Întâlnire la nivel înalt la care participă Klaus Iohannis. Ce le va cere șeful statului aliaților NATO

Marti, 27 Iunie 2023, ora 10:11
2390 citiri
Întâlnire la nivel înalt la care participă Klaus Iohannis. Ce le va cere șeful statului aliaților NATO
Președintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis participă marţi, 27 iunie, la Haga, în Regatul Ţărilor de Jos, la o reuniune în format restrâns dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius.

Șeful statului participă la reuniune la invitaţia prim-ministrului Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, alături de preşedinţii Lituaniei şi Poloniei, premierii Albaniei, Belgiei şi Norvegiei şi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Administraţia Prezidenţială arată că scopul reuniunii este coordonarea statelor aliate participante cu privire la modalităţile de abordare şi realizare a obiectivelor prioritare de pe agenda Summitului NATO de la Vilnius din 11 - 12 iulie.

Preşedintele Iohannis va discuta cu liderii prezenţi la întâlnire despre principalele teme de pe agenda summitului, cu accent pe necesitatea progreselor concrete în implementarea integrală a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 şi adoptarea de noi măsuri, precum şi pe sprijinul acordat Ucrainei, respectiv perspectivele accelerării procesului de aderare a acesteia la Alianţa Nord-Atlantică.

”Preşedintele României va reliefa importanţa adaptării, pe mai departe, a Alianţei în conformitate cu prevederile Conceptului Strategic aliat adoptat la Madrid, a continuării măsurilor deja puse în aplicare ca urmare a deciziilor luate la Summitul de la Madrid şi a proceselor subsecvente lansate la nivelul structurilor politice şi militare aliate în cursul acestui an, mai ales în vederea consolidării Apărării Înaintate pe Flancul Estic. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia relevanţa unui nou angajament aliat privind alocările bugetare naţionale pentru Apărare, România trecând deja în acest an la alocarea a 2,5% din PIB în acest scop”, completează sursa citată.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, o atenţie specială va fi acordată angajamentului susţinut al Alianţei pentru Ucraina, atât din perspectiva sprijinului practic pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi a rezilienţei sale, cât şi al întăririi componentelor de fond ale relaţiei politice NATO - Ucraina.

Iohannis va sublinia şi necesitatea unor decizii clare la summit privind progresul concret al Ucrainei pe calea aderării la NATO, inclusiv în conformitate cu Declaraţia Comună semnată împreună cu preşedintele Volodimir Zelenski privind integrarea euroatlantică a acestei ţări, la 1 iunie, în marja Summitului Comunităţii Politice Europene din Republica Moldova.

El va evidenţia şi relevanţa dezvoltării asistenţei aliate pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi rezilienţei Republicii Moldova.

Eveniment Quarterly Report

Putin l-a chemat la Kremlin pe liderul țării care îi furnizează drone în războiul din Ucraina și îi susține pe teroriștii Hamas. Anunțul sfidător al Rusiei
Putin l-a chemat la Kremlin pe liderul țării care îi furnizează drone în războiul din Ucraina și îi susține pe teroriștii Hamas. Anunțul sfidător al Rusiei
Kremlinul a confirmat marţi, 5 decembrie, că preşedintele Vladimir Putin va vizita miercuri Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, iar în ziua următoare îl va primi pe preşedintele...
Iohannis a promulgat legea pentru instituirea datei de 11 Iulie ca "Ziua Prieteniei dintre România şi SUA"
Iohannis a promulgat legea pentru instituirea datei de 11 Iulie ca "Ziua Prieteniei dintre România şi SUA"
Klaus Iohannis, președintele României a promulgat marți, 5 decembrie, Legea pentru instituirea zilei de 11 Iulie ca "Ziua Prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii", zi în care...
#reuniune NATO, #Haga, #Klaus Iohannis presedinte, #razboi ucraina rusia, #Republica Moldova , #stiri Klaus Iohannis