Alexandru Rafila, criticat după ce i-a trimis pe rezidenții cu medii mici să se facă medici de familie: ”Nu e o specialitate de mâna a doua”

Joi, 01 Iunie 2023, ora 11:52
2467 citiri
Alexandru Rafila, criticat după ce i-a trimis pe rezidenții cu medii mici să se facă medici de familie: ”Nu e o specialitate de mâna a doua”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila FOTO Facebook

Colegiul Medicilor de Familie critică atitudinea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care i-a trimis pe rezidenții care au luat note mici să se facă medici de familie.

Până de curând, Rafila susținea că rezidenții care au obținut punctaje de 5 sau mai mici trebuie să se mai pregătească înainte de a intra în sistem. Recent, ministrul a declarat că este nevoie de medici de familie în mai multe localități.

Schimbarea de atitudine a venit după ce peste 200 de rezidenți care au obținut punctaj mic la examen au fost admiși, însă ulterior au rămas fără loc.

Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a declarat la Digi24 că, prin declarația lui Rafila, se induce populației ideea greșită că medicina de familie este o specialitate de mâna a doua.

”A fost un concurs, sunt admiși cei care depășesc un anumit prag. Nu e bine să creăm astfel de situații.

De ce medicină de familie? De ce cei care nu au depășit ultima medie sunt trimiși pe această specialitate? Inducem în rândul populației ideea că aceasta e o specialitate de mâna a doua, ceea ce nu e adevărat. A fi medic de familie e o alegere. Nu trebuie să ajungă medici de familie cei care nu au altă opțiune. La ultima sesiune de rezidențiat, cei care au obținut medii mari au ales prima oară medicina de familie. Apoi chirurgia”, a declarat Coriu.

Anunțul Ministerului Sănătății

”Având în vedere cele trei runde de discuţii, desfăşurate cu reprezentanţii celor 208 medici care au obţinut un punctaj minim de promovare la sesiunea din 14 mai 2023 a concursului de rezidenţiat şi care s-au situat în afara celor 628 de locuri disponibile, Ministerul Sănătăţii a solicitat universităţilor şi facultăţilor de medicină evaluarea posibilităţii suplimentării locurilor de pregătire în specialitatea Medicină de Familie”, a informat ministerul într-un comunicat.

Medicii și asistentele au nevoie de cursuri de comunicare, crede ministrul Sănătății. "Nu cred că mai trebuie să aşteptăm vreo 22 de ani"
Medicii și asistentele au nevoie de cursuri de comunicare, crede ministrul Sănătății. "Nu cred că mai trebuie să aşteptăm vreo 22 de ani"
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a explicat marți, 18 iunie, că tot învățământul medical ar trebui să includă și cursuri de comunicare. Astfel, această pregătire nu ar trebui...
Legea cetățeniei, modificată. Soțul/soția poate deveni la cerere cetățean român după 10 ani de căsătorie în străinătate
Legea cetățeniei, modificată. Soțul/soția poate deveni la cerere cetățean român după 10 ani de căsătorie în străinătate
Un proiect de completare a Legii cetăţeniei, iniţiat de Guvern, care stabileşte că cetăţenia română se poate acorda, la cerere, unei persoane străine care este căsătorită şi...
#rezidentiat, #Alexandru Rafila, #ministrul sanatatii, #medici familie, #Colegiul Medicilor Romania , #Stiri Alexandru Rafila
  1. Legea cetățeniei, modificată. Soțul/soția poate deveni la cerere cetățean român după 10 ani de căsătorie în străinătate
  2. Rezultatele finale la alegerile europarlamentare. Pe cine trimit românii în Parlamentul European
  3. Opinie: Mâna invizibilă care-l tot salvează pe Iliescu
  4. Alegerile prezidențiale nu pot avea loc în septembrie, susține Nicușor Dan. "Campania electorală desfăşurată vara ar echivala cu ascunderea ei"
  5. Congres PSD pentru stabilirea candidatului la prezidențiale. Când va fi făcut marele anunț SURSE
  6. 1 milion de locuinte la prețuri de 35.000 de euro, în orașe mari. Promisiunea fantezistă a liderului AUR pentru românii care vor să se întoarcă în țară
  7. ”Toni Greblă este un pericol la adresa democraţiei”. Revocarea șefului AEP, cerută în Parlament
  8. Lovitură pentru românii care se angajează cu diplome false: ”Pentru minciună şi furt trebuie să existe consecinţe”
  9. Candidatură-surpriză la prezidențiale: ”Sunt aici să fac vocile românilor să răsune clar și răspicat”
  10. Ciolacu s-a dus cu lada de mici în Germania. Premierul Bavariei Markus Söder este un mare fan al bucătăriilor tradiționale FOTO/VIDEO