The Economist: 2022, un an test pentru întreaga lume. ”Occidentul și-a găsit un punct de sprijin”

Marti, 27 Decembrie 2022, ora 05:33
3910 citiri
The Economist: 2022, un an test pentru întreaga lume. ”Occidentul și-a găsit un punct de sprijin”
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a fost desemnat personalitatea anului de revista Time/ FOTO: Time

A fost un an test pentru lume. De la invazia Ucrainei de către Rusia la COVID-19 în China, de la inflație la schimbările climatice, de la tensiunile chino-americane la alegerile de la jumătatea mandatului din SUA, anul 2022 a pus întotdeauna întrebări dificile.

„Testele nu numai că au îndreptat lumea într-o nouă direcție, dar au arătat-o ​​și într-o lumină nouă”, - scrie The Economist.

Publicația numește stabilitatea țărilor occidentale, în mare parte liberale, cea mai mare și cea mai bună surpriză. Când Vladimir Putin a ordonat armatei sale să treacă granița cu Ucraina, pe 24 februarie, el se aștepta ca guvernul statului ucrainean să cadă rapid. După retragerea umilitoare din Afganistan din 2021, Occidentul căzut și divizat, nu ar fi trebuit să-și completeze cuvintele de condamnare a Rusiei cu un sprijin real pentru Ucraina.

„De fapt, Volodimir Zelenski și poporul său au confirmat că pentru autodeterminare și libertate merită să mori. Au devenit o inspirație. După creșterea susținerii populare, guvernele din Occident au început să ajute noul luptător pentru democrație. Condus de administrația lui Joe Biden, Occidentul predă arme și ajutoare la o scară pe care nici măcar șoimii nu și-ar fi putut imagina”, scrie ziarul.

Populiștii, în declin

Acasă, alegătorii s-au făcut și ei auziți, vorbind împotriva populiștilor care distrug toate tabuurile. În America, în ciuda gradului scăzut de aprobare al lui Joe Biden, centriștii au folosit buletinele de vot pentru a apăra drepturile fundamentale, inclusiv avortul, în unele state după decizia Curții Supreme de a anula decizia Curții Supreme în cazul Roe v. Wade. Într-o competiție acerbă, aproape toți oponenții înfocați ai alegerilor, care au folosit sprijinul lui Donald Trump, au eșuat.

În Franța, Marine Le Pen și-a mascat originile de extremă dreapta, dar totuși nu a reușit să-l învingă pe centristul Emmanuel Macron. După ce a devenit primul premier de extremă dreapta al Italiei, Giorgia Meloni a învățat să fie centristă. Chiar și în Marea Britanie, laburiștii și conservatorii la guvernare și-au dat seama că victoria în alegeri este departe de populismul radical de dreapta și de stânga.

Autocrațiile au primit lovituri

Într-o perioadă în care democrațiile haotice au început să dea dovadă de rezistență în mod neașteptat, autocrațiile care erau puternice la prima vedere s-au clătinat brusc. Putin, care își dublează constant pariul dezastruos, este un prim exemplu. Dar nu este singurul. După trei luni de proteste declanșate de moartea lui Mahsa Amini, care a fost arestată pentru că nu purta hijab, forțele de securitate iraniene au început să împuște demonstranții în față, piept și organele genitale. Acum că mullahii și-au pierdut sprijinul poporului lor, nu le-a mai rămas decât violența.

Cei care admiră lideri puternici pentru că pot face lucrurile cu hotărâre ar trebui să fie atenți la ceea ce își doresc. Xi Jinping și-a continuat dominația asupra Partidului Comunist Chinez, devenind cel mai longeviv și mai puternic conducător al țării de la Mao Zedong încoace. Însă încercările sale de a răci piața imobiliară, de a controla tehnologia de consum și de a bloca COVID-19 au avut un efect grav asupra economiei. Virusul se răspândește din nou activ în China. Și devine clar că guvernul lui Xi Jinping a pierdut luni de zile când ar fi trebuit să vaccineze bătrânii, să-și facă provizii de medicamente și să creeze paturi suplimentare în unitățile de terapie intensivă.

Chiar și controlul social omniprezent al Chinei s-a spart. Serviciile speciale chineze au reușit să suprime protestele luna trecută. Dar acele proteste au fost parțial declanșate de mulțimile de fani fără mască din Qatar, care veniseră să urmărească meciurile de la Cupa Mondială.

Pentru oricine împărtășește valorile liberale clasice, rezistența occidentală este o schimbare importantă și binevenită după o lungă retragere. Dar astea sunt vești bune deocamdată.

Divizare profundă

Testele din 2022 au scos la iveală și o divizare profundă în lume, - scrie The Economist. Pentru a înțelege mai bine această scindare, publicația oferă spre comparare sprijinul aproape universal al SUA după atacurile din 11 septembrie 2001, cu dorința Sudului global de a-și menține neutralitatea în lupta pentru Ucraina. La ultimul vot ONU privind condamnarea Rusiei, 35 de țări s-au abținut. Mulți dintre ei sunt supărați de faptul că Occidentul își prezintă propriile preocupări ca probleme globale, în timp ce războaiele din Yemen și Cornul Africii sau secetele și inundațiile din cauza schimbărilor climatice sunt întotdeauna văzute ca provocări regionale.

Democrația trece încă prin vremuri grele în America Latină

În majoritatea țărilor lumii, valorile liberale sunt atacate. În ciuda înfrângerii lui Jair Bolsonaro în Brazilia, democrația trece încă prin vremuri grele în America Latină. Confruntat cu inflația paralizantă din Turcia, Recep Tayyip Erdogan urmărește potențialii adversari la alegerile din 2023. În Israel, Benjamin Netanyahu încearcă să evite închisoarea pentru corupție, formând o coaliție de dreapta care urăște arabii și persoanele LGBT. Indonezia a adoptat un cod penal iliberal în decembrie, care interzice sexul în afara căsătoriei, restrânge libertatea de exprimare și impune strictețea religioasă. Economia Indiei este în plină expansiune datorită companiilor de tehnologie, dar politica ei rămâne brutală și dezgustătoare.

În întreaga lume, ideea unei guvernări limitate este atacată. Pentru că, după ce au experimentat un șoc energetic după invazia rusă a Ucrainei, guvernele europene dau bani pentru a fixa prețurile. Ei fac, de asemenea, eforturi pentru o schimbare de la combustibilii fosili în favoarea surselor regenerabile, dar fac acest lucru prin politica industrială, mai degrabă decât prin piețe. America a răspuns amenințărilor din partea Chinei ridicând bariere comerciale și introducând subvenții pentru a-și separa economia și a stimula producția internă. Acest lucru îi rănește prea mult pe aliații SUA.

Naționalismul economic este popular

Generozitatea din timpul pandemiei a schimbat așteptările de la stat. „Distrugerea creativă” care redistribuie capitalul și forța de muncă poate fi neplăcută pentru o populație mai în vârstă, mai puțin interesată de creșterea economică, precum și pentru alegătorii mai tineri care consideră că politica de identitate este importantă. Dar capitalismul de stat a produs rezultate proaste în trecut. Cu inflația la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, alimentată parțial de o politică fiscală și monetară deficitară, în special în SUA, este surprinzător că alegătorii vor să răsplătească politicienii și birocrații, dându-le putere asupra unor părți ale economiei pe care nu ar trebui să le gestioneze.

Campionii energiei și tehnologiei susținuți de stat obțin uneori succes. Dar cu cât țările acumulează mai mulți bani, cu atât vor fi căutate modalități de manipulare a politicilor publice pentru câștig personal.

Din perspectiva criteriilor liberale de limitare a guvernării, respect pentru demnitatea personală și credință în progresul uman, 2022 a fost amestecat. Cu toate acestea, The Economist crede că există speranță.

„Occidentul a fost mulțumit după căderea comunismului sovietic. El a plătit pentru asta în Irak, Afganistan și în timpul crizei financiare globale din 2007-2009. În 2022, pe fundalul ascensiunii populismului acasă și al consolidării extraordinare a Chinei, Occidentul s-a confruntat cu provocări și și-a găsit un punct de sprijin”, conchide publicația.

Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
După declanșarea războiului din Ucraina, multe state au impus pachete de sancțiuni împotriva Kremlinului pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, se produce o ruptură dramatică între...
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
#retrospectiva anul 2022, #test, #lume, #democratii, #autocratii, #economie, #razboi Ucraina , #stiri internationale