”Am reintrat într-o spirală a morţii”. Crime și revolte într-o provincie franceză din Pacific FOTO/VIDEO

Miercuri, 15 Mai 2024, ora 09:49
2280 citiri
”Am reintrat într-o spirală a morţii”. Crime și revolte într-o provincie franceză din Pacific FOTO/VIDEO
Revolte în Noua Caledonie Foto: Captură video/X/ Oliver T. Mhuriro

Revolte grave în Noua Caledonie. O persoană a fost ucisă prin împuşcare în noaptea de marţi spre miercuri, 15 mai, la Nouméa, în timpul unor revolte, anunţă Înaltul Comisar al Republicii Louis Le Franc, relatează AFP.

Reprezentanții provinciei i-au cerut lui Macron să declare stare de urgență.

„Trei răniţi au fost internaţi la urgenţe, iar unul a murit, în urma unor tiruri. Nu este vorba despre tiruri ale poliţiei sau jandarmeriei, ci de cineva care a vrut cu siguranţă să se apere”, a declarat în faţa presei reprezentantul presei franceze.

Louis Le Franc nu a oferit alte detalii.

Preşedinta provinciei Sud, Sonia Backès, i-a cerut preşedintelui francez Emmanuel Macron într-o scrisoare să declare starea de urgenţă în acest teritoriu.

„Case şi magazine sunt arse şi jefuite, grupuri organizate terorizează populaţia şi pun în pericol viaţa locuitorilor şi forţelor de ordine, strigă insulte şi ameninţări rasiale”, scrie ea.

„Vă cer în mod solemn, prin aplicarea legii numărul 55-385 de la 3 aprilie 1955, să declaraţi starea de urgenţă şi să puneţi în acţiune toate mijloacele în vederea readucerii păcii şi securităţii în Noua Caledonie, prin angajarea armatei alături de forţe de poliţie şi jandarmerie”, cere ea.

Înaltul Reprezentant al Republicii în Noua Caledonie Louis Le Franc a susţinut o conferinţă de presă în care a evocat o „situaţie insurecţională”.

„Este un moment nu grav, ci foarte grav. Dacă apelul la calm nu este auzit, vor exista mulţi morţi în zona Nouméa azi. Am reintrat într-o spirală periculoasă, o spirală a morţii”, a subliniat el.

„Dacă acest apel la calm nu este auzit în momentul în care o cer, presimt venind ore sumbre în Noua caledonie. Nu vrem ca actuala criză să ia o formă teribilă, a unui război civil în care suntem direct angajaţi. Soluţia este liniştirea, nu există altă soluţie”, a subliniat el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat miercuri că Parlamentul urmează să reunească în Congres „până la sfârşitul lui iunie” în vederea adoptării definitive a unei revizuiri a Constituţiei contestate cu privire la Noua Caledonie, dacă separatiştii şi loialiştii nu ajung la un acord asupra unui text mai global.

„Va fi vorba despre găsirea în mod colectiv şi responsabil a unui acord care să depăşească dezgheţarea (corpului electoral) şi să ţină cont de drimul parcurs şi aspiraţiile fiecăruia”, le scrie el reprezentanţilor din Noua Caledonie.

„În lipsa” unui acord, „Congresul se va reuni până la sfârşitul lui iunie”, precizează el.

El a condamnat „caracterul nedemn şi inacceptabil” al violenţelor din Noua Caledonie cu privire la reformarea corpului electoral şi îndeamnă toate părţile la „calm”.

„Alegeriile strămoşilor şi istoria Noii Caledonii impun azi fiecăruia să condamne toate aceste violenţe fără ambiguitate şi să îndemne la calm, iar discuţiile despre viitor trebuie să fie reluate”, le scrie reprezentanţilor statului francez în acest teritoriu de peste mări.

Peste 130 de persoane au fost arestate în Noua Caledonie în revolte care zguduie arhipelagul de luni, a anunţat într-un comunicat Înaltul Comisariat al Republici în Noua Caledonie.

„Peste 130 de arestări au avut loc, iar zeci de participanţi la revoltă au fost plasaţi în arest preventiv şi vor fi prezentaţi în faţa justiţiei”, precizează el.

Quarterly Report - Editia 4

Haos în Noua Caledonie, unde violențele continuă. Când ar putea fi reluate cursele aeriene
Haos în Noua Caledonie, unde violențele continuă. Când ar putea fi reluate cursele aeriene
Aeroportul Internațional din Noua Caledonie va rămâne închis cel puțin până la începutul lunii iunie ac, potrivit autorităților franceze. La aproape două săptămâni după ce au...
Românii care au solicitat sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, zdruncinată de proteste violente
Românii care au solicitat sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, zdruncinată de proteste violente
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, sâmbătă, 25 mai, că toţi cei şase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, cu diferite curse...
#revolte, #noua caledonie, #Franta, #modificare Constitutie, #mort, #stare de urgenta, #Macron presedinte Franta , #stiri externe