Violențe extreme în Iran după ce ”poliția morală” a ucis o tânără care a refuzat să-și acopere capul cu vălul islamic VIDEO

Marti, 20 Septembrie 2022, ora 11:30
6342 citiri
Violențe extreme în Iran după ce ”poliția morală” a ucis o tânără care a refuzat să-și acopere capul cu vălul islamic VIDEO
În Iran hijab-ul este obligatoriu pentru femei FOTO Twitter

Iranienii au ieșit luni pe străzile capitalei pentru a protesta față de moartea unei tinere care fusese reținută pentru că a încălcat codul vestimentar conservator al țării.

Agenția de știri Fars a declarat că studenții din mai multe universități din Teheran s-au adunat în semn de protest, cerând o anchetă în cazul morții lui Mahsa Amini și desființarea poliției moralității, care a reținut-o în momentul în care a murit.

Martorii au declarat că manifestanții s-au revărsat pe bulevardul Keshavarz, o arteră centrală, scandând "Moarte dictatorului". De asemenea, au scandat împotriva poliției și au deteriorat un avariat al poliției. Martorii au vorbit sub rezerva anonimatului, din motive de securitate.

Reporterii Associated Press au văzut luni, 19 septembrie, coșuri de gunoi incendiate și pietre împrăștiate în unele intersecții din centrul orașului, în timp ce în aer plutea mirosul de gaze lacrimogene. Poliția a închis drumurile care duc spre piața centrală Vali-e Asr. Forțe de securitate în civil și grupuri de polițiști puteau fi văzute în toată zona, iar serviciul de internet mobil a fost întrerupt în centrul Teheranului.

Zeci de protestatari pe motociclete au apărut pentru scurt timp la câteva intersecții, unde au răsturnat coșuri de gunoi și au scandat împotriva autorităților înainte de a pleca în viteză.

Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare au arătat o a treia zi de demonstrații în orașele kurde din vestul Iranului, precum și în orașul Rasht din nordul țării și într-o universitate din orașul central Isfahan.

Poliția morală a reținut-o marțea trecută pe Amini, în vârstă de 22 de ani, pentru că nu și-a acoperit părul cu vălul islamic, cunoscut sub numele de hijab, care este obligatoriu pentru femeile iraniene.

Poliția spune că aceasta a murit în urma unui atac de cord și neagă că ar fi fost maltratată. Ei au publicat săptămâna trecută o înregistrare video cu circuit închis care ar fi arătat momentul în care aceasta s-a prăbușit. Familia ei spune că nu avea antecedente cardiace.

Amini, care era kurdă, a fost înmormântată sâmbătă în orașul său natal Saqez din vestul Iranului. Proteste au izbucnit acolo după înmormântarea ei, iar poliția a tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții sâmbătă și duminică. Mai mulți protestatari au fost arestați, relatează abcnews.

Președintele iranian Ebrahim Raisi, care a plecat luni la New York pentru a se adresa Adunării Generale a ONU, a ordonat o anchetă și a promis că va urmări cazul într-o convorbire telefonică cu familia Amini. Sistemul judiciar a lansat o anchetă, iar o comisie parlamentară analizează, de asemenea, incidentul.

În Iran, hijab-ul este obligatoriu pentru femei, de la Revoluția islamică din 1979, iar poliția morală este însărcinată cu aplicarea acestei restricții. Forța a fost criticată în ultimii ani, în special în ceea ce privește tratamentul aplicat femeilor tinere.

Zeci de femei și-au scos vălul de pe cap în semn de protest în 2017. De asemenea, iranienii au ieșit în stradă în ultimii ani ca răspuns la o criză economică exacerbată de sancțiunile occidentale legate de programul nuclear iranian.

Cristian Gațu divorțează după 53 de ani de căsnicie. Are o iubită mai tânără cu 25 de ani, văduva unui fost handbalist
Cristian Gațu divorțează după 53 de ani de căsnicie. Are o iubită mai tânără cu 25 de ani, văduva unui fost handbalist
Fostul mare handbalist Cristian Gațu, în vârstă de 78 de ani, a cerut divorțul de soția sa, Tamara, alături de care a trăit 53 de ani. Conform adevarul.ro, Gațu a pornit procesul de...
Cauza morții criticului literar Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură români
Cauza morții criticului literar Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură români
Academicianul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 84 de ani. Scriitorul se afla internat la Spitalul Elias după...
#revolte Iran, #val islamic, #moarte, #tanara , #Iran
Comentarii