Revolta chinezilor, fără precedent după 1989. Oamenii ies în stradă în toată țara și strigă ”Jos comunismul!” VIDEO

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 20:36
7022 citiri
Revolta chinezilor, fără precedent după 1989. Oamenii ies în stradă în toată țara și strigă ”Jos comunismul!” VIDEO
Protestele din China au o amploare istorică FOTO Hepta

Protestele din China, declanșate de politica ”zero Covid” a guvernului, iau amploare.

De mai multe zile, manifestanții furioși ies pe străzi pentru a denunța decizia privind carantina strictă, în urma creșterii cazurilor Covid. Autoritățile chineze au impus politica ”zero Covid” în urmă cu aproape trei ani.

Protestatarii se opun măsurilor restrictive, cer demisia președintelui Xi Jinping și critică deciziile Partidului Comunist.

Manifestațiile, care sunt organizate în tot mai multe orașe, sunt susținute și din afara țării.

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat luni, 28 noiembrie, că înţelege nerăbdarea protestatarilor faţă de restricţiile drastice anti-Covid.

”Înţeleg că oamenii îşi exprimă nerăbdarea şi nemulţumirile pe străzi. Ca democrat, pot spune că libertatea de expresie este un bun public important.

Cu toţii ne amintim propria noastră luptă împotriva Covid-ului şi povara pe care a reprezentat-o”, a declarat şeful statului într-un interviu pentru Deutsche Welle.

”Ne putem imagina cât de grea este povara pentru oamenii din China, unde măsurile sunt mult mai stricte, sunt în vigoare de mult mai mult timp şi sunt înăsprite în continuare”, a adăugat el.

Preşedintele german şi-a exprimat speranţa că ”autorităţile din China vor respecta dreptul la libertatea de expresie şi de manifestare”.

Reacția autorităților

Autorităţile chineze au făcut totul luni pentru a stăvili mişcarea de protest de o amploare istorică împotriva restricţiilor sanitare şi pentru mai multe libertăţi. Prin dimensiunile sale teritoriale, această mobilizare pare a fi cea mai importantă după manifestaţiile pro-democraţie din 1989, reprimate în mod brutal.

Poliţia oprea şi percheziţiona persoane în locurile publice unde în weekend au avut loc proteste, la Shanghai şi Beijing, relatează Reuters. Oamenii legii le-au cerut cetățenilor telefoanele pentru a verifica dacă au reţele virtuale private (VPN) şi aplicaţia Telegram, care a fost folosită de protestatari în weekend, au declarat locuitorii şi utilizatorii de reţele sociale.

De asemenea, unele străzi din centrul Shanghaiului au fost blocate cu bariere metalice albastre pentru a împiedica adunările.

Mai mult, unii protestatari care au manifestat duminică împotriva restricţiilor sanitare şi pentru mai multe libertăţi au fost contactaţi telefonic de poliţie, care i-a interogat în legătură cu prezenţa lor la miting.

Întrebat despre furia generalizată faţă de politica ”zero-COVID”, purtătorul de cuvânt al

Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat reporterilor: ”Ceea ce aţi menţionat nu reflectă ceea ce s-a întâmplat de fapt. Credem că, cu ajutorul conducerii Partidului Comunist Chinez şi cu cooperarea şi sprijinul poporului chinez, lupta noastră împotriva COVID-19 va avea succes”.

Politica ”zero-COVID” a menţinut numărul oficial de decese în China la câteva mii, faţă de peste un milion în Statele Unite, dar a avut drept consecinţă limitarea deplasării multor milioane de persoane, ceea ce a provocat perturbări şi pagube majore celei de-a doua economii a lumii.

Renunţarea la această politică ar însemna ca Xi să facă o concesie propriilor sale directive politice. Pe de altă parte, ar duce la îmbolnăviri şi decese pe scară largă într-o ţară cu sute de milioane de persoane în vârstă şi cu niveluri scăzute de imunitate la COVID, ceea ce ar risca să copleşească sistemul medical, spun experţii.

Citește și:
Dîncu acuză ministrul Educației de abuz de putere, după ce a lăsat un secretar de stat de la PSD fără atribuții. „Un act de autoritarist şi totalitar”
Dîncu acuză ministrul Educației de abuz de putere, după ce a lăsat un secretar de stat de la PSD fără atribuții. „Un act de autoritarist şi totalitar”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, fostul ministru Vasile Dîncu, a transmis joi, 2 februarie, că acţiunea de retragere a atribuţiilor secretarului de stat Florin Lixandru pentru delict...
Cum se delimitează UDMR de cearta dintre PSD și PNL pe ministere. Partidul nu vrea să cedeze niciun portofoliu
Cum se delimitează UDMR de cearta dintre PSD și PNL pe ministere. Partidul nu vrea să cedeze niciun portofoliu
Csoma Botond, liderul deputaţilor UDMR a declarat joi, 2 februarie, la RFI că formaţiunea sa nu este parte în rocada din luna mai, între PNL şi PSD şi nu există nu există niciun motiv...