Securiști și centraliste, transformați în „revoluționari cu merite deosebite”. Statul ar putea pierde peste 4,3 milioane de euro

Sambata, 07 Mai 2022, ora 21:50
8157 citiri
Securiști și centraliste, transformați în „revoluționari cu merite deosebite”. Statul ar putea pierde peste 4,3 milioane de euro
Pe cei 124 de membri ai Asociației Telecom 89 i-a prins Revoluția la birou, deoarece erau angajați ai statului comunist. FOTO: Facebook

Un număr de 124 de așa-ziși „revoluționari” de la Palatul Telefoanelor din București și de la Centrala Drumul Taberei ar putea beneficia de indemnizații retroactive de „luptători cu rol determinant” la Revoluția din Decembrie 1989 deși, în fapt, aceștia erau fie centraliste, fie securiști. Miza procesului sunt indemnizații în cuantum de peste 4 milioane de euro.

Curtea de Apel București – Secția a VIII-a contencios administrativ şi fiscal are pe rol o cauză în care Asociatia Telecom Decembrie 89 (cea care îi reprezintă pe cei 124) are calitatea de intimat, iar ca revizuent este Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptărilor împotriva regimului comunist instaurat în perioada 1945-1989.

Dacă Asociația Telecom Decembrie 1989 va avea câștig de cauză, atunci statul ca trebui ssă dea indemnizații de milioane de euro pentru cei 124 de membri, deoarece aceștia ar fi „luptători cu rol determinant” la Revoluție deși, la vremea respectivă, erau angajați ai statului comunist.

Angajați ai statului comunist, transformați în revoluționari

Surse apropiate procesului au declarat pentru Ziare.com că aceste persoane sub nicio formă nu pot fi considerați revoluționari, cu atât mai puțin ca având rol determinant, numai că un judecător le-a dat dreptate.

„Au certificate de revoluționar în baza Legii 341/2004 și au depus cereri în 2015 pentru a li se recunoaște calitatea de luptător cu rol determinant. Comisia din cadrul secretariatului le-a analizat cererile, le-a respins. Apoi au făcut contestații la Comisia parlamentară - potrivit art 21 din HG 99/2015 – și li s-au respins și acolo. Singura cale de urmat era în instanță. E vorba de 124 de persoane. În instanță unii a câștigat, 33 aveau hotărâri definitive de respingere. Pentru era vorba de un act administrativ de respingere, acțiunile erau formulate individual. În paralel, o asociație – Asociația Telecom Decembrie 1989 – a formulat și ea o acțiune în instanță, la Tribunalul București, prin care solicită să li se dea acestor persoane certificatele pe noua calitate (cea de luptător cu rol determinant) pentru 45 de persoane. Li se respinge acțiunea și fac recurs. Aici intervine nelegalitatea, pentru că asociația nu avea calitate procesuală. Există articolul 3 indice 2 din aceeași lege (n.r. – legea 341/2004) care spune: eliberarea certificatelor se face la cerere. E normal, că e un drept individual. Li se admite recursul și acum ne obligă instanța să dăm certificate la 124 de persoane, de unde inițial erau 45. Acum, ei au făcut și cereri pentru penalități, deoarece acest certificat vine cu o indemnizație, de 2.020 de lei, care are caracter viager. Problema e că se dă și retroactiv, adică de la 1 ianuarie 2015. E vorba de milioane de euro!”, potrivit sursei citate.

Statul ar putea fi obligat să plătească indemnizații de peste 4,3 milioane de euro

87 de luni au trecut din data de 15 ianuarie 2015 până în prezent, înmulțit cu 2.020 de lei pe fiecare lună cât e indemnizația de revoluționar, rezultă că statul ar trebui să plătească 175.000 de lei pentru fiecare „luptător cu merite deosebite”. Cum sunt 124 de persoane de la Asociația Telecom 1989, statul ar urma să dea 21.791.760 de lei, adică 4,3 milioane de euro.

„Eu nu au avut niciun rol determinant la Revoluție. Ei erau angajați la Palatul Telefoanelor sau la Centrala Drumul Taberei 37. Problema e că legiuitorul, când a elaborat ordonanța asta 95/2014 în fundamentare a pus niște criterii pentru obiectivele acestea: să intre revoluționarii, să ocupe și să pătrundă cu prețul vieții. În aceste două clădiri – Palatul și Centrala – n-a intrat nimeni, că erau păzite tot timpul de Armate. Oamenii aceștia erau centraliste, mecanici…problema e alta, că acei 33 care au fost respinși au pierdut pentru că există o prevedere în lege care spune că nu pot beneficia de noua calitate cei care își exercitau atribuțiile de serviciu. Ei erau angajați ai statului (n.r. – socialist, la vremea respectivă) iar cei de la Centrala Drumul Taberei era unitate de transmisiuni speciale. Practic, erau securiști. Iar o parte din cei de la Palatul Telefoanelor erau cei care aveau grijă de legăturile pentru Comitetul Central (n.r. – clădirea MAI în prezent)”, a mai declarat sursele judiciare.

Un judecător a făcut „din pix” 124 de luptători cu rol determinant la Revoluției

Cu toate astea, pe 23 iulie 2020, Curtea de Apel București – Secția a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a obligat Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptărilor împotriva regimului comunist instaurat în perioada 1945-1989 să emită certificate de revoluționar pentru toți membrii Asociației Telecom Decembrie 89.

„Admite recursul. Casează sentinţa recurată şi în rejudecare: Admite acţiunea. Obligă pârâţii la eliberarea certificatelor prin care li se recunoaşte calitatea de luptător cu rol determinant pentru membrii Asociaţiei Telecom Decembrie 89, înscrişi în tabelul anexat cererii de chemare în judecată. Obligă pârâţii la 100 lei către reclamanţi, cheltuieli de judecată - taxă de timbru în recurs. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 23.07.2020”, se arată în decizia instanței.

Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptărilor împotriva regimului comunist a atacat cu recurs această soluție.

Potrivit OUG nr. 95 din 29 decembrie 2014, titlul de „Luptător cu Rol Determinant” este atribuit „celor care în perioada 14-22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului”.

În urma publicării articolului, Asociația Telecom Decembrie 1989 a transmis un drept la replică pe care îl publicăm integral:

Asociatia Telecom 1989 by MuresanIonut on Scribd

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#revolutionari falsi, #indemnizatii revolutionari, #curtea de apel bucuresti, #securisti, #luptatori revolutie beneficii , #justitie