oportunitatea de a citi și împărtăși o serie de articole de știri.

Elevii au trebuit apoi să își evalueze cunoștințele subiective despre fiecare articol înainte de a completa trei întrebări cu răspunsuri multiple care le-au evaluat cunoștințele obiective.

În cele din urmă, cercetătorii au întrebat participanții dacă au citit articolul sau nu. Cercetătorii au descoperit că partajarea era legată de un nivel mai înalt de cunoștințe subiective, chiar dacă studenții nu au citit articolul.

Cum afectează cunoștințele subiective luarea deciziilor

Într-un studiu cu 300 de participanți au fost rugați să citească un articol despre investiții pentru începători înainte de a fi desemnați să îl distribuie fie pe profilul personal de Facebook, fie nu.

Apoi, cercetătorii le-au oferit un exercițiu de planificare a pensionării, în care, după ce au primit recomandări pentru portofoliul de investiții personale, li s-a cerut să aloce 10.000 USD în acțiuni și/sau obligațiuni.

Oamenii care au distribuit au optat pentru investiții asociate cu un risc mai mare, sugerând că partajarea nu afectează doar ceea ce oamenii cred că știu, ci și modul în care pot acționa.

Vorbind cu MNT, dr. Dam Hee Kim, profesor asistent de comunicare la Universitatea din Arizona, care nu a fost implicat în studiu, a comentat că dorința crescută de a-și asuma riscuri în exercițiul financiar „este îngrijorătoare având în vedere că ei cred că sunt cunoscători. după partajarea știrilor, dar de fapt nu sunt informați.”

„În cele din urmă, investițiile mai riscante pot face mai mult rău acționarilor”, a spus dr. Kim.

Partajarea cu prietenii a arătat, de asemenea, o creștere a cunoștințelor subiective în comparație cu împărtășirea cu străinii și, interesant, acolo unde participanții au fost forțați să împărtășească, nu a existat o creștere a cunoștințelor subiective.

Sănătate mintală și distribuire pe rețelele sociale

Rețelele sociale sunt un instrument puternic pentru a-i face pe oameni să se simtă mai informați și poate avea beneficii pentru sănătatea mintală a oamenilor. „A te simți inteligent poate îmbunătăți stima de sine”, a comentat dr. Ward.

Într-adevăr, studiile au arătat că schimbul de știri poate duce la învățarea socială și la implicarea politică, încurajând oamenii să își asume roluri mai active în comunitățile lor.

Dr. Kim a fost de acord că distribuirea poate fi benefică, explicând că participanții „se pot simți împuterniciți ca membri conștienți și implicați ai unei comunități sau chiar lideri de opinie”.

„Într-un fel, cei care transmit știri învață să devină membri activi buni ai unei comunități”, a menționat ea.

Totuși, dr. Ward a avertizat că pot exista și consecințe negative.

„Simțul umflat al cunoștințelor personale al oamenilor ar putea duce la conflicte interpersonale; dacă oamenii de ambele părți ale problemelor controversate sunt foarte încrezători în opiniile lor, dar nu o înțelegere profundă a problemelor, poate fi și mai dificil să găsești un teren comun”, a subliniat el.

Distribuire și știri false

În comunitate, descoperirile pot ridica îngrijorare - schimbul de articole care nu au fost citite poate încuraja răspândirea de știri false și dezinformare.

„Având în vedere că distribuitorii de știri dobândesc cunoștințe subiective – nu neapărat obiective – și este posibil ca acești oameni să împărtășească în continuare știri, este posibil ca ei să contribuie la răspândirea informațiilor false sau înșelătoare”, a spus dr. Kim.

„Dacă oamenii nu citesc ceea ce distribuie, este mai probabil să împărtășească știri false fără măcar să-și dea seama. Oamenii se simt mai informați despre ceea ce împărtășesc, și distribuirea de știri pe rețelele sociale poate determină oamenii să devină mai înrădăcinați în opiniile lor - chiar dacă aceste opinii sunt susținute în primul rând de știri false sau dezinformare.

Când simțim că știm deja despre un subiect, este mai puțin probabil să încercăm să învățăm sau să citim mai multe despre subiect - astfel încât oamenii care împărtășesc știri false ar putea fi mai puțin probabil să întâlnească informații noi care le provoacă convingerile existente”, a explicat Dr. Ward.

Prof. Broniarczyk este de acord: „Dacă oamenii se simt mai informați pe un subiect, ei simt, de asemenea, că poate nu au nevoie să citească sau să învețe informații suplimentare despre acel subiect”.

Ce se poate face în continuare

Dr. Ward a subliniat că următorul pas pentru această lucrare este de a înțelege „dincolo de deciziile financiare, ce alte comportamente ar putea fi afectate – și cum?”

El a continuat subliniind că „este important să înțelegem cum să combatem tendința de a împărtăși fără citire și simțul umflat al cunoașterii care vine împreună cu acest comportament”.

„Să ne simțim mai informați decât suntem cu adevărat poate avea consecințe dăunătoare nu doar pentru comportamentul personal al oamenilor, ci și pentru capacitatea de a comunica cu ceilalți și de a funcționa ca societate”, consideră dr. Ward.

ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#retele sociale, #dependenta, #stiri false, #Internet, #Facebook , #retele sociale