Procurorii DNA cer revizuirea în cazul unui fost director RATB. Cum a scăpat Viorel Popescu de dosarul „afacerii” cu autobuze vândute la fier vechi

Sambata, 04 Februarie 2023, ora 03:43
2787 citiri
Procurorii DNA cer revizuirea în cazul unui fost director RATB. Cum a scăpat Viorel Popescu de dosarul „afacerii” cu autobuze vândute la fier vechi
Revizuirea achitării lui Viorel Popescu de la RATB se va judeca pe data de 31 martie 2023 FOTO Ionuț Mureșan

Viorel Popescu, un fost director al RATB condamnat în 2016 pentru abuz în serviciu, se bate cu procurorii DNA într-un proces de revizuire, în care procurorii vor să-i anuleze o achitare dintr-un dosar de trafic de influență. Directorul a fost achitat pentru acuzațiile că ar fi sprijinit două firme în legătură cu un contract privind cumpărarea a 232 de autovehicule casate ale RATB cu un preț de 30 de euro/tonă.

Motivul revizuirii invocat de procurorii DNA este acela că beneficiarii traficului de influență, doi reprezentanți ai unor firme, au fost condamnați după ce au recunoscut faptele, scăzându-li-se o treime din pedeapsă, pe când directorul general al RATB, Viorel Popescu, precum și consilierul său, Romică Marian Nițu au fost achitați.

Procurorii spun că în acest caz există două sau mai multe hotărâri judecătorești care nu se pot concilia, acesta fiind motivul pentru care cer revizuirea.

Este vorba despre hotărârile de condamnare cu suspendare ale reprezentanților celor două firme (ale căror cauze au fost disjunse după ce aceștia au acceptat procedura simplificată), în raport cu soluțiile date de instanță pentru Viorel Popescu și Romică Marian Nițu, care n-au recunoscut nimic și au fost achitați.

„Ministerul Public invocă neconcilierea mai multor hotărâri judecătorești, însă în mod evident prin cererea de revizuire se solicita condamnarea inculpaților (Popescu Viorel – n.r.) și (Nițu Marian Romică – n.r.), achitați prin hotărâre definitivă, pe motiv că alți inculpați cercetați în aceeași cauză pentru fapte aflate în legătură unele cu celelalte au fost condamnați definitiv, fie ca urmare a admiterii acordului de vinovăție încheiat de inculpat cu Ministerul Public (a se vedea situația lui Kiyak Mehmet Gani), fie ca urmare a unor hotărâri judecătorești definitive pronunțate în altă cauză, unde inculpații au recurs la procedura simplificată a recunoașterii de vinovăție (a se vedea situația inculpatului Brebeanu Marian)”, se arată în actele dosarului.

DNA mai are în vedere că Viorel Popescu fusese condamnat definitiv, într-un alt dosar, la 4 ani și 4 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, însă o decizie de neconstituționalitate pronunțată de CCR și redefinirea acestei infracțiuni în 2016 l-au scăpat de pedeapsă. În acest dosar Viorel Popescu fusese acuzat că a atribuit în mod ilegal un contract de asistență juridică unei firme, prejudiciind RATB în acest mod cu 800.000 de euro.

232 de autobuze ale RATB, vândute ca fier vechi

În dosarul în care DNA cere revizuirea, acuzațiile sunt legate de banii pe care i-ar fi primit Viorel Popescu de la reprezentanții unor firme în vederea derulării în bune condiții a unui contract, precum și atribuirea ulterioară a altora, cu același obiect.

Mai exact, era vorba despre vânzarea de către RATB a unui număr de 232 de mijloace de transport casate, din parcul propriu, în vederea dezmembrării şi valorificării ulterioare a deşeurilor rezultate.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna decembrie 2011, înaintea sărbătorilor de iarnă, Viorel Popescu, în calitate de director general al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), ar fi primit 2.500 de euro, la sediul RATB, prin intermediul lui Marian Niţu, de la Marian Brebeanu şi de la un alt om de afaceri.

„În schimbul acestei sume de bani, primită prin intermediul consilierului său, inculpatul Popescu Viorel urma să intervină pe lângă funcţionarii competenţi din cadrul RATB, în scopul derulării în condiţii avantajoase, pentru firmele celor doi oameni de afaceri, a unui contract al cărui obiect îl constituia vânzarea de către această instituţie a unui număr de 232 de mijloace de transport casate (din parcul propriu în vederea dezmembrării şi valorificării ulterioare a deşeurilor rezultate), precum şi în vederea atribuirii ulterioare a unor alte contracte similare către societăţile celor două persoane”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Marian Niţu, fost consilier al lui Viorel Popescu, era acuzat că la audierea sa, în 29 ianuarie 2015, a făcut afirmaţii mincinoase, în sensul că a negat că l-ar fi ajutat pe fostul director al RATB să primească cei 2.500 de euro.

Pe parcursul procesului, judecătorii au schimbat încadrarea juridică a faptelor lui Viorel Popescu din trafic de influență (pentru care primise în primul ciclu procesual o pedeapsă cu suspendare) în luare de mită, pentru care, într-un final, a obținut achitarea.

Curtea de Apel București judecă, în prezent, apelul procurorilor la respingerea cererii de revizuire pronunțată de Tribunalul București pe data de 12.05.2021.

De ce a respins Tribunalul București cererea de revizuire a procurorilor DNA

Iată ce notează judecătorul în motivarea deciziei:

  • „Martorul (n.r. – denunțător) a declarat că inculpatul (Popescu Viorel – n.r.) nu a cerut nicio sumă de bani, și nu și-a data seama dacă (Popescu Viorel – n.r.) intuia pentru ce erau banii.
  • Prin urmare, nici măcar martorul denunțător nu a putut afirma cu certitudine dacă suma respectivă a ajuns la (Popescu Viorel – n.r.), acesta din urmă neputându-se reține că a avut reprezentarea faptului că a primit o sumă de bani cu titlul de mită, iar toate celelalte probe nu confirmă ipoteza luării de mită de către inculpatul (Popescu Viorel – n.r.).
  • În ceea ce privește declarațiile date în faza de urmărire penală și în primul ciclu procesual în care a fost judecat fondul cauzei (…), instanța apreciază că nu poate trece peste autoritatea de lucru judecat, întrucât acele mijloace de probă au fost avute în vedere de Curtea de Apel București atunci când a pronunțat decizia penală 693/A din 05.05.2017, astfel că instanța de rejudecare nu va avea în vedere pentru o eventuală admitere a cererii de revizuire decât probele administrate în rejudecarea pe fond a cauzei, orice altă interpretare putând crea un precedent periculos în care o hotărâre definitivă este desființată în baza acelorași probe ce au fost analizate deja de instanța de control judiciar, fiind pronunțată o soluție definitivă.
  • Așa fiind, instanța reține că probele administrate în rejudecarea pe fond a cauzei nu sunt de natură a conduce la concluzia că sunt întrunite condițiile răspunderii penale pentru fapta de luare de mită săvârșită de inculpatul (Popescu Viorel – n.r.), context în care se va menține soluția de achitare a acestuia, fiind respinsă cererea de revizuire, întrucât subzistă îndoiala cu privire la vinovăția sa, iar aceasta operează în favoarea inculpatului.
  • Referitor la faptele de dare de mită, instanța va menține soluțiile cu privire la inculpații (Brebeanu – n.r.) și (Mehmet – n.r.), din probe rezultând că cei doi au intenționat să dea o sumă de bani cu titlul de mită, doar că nu s-a făcut dovada că suma respectivă de bani a ajuns la (Popescu Viorel – n.r.) sau că acesta din urmă a primit suma în cauză cu titlul de mită”, se arată în motivarea Tribunalului București.

Procesul de revizuire deschis de procurori împotriva fostului director al RATB a ajuns pe rolul Curții de Apel București și are următorul termen pe data de 31.03.2023.

Citește și:
Afaceriștii inculpați în dosarul lui Secureanu recunosc „zeciuiala” cerută de fostul manager de la Spitalul Malaxa: „Vrei să lucrezi, bine, ăsta e prețul!”
Afaceriștii inculpați în dosarul lui Secureanu recunosc „zeciuiala” cerută de fostul manager de la Spitalul Malaxa: „Vrei să lucrezi, bine, ăsta e prețul!”
Afaceriștii Mihai Mesner și Claudiu Ioniță au vorbit în fața judecătorului, în calitate de inculpați, cu privire la contractele pe care le-au derulat cu Spitalul „Malaxa”, pe vremea...
Ancheta drogurilor vândute în licee de top din București: Fiul unui secretar de stat și cel al unui angajat DNA, duși la audieri
Ancheta drogurilor vândute în licee de top din București: Fiul unui secretar de stat și cel al unui angajat DNA, duși la audieri
Autoritățile au efectuat 23 de percheziții luni, 20 martie, descoperind diferite cantități de cannabis, cocaină și ketamină, precum și comprimate de medicamente. O grupare infracțională...
#revizuire, #dosar coruptie, #RATB, #DNA, #Viorel Popescu director RATB, #curtea de apel bucuresti , #justitie
Comentarii