Miklos Banffy, urmașul unui grof maghiar considerat instigator la crime în Ardeal, cere revizuirea sentinței după 70 de ani

Luni, 04 Iulie 2022, ora 03:19
12151 citiri
Miklos Banffy, urmașul unui grof maghiar considerat instigator la crime în Ardeal, cere revizuirea sentinței după 70 de ani
Daniel Banffy (1893-1955) a fost ministrul Agriculturii în cabinetul fascist al lui Miklos Horthy FOTO Wikipedia.org

Un descendent al familiei Banffy – grofi din Trasilvania cu rol controvestat Ardeal în anii celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul ocupației maghiare – cere revizuirea unei decizii a Tribunalului Capitalei Repubicii Populare România din 1952, prin care Daniel Banffy, tatăl său, ar fi fost condamnat pe nedrept pentru instigare la crime împotriva umanității.

Procesul lui Miklos Landomer Banffy – fiul lui Daniel Banffy, fost ministru ungar al Agriculturii – a ajuns pe rolul Curții de Apel București și va fi soluționat îm data de 7 iulie.

Pe data de 24 martie 2022, Tribunalul București a respins ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de urmașul lui Daniel Banffy împotriva Deciziei penale nr. 2213 din 03/12/1952 pronunțată de Tribunalul Capitalei R.P.R. Colegiul I Penal.

„Petentul a arătat că numitul (n.r. – Banffy Daniel) a fost acuzat de faptul că, împreună cu inginerul Pater și soția sa (…), la începutul lunii septembrie 1940 i-au primit pe soldații maghiari sosiți odată cu schimbarea imperiului în centrul așezării iar (soții Pater – n.r.) ar fi spus soldaților și localnicilor adunați că românii i-au umilit pe unguri, că au exploatat această provincie timp de douăzeci de ani de stăpânire românească, dar acum a venit vremea răzbunării – adică au provocat populația maghiară împotriva românilor. De asemenea, susține petentul că în rechizitoriul se arată că inculpata Pater (…) a plâns și i-a sărutat pe ofițerii maghiari, că Pater (…) era acuzat că a ținut un discurs asemănător mulțimii adunate în curtea uzinei Bangra când a intrat armata maghiară spunând: „am suferit destul timp de 22 de ani și a venit vremea răzbunării”. Ungurii revoltați din cauza acestor discursuri și-au unit forțele, iar împreună cu soldații maghiari au început să aresteze și să abuzeze români în acea zi”, se arată în motivarea instanței.

Daniel Banffy ar fi fost confundat de comuniști cu alt maghiar

Fiul lui Daniel Banffy a susținut că „prin Deciziunea nr. 265 din 10/1946 pronunțată de Curtea de Apel Cluj, Secțiunea I-a, în dosar nr. P.I. 386/1946 s-a dispus achitarea inculpaților: baron (Daniel Banffy – n.r.), fost domiciliat în (Dej – n.r.), plecat în Ungaria (...)”.

Curtea de Apel Cluj, Secțiunea I-a a stabilit că „după cum se constată apoi din starea de fapt stabilită, acuzatul (Daniel Banffy – n.r.), cu ocaziunea primirii armatelor hortiste în (județul Cluj – n.r.), în ziua de 11 septembrie 1940, nu a ținut nici o vorbire.”

Fiul lui Daniel Banffy susține că soluția a devenit definitivă și irevocabilă și s-a păstrat timp de peste 6 ani, respectiv până în data de 03 decembrie 1952 dată la care a fost pronunțată Decizia nr. 2213 din 03/12/1952 de către Tribunalul Capitalei RPR Colegiul I penal, în condițiile Decretului 132/1949.

„În luna septembrie 1940, cu ocazia intrării trupelor maghiare în comuna Lunca Bradului, în urma cedării Ardealului de Nord, inculpatul Banfi Daniel a rostit discursuri incendiare la adresa românilor, ațâțând populația maghiară împotriva celei românești (…) Pentru săvârșirea de instigare la crime contra umanității (…) condamnă pe acuzatul Banfi Daniel, fost domiciliat în Dej, și astăzi dispărut, la opt ani muncă silnică și zece ani degradare civică…Dispune confiscarea averii și obligă să plătească 100 lei cheltuieli de judecată”, se arată în decizia Tribunalului Capitalei RPR.

Versiunea lui Miklos Landomer Banffy

În susținerea cererii de revizuire, petentul a arătat că din probatoriul administrat în toate etapele procesuale reiese faptul că inculpatul a fost în mod vădit confundat, de altfel acesta era motivul pentru care inițial Curtea de Apel Cluj a dispus achitarea inculpatului, fiind reținut faptul că nu poate fi luat în seamă depoziția martorului care îl indicate exclusiv pe acesta ca autor al cuvântării adresate mulțumii, fiindcă unii martori l-ar fi indicat și pe baronul Palfy, iar alții doar pe acesta din urmă.

„Petentul a arătat că (Daniel Banffy – n.r.) a fost Ministrul Agriculturii între anii 1940 – 1944 în Ungaria și încă din 1940 a avut domiciliul la Budapesta; procesul penal aflat pe rolul Tribunalului Capitalei RPR s-a redeschis ilegal pentru că inculpatul a fost deja achitat de aceleași acuzații în 1946 și nici o dovadă nouă nu a ieșit la iveală și nu a fost administrată în etapa a doua procesuală; nu s-a făcut niciodată un efort real pentru a-l audia pe (…), ceea ce arată că instanțele nu și-au propus să descopere cu adevărat ceea ce s-a întâmplat; în cererea îndreptare procurorul general a susținut că depozițiile martorilor apărării nu ar fi trebuit să fie luate în considerare înainte, în primul ciclu procesual; martorii acuzării au mărturisit că știu doar din auzite că (Daniel Banffy – n.r.) i-ar fi primit pe soldații maghiari și cu ce vorbe, pentru că ei însăși știau puțin sau chiar deloc limba maghiară; martorii apărării au fost audiați de instanță numai cu condiția ca mărturia lor să nu poată modifica faptele, și că pot fi avute în vedere numai la aprecierea circumstanțelor atenuante”, se arată în documentul citat.

CNSAS: Din ce motive a fost condamnat Daniel Banffy de comuniști

Într-un document CNSAS se arăta că averea lui Banffy Daniel nu a fost preluată în mod abuziv de regimul comunist, ci a fost confiscată în baza unei sentinţe prin care era condamnat pentru instigare la crime împotriva umanităţii în perioada 1940-1944. Documentul a fost depus într-unul dintre procesele de retrocedare deschise de urmașii lui Daniel Banffy după Revoluției.

Potrivit documentului CNSAS, conduita lui Banffy Daniel în perioada de ocupaţie horthystă din Ardeal a fost „vădit contrară intereselor României şi populaţiei româneşti din Ardeal” şi că „faţă de această conduită, averea autorului Banffy Daniel a fost preluată de statul român”.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#revizuire, #crime impotriva umanitatii, #curtea de apel bucuresti, #Al Doilea Razboi Mondial, #Transilvania de Nord restituire , #justitie